Kesihatan

Ayuh, Ketahui Fakta mengenai Pusar Terkenal semasa Kehamilan

Perubahan fizikal adalah perkara semula jadi yang berlaku pada kehamilan. Salah satunya adalah pusar yang menonjol. Walaupun sering dikaitkan dengan pelbagai mitos, wanita hamil tidak perlu terlalu risau. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai fakta mengenai perut yang menonjol semasa mengandung.

Sebilangan orang mungkin mempercayai mitos bahawa butang perut yang menonjol semasa kehamilan menunjukkan gangguan pada plasenta, rahim, dan perut bayi pada rahim. Walaupun ini tidak benar sama sekali, kamu tahu! Pada orang dewasa, pusar tidak tersambung ke organ-organ dalam badan.

Punca Pusar Melambung Semasa Kehamilan

Pada dasarnya, butang perut yang menonjol semasa kehamilan adalah perkara biasa. Ini biasanya disebabkan oleh peningkatan ukuran janin yang kemudian menekan pada dinding perut, sehingga pusar menonjol. Pusar yang menonjol biasanya terjadi pada trimester kehamilan kedua dan ketiga, atau lebih tepatnya ketika kehamilan adalah 26 minggu.

Pusar yang menonjol biasanya akan sangat sensitif, jadi mudah tersinggung jika bersentuhan dengan pakaian. Ini tentu akan membuat wanita hamil tidak selesa. Jangan risau, biasanya pusar akan kembali normal dalam beberapa bulan setelah melahirkan, Macam mana boleh jadi.

Untuk mengatasi rasa tidak selesa yang disebabkan oleh pusar yang menonjol, wanita hamil boleh menggunakan seluar bersalin atau seluar khas untuk wanita hamil dengan jersi lembut, digabungkan dengan pakaian yang longgar. Kaedah ini dapat mengurangkan risiko kerengsaan yang disebabkan oleh geseran pakaian.

Perkara yang perlu diberi perhatian di Pusar yang menonjol

Walaupun pada dasarnya pusar menonjol semasa kehamilan tidak membahayakan kesihatan wanita hamil dan janin, keadaan ini perlu diperhatikan jika disertai dengan gejala berikut:

  • Terdapat benjolan lembut di sekitar pusar perut yang lebih ketara ketika berbaring.
  • Sakit di pusar, terutamanya ketika batuk, bersin, ketawa, atau melihat ke bawah.
  • Kesukaran melakukan aktiviti.

Sekiranya pusar menonjol semasa kehamilan disertai dengan gejala di atas, wanita hamil disyorkan agar diperiksa oleh pakar sakit puan. Gejala ini boleh menunjukkan hernia umbilik atau keadaan serius yang lain.