Kehidupan yang sihat

Lindungi Anak-anak Kita dari Bahaya Pergaulan Bebas

Masa remaja adalah masa yang tepat untuk mengarang cerita yang tidak dapat dilupakan. Namun, impian untuk memiliki belia yang indah dapat hilang dalam sekelip mata sekiranya remaja jatuh cinta dalambahaya perundangan.

Promiscuity bermaksud mengadakan hubungan seksual dengan orang yang berbeza tanpa berdasarkan hubungan perkahwinan. Promiscuity tidak boleh dibenarkan, kerana terdapat pelbagai bahaya promiscuity yang mengintai remaja, terutama jika remaja sering menukar pasangan.

Sebab dan Kesan Ketidakselesaan terhadap Remaja

Remaja mempunyai risiko tinggi terjerat dalam pergaulan. Ini kerana remaja mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan hubungan seksual. Selain itu, mencari identiti atau mungkin krisis identiti juga berperanan dalam mendorong tingkah laku seksual pada remaja.

Tanpa pendidikan yang mencukupi daripada ibu bapa, rasa ingin tahu ini dapat membuatkan remaja berusaha untuk mengetahui sendiri perkara-perkara ini. Akibatnya, peluang untuk remaja jatuh ke dalam perjanjian menjadi lebih besar.

Kesan dan bahaya pergaulan tidak boleh dipandang remeh. Terdapat pelbagai bahaya yang mengintai remaja jika mereka jatuh ke dalam pergaulan, termasuk:

dijangkiti jangkitan kelamin

Remaja yang sering jatuh cinta lebih mudah dijangkiti penyakit kelamin. Terutama jika anda sering menukar pasangan. Semakin kerap seseorang mempunyai banyak pasangan, risiko jangkitan menular seksual, seperti HIV / AIDS dan gonore, akan lebih besar.

Selain kebiasaan mempunyai pelbagai pasangan, hubungan sesama jenis, penyalahgunaan dadah suntikan, hubungan seksual dengan pekerja pelacuran, dan penggunaan kondom yang salah dapat meningkatkan risiko menyebarkan jangkitan kelamin.

Menghidap barah

Wanita yang sering mempunyai banyak pasangan lebih berisiko terkena barah serviks. Orang yang sering melakukan seks oral lebih berisiko menghidap barah mulut dan barah tekak. Sementara orang yang sering melakukan seks dubur mempunyai risiko lebih besar terkena barah dubur.

Kehamilan yang tidak diingini

Promiscuity juga akan meningkatkan risiko hamil pada usia muda. Kehamilan semasa remaja memerlukan perhatian khusus, kerana terdapat pelbagai komplikasi kehamilan yang cenderung terjadi.

Bagaimana untuk mengelakkan risiko perundangan

Untuk mengelakkan anak-anak jatuh ke dalam pergaulan, ibu bapa mesti mula memberi pendidikan seksual kepada anak-anak mereka sejak usia dini. Ini adalah bentuk keibubapaan perkara penting yang perlu dilakukan. Di samping itu, cara-cara berikut dapat dilakukan untuk mengelakkan anak-anak jatuh ke dalam pergaulan:

1. Mulakan topik perbualan mengenai seks

Semasa menonton TV atau menonton video dengan adegan seksual, ibu bapa boleh memulakan perbualan mengenai pendidikan seks.

Ibu bapa perlu bersikap terbuka semasa mendengar dan menjawab soalan yang diajukan oleh anak-anak. Sekiranya terdapat masalah dalam menjawab rasa ingin tahu mereka, ibu bapa boleh mendapatkan maklumat dari sumber yang dipercayai, misalnya dari doktor, dan meneruskan perbincangan pada kesempatan lain.

2. Beri pemahaman tentang bahaya persetujuan

Memberi pemahaman kepada remaja mengenai bahaya persetujuan yang boleh menyebabkan kehamilan di luar perkahwinan dan jangkitan kelamin. Bincangkan perkara ini dengan bijak dan elakkan dari menakutkan.

3. Menyokong belia untuk melakukan aktiviti positif

Menyokong remaja untuk melakukan aktiviti positif yang mereka gemari akan menjadikan mereka lebih yakin dan harga diri. Ini juga akan mengurangkan kemungkinan remaja jatuh ke dalam pergaulan.

4. Terapkan perintah berkurung

Melarang remaja pulang lewat malam, dan memberi mereka pemahaman yang baik. Juga berikan batasan yang jelas untuk kanak-kanak dalam interaksi dengan lawan jenis. Sentiasa pantau aktiviti yang dilakukan oleh kanak-kanak tanpa kelihatan mengganggu atau mengganggu aktiviti atau hubungan mereka.

Juga perhatikan pengaruh televisyen, muzik, filem, atau jenis hiburan lain. Anda boleh memberi mereka jadual untuk mengakses hiburan yang diselia.

Bahaya pergaulan pada remaja tidak boleh dipandang rendah. Untuk mengelakkan ini, ibu bapa perlu menemani remaja mereka dan memberi pemahaman dan motivasi kepada mereka mengenai pentingnya harga diri. Mengganggu remaja dari bahaya persetubuhan dengan pelbagai aktiviti dan hobi positif.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found