Kehidupan yang sihat

Susu Pasteurized vs Susu Segar, Inilah Fakta!

Susu yang dipasteurisasi sering dianggap kurang baik daripada susu mentah atau segar. Sebenarnya, jika dilihat secara perubatan, pengambilan susu mentah sebenarnya menjadikan seseorang lebih berisiko dijangkiti kuman berbahaya, berbanding dengan memakan susu yang dipasteurisasi.

Seperti susu pada umumnya, susu pasteur juga mempunyai pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh, seperti vitamin, mineral, dan protein. Malangnya, mitos negatif yang timbul dalam masyarakat mengenai susu yang dipasteurisasi menjadikan sebilangan orang enggan meminumnya, dan lebih suka susu segar.

Mengenal Pasteurisasi dalam Susu

Pasteurisasi adalah kaedah pensterilan yang berfungsi membunuh kuman penyebab penyakit yang boleh mencemarkan susu. Prosesnya dilakukan dengan memanaskan susu pada suhu dan jangka masa tertentu. Dari pelbagai jenis pasteurisasi, salah satu teknik yang paling biasa adalah suhu yang sangat tinggi atau UHT.

Mengenai teknik UHT, susu dipanaskan pada suhu 137-150 darjah celcius selama kira-kira 2 saat. Selepas itu, susu disimpan dalam bekas kedap udara. Selagi pembungkusan tidak dibuka, susu yang telah diproses dengan pasteurisasi UHT dapat bertahan hingga 90 hari walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk atau peti sejuk.

Susu Pasteurized vs Susu Segar

Berikut adalah beberapa mitos dan fakta mengenai susu pasteur yang perlu anda ketahui:

1. Pasteurisasi mengurangkan nilai pemakanan susu

Susu mempunyai pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan, termasuk protein, lemak, mineral, dan vitamin. Mitos bahawa pasteurisasi mengurangkan nilai pemakanan susu tidak benar. Selepas proses pasteurisasi, kandungan dan khasiat susu UHT masih sama.

2. Hanya susu yang dipasteurisasi sahaja memerlukandielakkan padaintoleransi laktosa

Intoleransi laktosa adalah keadaan di mana tubuh tidak dapat mencerna laktosa, sejenis gula yang terdapat dalam susu dan produk tenusu, menyebabkan pelbagai keluhan pencernaan. Dalam keadaan ini, bukan hanya laktosa dalam susu yang dipasteurisasi yang tidak dapat dicerna, tetapi juga laktosa dalam susu segar.

3. Hanya susu pasteur yang boleh menyebabkan alahan

Mitos ini tidak benar. Kedua-dua susu pasteur dan susu segar boleh menyebabkan alahan. Alergi susu lebih berisiko pada orang yang mempunyai saudara darah dengan keadaan ini, dan pada orang dengan keadaan tertentu, seperti dermatitis atopik.

4. Pasteurisasi mengurangkan kadar asid lemak

Penyelidikan menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan yang signifikan antara kadar asid lemak dalam susu segar dan susu pasteurisasi. Asid lemak yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk sebagai simpanan tenaga, masih boleh didapati dalam susu pasteur.

5. Nilai kkalsium bberkurang akibat hlmasturisasi

Kalsium yang terkandung dalam susu berfungsi untuk pertumbuhan dan pemeliharaan tulang yang sihat. Mitos atau anggapan bahawa pasteurisasi mengurangkan kadar kalsium dalam susu tidak benar. Tahap kalsium dijaga walaupun susu dipasteurisasi.

Secara amnya, pengambilan susu pasteur lebih disarankan daripada susu mentah atau segar. Sebab utama adalah kerana proses pasteurisasi terbukti berkesan dalam membunuh kuman penyebab penyakit.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa susu dan produk tenusu yang anda beli dipasteurisasi. Jika tidak, anda akan lebih berisiko mengalami keracunan makanan daripada memakan susu mentah.

Sekiranya anda masih tidak yakin memilih jenis susu yang sesuai untuk dimakan, anda boleh berjumpa terus dengan pakar pemakanan. Doktor akan menentukan pengambilan mengikut keadaan anda, termasuk jenis susu dan bahagiannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found