Kesihatan

Ini adalah kelebihan udang mengikut kandungan nutrisi mereka

Udang adalah salah satu makanan makanan laut (makanan laut) dengan pelbagai kandungan nutrien. Udang dikenali sebagai sumber protein, yang penting untuk pembentukan sel-cell badan. Di samping itu, terdapat pelbagai kebaikan udang untuk kesihatan, termasuk untuk mencegah penyakit.

Jika dibandingkan dengan makanan laut lain, kandungan merkuri dalam udang juga rendah, jadi selamat untuk dimakan selagi tidak berlebihan.

Mengenali Pelbagai Khasiat Udang

Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai manfaat udang mengikut kandungan nutrisi mereka:

 • Protein untuk terbentuksel badan

  Protein adalah komponen yang diperlukan untuk membentuk sel-sel badan. Protein juga digunakan untuk membina dan memperbaiki tisu badan, dan untuk menghasilkan enzim, hormon dan bahan kimia badan yang lain. Oleh kerana protein tidak disimpan oleh badan, sangat penting untuk mendapatkan protein yang mencukupi setiap hari.

 • Antioksidan untuk mengurangkan keradangan

  Selain menjadi sumber protein, udang juga mengandung antioksidan, seperti selenium, yang dapat mencegah kerusakan sel dan penuaan dini akibat radikal bebas. Selain itu, udang juga mengandungi antioksidan astaxanthin yang membantu melawan keradangan.

 • Iodin untuk menyokong pengeluaran hormon

  Peranan iodin sangat penting, terutama untuk menyokong prestasi kelenjar tiroid dalam menghasilkan hormon. Kekurangan yodium dapat mencetuskan gondok, kemandulan, penyakit autoimun dan meningkatkan risiko beberapa barah. Sumber utama yodium sekarang banyak diperoleh dari garam, tetapi rumput laut dan udang dapat dikonsumsi untuk mendapatkan pengambilan yodium.

 • Asid lemak omega-3 untuk mengurangkan risiko penyakit jantung

  Secara amnya, kadar asid lemak omega-3 yang tinggi dalam udang bermanfaat, kerana dianggap membantu menurunkan risiko penyakit jantung dengan menurunkan kadar trigliserida. Antara makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 termasuk salmon, sardin, makarel dan udang.

 • Kalsium untuk tulang, gigi dan prestasi badan lain

  Kandungan kalsium dalam udang bermanfaat untuk menjaga tulang dan gigi yang sihat. Beberapa kajian juga menyebutkan, kalsium berguna untuk membantu mengatasi keadaan tekanan darah tinggi, sindrom pramenstruasi dan kenaikan berat badan. Pengambilan kalsium yang diperlukan setiap hari adalah sekitar 1000-1200 miligram untuk usia 10 tahun ke atas.

Walaupun manfaat udang sangat banyak dari pelbagai nutrien, kandungan kolesterol dalam udang relatif tinggi, yang dapat mencapai 250 miligram per 100 gram udang. Oleh itu, orang yang mempunyai kolesterol tinggi disyorkan untuk berjumpa dengan pakar pemakanan untuk menentukan berapa banyak udang yang harus dimakan. Selain itu, pengambilan udang juga berpotensi menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang.

Manfaat udang dengan kandungan khasiatnya yang tinggi memang sangat baik untuk kesihatan. Namun, perhatikan bahagian pengambilan udang dan keadaan kesihatan anda ketika memakannya.