Kesihatan

Docusate - Faedah, dos dan kesan sampingan

Docusate adalah ubat untuk mengatasi sembelit atau buang air besar yang sukar. Ubat ini tergolong dalam kumpulan julap atau julap.

Najis yang mengeras boleh menyukarkan pergerakan usus. Docusate berfungsi dengan menghalang penyerapan semula air dan lemak dari najis, sehingga najis yang keras sebelumnya menjadi lebih lembut dan lebih mudah dikeluarkan.

tanda dagangan docusate: Bufiron, Laxatab, Neolaxa

Apa itu Docusate

kumpulanUbat percuma
KategoriPurgatif
ManfaatMengatasi masalah sembelit atau sembelit
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Dokumen untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Docusate tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet, kapsul

Amaran Sebelum Mengambil Docusate

Walaupun ia termasuk dalam kategori ubat bebas, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum mengambil dokumen, iaitu:

  • Jangan mengambil dokumen jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengalami atau baru-baru ini mengalami penyumbatan usus, kolitis, atau sakit perut secara tiba-tiba. Dokumen tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan keadaan ini.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan dokumen jika anda mengandung, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan dokumen jika anda mengambil ubat, makanan tambahan atau produk herba tertentu,
  • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi, overdosis, atau kesan sampingan yang serius setelah mengambil docusate.

Peraturan Dos dan Penggunaan Docusate

Dos docusate akan diberikan oleh doktor mengikut keadaan pesakit. Secara umum, dos docusate untuk mengatasi sembelit pada orang dewasa adalah 50-300 mg sehari, dibahagikan kepada beberapa jadual penggunaan. Sekiranya diperlukan, dos boleh ditingkatkan hingga 500 mg sehari.

Cara Menggunakan Docusate dengan betul

Sentiasa ikuti nasihat doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat sebelum menggunakan docusate.

Tablet Docusate harus diambil sebelum tidur dengan bantuan segelas air penuh. Kurangkan dos atau berhenti menggunakan ubat jika anda mengalami cirit-birit setelah mengambil ubat ini.

Docusate hanya untuk penggunaan jangka pendek. Penggunaan docusate untuk jangka masa panjang dapat menghalang kerja usus dalam merangsang pembuangan tinja. Segera berjumpa doktor jika anda masih sembelit 5 hari selepas mengambil docusate.

Untuk mengelakkan sembelit, anda boleh makan makanan yang tinggi serat, seperti sayur-sayuran hijau atau buah-buahan. Anda juga perlu minum sekitar 6-8 gelas air sehari. Selain itu, bersenam secara teratur juga dapat mencegah sembelit.

Simpan dokumen pada suhu bilik, di tempat kering, dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan dokumen dari jangkauan kanak-kanak.

Docusate Interaksi dengan Dadah Lain

Berikut adalah kesan interaksi yang boleh berlaku jika docusate digunakan dengan ubat-ubatan tertentu:

  • Peningkatan penyerapanminyak mineral
  • Peningkatan keberkesanan ubat phenolphthalein
  • Peningkatan risiko kesan sampingan gastrousus apabila digunakan bersama aspirin

Kesan Sampingan dan Bahaya Docusate

Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil docusate adalah kekejangan perut, sakit perut, atau cirit-birit. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang serius, seperti pendarahan di rektum.