Kesihatan

Overdosis boleh disebabkan oleh sengaja dan tidak disengajakan

Overdosis ubat boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, kanak-kanak dan orang dewasa. Seseorang boleh mengalami overdosis apabila dia mengambil ubat melebihi dos yang disyorkan oleh doktor atau tidak mengikuti arahan penggunaan yang disenaraikan pada bungkusan ubat, dengan sengaja atau tidak.

Overdosis atau keracunan dadah boleh berlaku dengan sengaja, misalnya kerana ketagihan dadah atau percubaan bunuh diri, tetapi juga boleh terjadi tanpa disengaja. Sebagai contoh, overdosis yang tidak disengajakan boleh berlaku pada orang tua yang menelan ubat yang salah atau mengambil terlalu banyak ubat.

Di samping itu, kanak-kanak atau kanak-kanak juga berisiko berlebihan. Biasanya ini berlaku kerana mereka secara tidak sengaja menelan ubat-ubatan berdekatan yang tidak disimpan dengan betul atau dalam jangkauannya.

Gejala overdosis yang muncul pada setiap orang boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis dan jumlah ubat yang dimakan, interaksi ubat, dan sejarah perubatan mereka sebelumnya. Dalam kes yang teruk, kesan overdosis boleh sangat berbahaya bagi tubuh, mulai dari merosakkan organ hingga menyebabkan kematian.

Pelbagai Cara untuk Mencegah Overdosis

Agar dapat digunakan dengan selamat dan berkesan, setiap ubat mempunyai julat dos sendiri dan had dos maksimum. Ini telah dikira berdasarkan beberapa faktor, seperti usia dan berat pengguna. Apabila ubat diambil melebihi yang boleh ditoleransi oleh tubuh, overdosis boleh berlaku.

Oleh itu, untuk mengelakkan overdosis, anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan atau tanpa nasihat doktor, terutamanya jika ubat itu bukan ubat bebas. Namun, ada juga beberapa perkara lain yang perlu dipertimbangkan untuk mencegah overdosis atau keracunan dadah, iaitu:

1. Ambil ubat yang sesuai arahan untuk digunakan

Salah satu perkara penting yang perlu dilakukan untuk mengelakkan overdosis adalah mengambil ubat mengikut arahan penggunaan. Semasa mengambil ubat bebas, baca dan perhatikan label bungkusan ubat yang akan diambil dan gunakan alat pengukur yang betul.

Juga, elakkan mencampurkan sebarang ubat tanpa meminta doktor terlebih dahulu dan jangan sekali-kali mencuba ubat yang diresepkan kepada orang lain. Anda juga tidak digalakkan mengambil ubat dengan minuman selain air, seperti teh herba, kopi, minuman beralkohol, atau ubat-ubatan herba.

2. Selalu memeriksa ubat sebelum dimakan

Sebelum mengambil sebarang ubat, pastikan anda selalu memeriksa integriti pakej ubat, baca bungkusan untuk mengetahui jenis dan dos ubat, periksa tarikh luput ubat, dan periksa kualiti ubat untuk memastikan baunya , warna, dan bentuk tidak berubah.

3. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak

Overdosis dadah atau keracunan dadah secara tidak sengaja adalah salah satu penyebab utama kematian pada kanak-kanak, terutama di bawah usia 5 tahun. Oleh itu, jika anda mempunyai anak di rumah, pastikan semua ubat disimpan di peti keselamatan khas, terkunci dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

4. Berhati-hati semasa memberi ubat kepada kumpulan khas

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga tua atau orang dewasa dengan gangguan psikiatri, seperti kemurungan atau skizofrenia, anda perlu berhati-hati semasa memberi ubat. Agar mereka terhindar dari overdosis, awasi setiap kali mereka mengambil ubat.

Sekiranya boleh, anda boleh menyusun ubat anda ke dalam bekas kecil dan melabelkannya untuk menunjukkan bila anda mengambilnya. Beberapa bekas ubat juga dilengkapi dengan penggera untuk mengingatkan masa untuk minum ubat.

Overdosis juga sering berlaku pada orang yang sering menggunakan ubat haram. Oleh itu, kaedah terbaik untuk mencegah overdosis dalam kumpulan ini adalah berhenti menggunakannya.

Sekiranya anda sering menggunakan ubat dan sukar dihentikan, anda harus meminta bantuan doktor, supaya masalah ini dapat diselesaikan dan anda dicegah daripada berlebihan.

Gejala overdosis dan apa yang perlu dilakukan apabila anda mengalaminya

Seperti yang disebutkan di atas, gejala overdosis dapat bervariasi, bergantung pada jenis dan jumlah ubat yang diambil, serta riwayat perubatan sebelumnya. Walau bagaimanapun, secara umum, overdosis boleh menyebabkan gejala berikut:

 • Gangguan pencernaan, seperti mual, muntah, dan cirit-birit
 • Sakit perut
 • Sakit dada
 • Pening dan sakit kepala
 • Kejang
 • Perubahan psikologi, seperti kegelisahan, kegelisahan, dan halusinasi
 • Gangguan visual
 • Peluh sejuk
 • Muka dan kulit pucat
 • Gegaran badan (gegaran)
 • Kehilangan kesedaran atau koma

Sekiranya anda atau orang yang berdekatan dengan anda menunjukkan tanda-tanda berlebihan dos ubat, segera dapatkan rawatan perubatan. Penting untuk melakukan ini, supaya doktor dapat memberikan rawatan yang betul dan mencegah kesan buruk atau bahkan kematian akibat overdosis.

Semasa berjumpa doktor, bawa ubat atau bungkusan ubat yang disyaki menjadi penyebab berlebihan. Ini sangat berguna bagi doktor untuk menentukan jenis ubat yang menyebabkan pesakit berlebihan. Oleh itu, doktor juga mungkin dapat memberikan penawar (penawar) untuk mengatasi overdosis.