Keluarga

Garis Gelap di Perut Wanita Hamil: Apa yang Menyebabkannya dan Bolehkah Ia Berlepas?

Sebilangan wanita hamil mungkin tertanya-tanya mengenai penampilan garis hitam di perut mereka, yang juga dikenali sebagai linea nigra. Garis ini muncul dari tulang kemaluan ke pusar, tetapi juga boleh meluas ke bahagian atas perut.

Penampilan linea nigra sebenarnya tidak perlu dibimbangkan kerana ia telah menjadi bahagian semula jadi kehamilan. Garis ini sebenarnya wujud sebelum kehamilan, warnanya samar-samar sehingga tidak kelihatan dengan jelas.

Sebab-sebab Munculnya Garisan Gelap pada Perut Semasa Kehamilan

Secara amnya, garis-garis hitam pada perut semasa kehamilan muncul kerana peningkatan kadar hormon estrogen dan progesteron. Kedua-dua hormon ini dapat merangsang sel melanosit di kulit untuk menghasilkan melanin, yang merupakan pigmen kulit gelap. Selain itu, linea nigra juga boleh timbul kerana proses metabolik dan imunologi semula jadi.

Keadaan ini sering muncul pada usia lima bulan atau mungkin lebih awal. Tetapi bukan hanya di linea nigra, hormon kehamilan juga dapat merangsang pengeluaran melanin pada kulit di kawasan lain, seperti puting dan kawasan parut.

Adakah Garisan Hitam pada Perut Semasa Kehamilan Perlu Dirawat?

Sebenarnya tidak ada yang perlu dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi masalah ini, kerana linea nigra bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan dan tidak memberi kesan pada kehamilan.

Namun, jika menarik perhatian, diduga linea nigra dapat dicegah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang mengandung asam folat. Contoh makanan yang mengandungi banyak asid folik adalah sayur-sayuran berdaun hijau, jeruk, dan gandum.

Selain dapat mengatasi linea nigra, asid folik juga penting untuk dimakan untuk menyokong perkembangan janin, mencegah kecacatan kelahiran, dan menjaga keadaan kulit wanita hamil.

Selain asid folik, menggunakan pelindung matahari Apabila perut terkena cahaya matahari, ia juga dapat mengurangkan pembentukan melanin di linea nigra yang akan membuatnya lebih gelap.

Bolehkah Garisan Gelap di Perut Hilang Semasa Kehamilan?

Wanita hamil tidak perlu risau, linea nigra tidak akan kekal selamanya. Macam mana boleh jadi. Garis ini biasanya akan pudar dengan sendirinya dalam masa 9-12 bulan selepas wanita hamil melahirkan.

Ibu yang menyusukan bayi mungkin memerlukan masa yang lebih lama untuk menghilangkan masalah ini. Tetapi jangan jadikan ini sebagai alasan untuk tidak menyusu. Walaupun memerlukan masa lebih lama, garis-garis ini secara amnya akan hilang dengan sendirinya. Macam mana boleh jadi.

Pada sesetengah ibu, garis hitam di perut mungkin berterusan atau hanya pudar sedikit selepas bersalin. Krim pemutih kulit dapat membantu menghilangkan linea nigra dengan lebih cepat. Namun, jangan gunakan krim ini semasa menyusu, terutamanya semasa mengandung, kerana boleh membahayakan bayi.

Garis hitam di perut semasa mengandung adalah bahagian kehamilan itu sendiri. Ada cara yang diduga dapat mencegah atau mengurangkan penampilannya. Sekiranya ia tidak hilang, garis ini tidak akan menyebabkan perubahan penampilan, Macam mana boleh jadi.

Walau bagaimanapun, jika kemudian garis hitam pada perut wanita hamil tidak hilang setelah melahirkan, lebih baik bagi wanita hamil untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat atau rawatan yang selamat.