Keluarga

Kenali Punca Pubertas Awal dan Cara Mengatasinya

Akil baligh biasanya berlaku pada usia 11 tahun pada kanak-kanak perempuan dan sekitar 12 tahun pada kanak-kanak lelaki. Walau bagaimanapun, kadang-kadangakil baligh mungkin berlaku lebih awal pada sebilangan kanak-kanak. Akil baligh pramatang boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti faktor genetik atau gangguan hormon.

Seorang kanak-kanak boleh dikatakan mengalami akil baligh atau baligh awal ketika dia terlalu muda untuk mengalami akil baligh. Pada kanak-kanak perempuan, baligh awal boleh berlaku pada usia 7-8 tahun, sementara pada kanak-kanak lelaki, keadaan ini boleh berlaku pada usia 8-9 tahun.

Sebilangan Punca Akil baligh Awal

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan anak mengalami baligh awal, termasuk:

1. Faktor genetik

Ini adalah salah satu faktor risiko utama untuk baligh awal pada kanak-kanak. Pelbagai kajian mengatakan bahawa baligh awal lebih berisiko bagi anak-anak yang mempunyai ibu bapa atau saudara kandung yang juga mempunyai sejarah keadaan yang serupa.

Akil baligh awal lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan, dengan risiko 10 kali lebih besar daripada kanak-kanak lelaki.

2. Kegemukan

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa kegemukan pada kanak-kanak berperanan dalam meningkatkan risiko mereka mengalami pubertas awal. Kerana obesiti menjadikan tubuh kanak-kanak menghasilkan lebih banyak hormon leptin.

Hormon ini biasanya dilepaskan ketika kanak-kanak lelaki dan perempuan memasuki usia remaja. Namun, pada kanak-kanak gemuk, jumlah tisu lemak yang berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan hormon leptin dihasilkan lebih awal.

3. Pendedahan kepada bahan kimia

Pendedahan kepada bahan kimia atau toksin tertentu juga dikatakan dapat meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami baligh awal. Bahan kimia ini termasuk DDT, PCB, phthalates, parabens, plumbum, racun perosak, dan bisphenol A.N.

Selain pendedahan bahan kimia, pendedahan kepada hormon estrogen atau testosteron dari ubat hormon juga boleh menyebabkan anak-anak mengalami baligh awal.

4. Tekanan dan kemurungan

Masalah kesihatan mental pada kanak-kanak, seperti kemurungan dan tekanan yang berpanjangan, juga menyumbang pada masa pubertas awal. Ini disangka berlaku kerana kesan tekanan dan gangguan mental terhadap perubahan hormon dalam tubuh anak.

5. Keadaan perubatan pasti

Beberapa penyakit atau keadaan perubatan yang boleh menyebabkan anak mengalami pubertas awal termasuk tumor di otak, testis, atau ovari, gangguan hormon, dan kecederaan otak.

Berurusan dengan Akil baligh Zaman kanak-kanak

Tanda-tanda baligh pada kanak-kanak perempuan umumnya adalah perubahan bentuk payudara, permulaan haid, dan pertumbuhan rambut atau rambut di sekitar kawasan kemaluan. Sementara itu, pada anak lelaki, akil baligh boleh menyebabkan zakar dan buah zakar bertambah besar, suara menjadi lebih kuat, dan ejakulasi.

Walaupun akil baligh adalah perkara biasa bagi semua orang, beberapa kanak-kanak yang mengalami akil baligh awal mungkin mengalami sejumlah masalah, baik secara fizikal dan psikologi.

Akil baligh awal dapat membuat anak merasa kurang yakin kerana merasa berbeza dengan rakan, tekanan, kurang selera makan, hingga penurunan pencapaian akademik di sekolah. Terutama, pada kanak-kanak lelaki, baligh awal juga dapat membuat mereka cenderung untuk bertindak lebih agresif.

Peranan ibu bapa sangat penting dalam menyokong anak-anak menghadapi akil baligh, terutama pada usia baligh awal. Beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa termasuk:

Menjaga komunikasi

Sangat penting untuk menjaga komunikasi yang baik dengan anak-anak, terutama ketika dia sedang baligh. Ibu bapa boleh memberikan penjelasan yang sederhana dan positif bahawa akil baligh adalah perkara biasa.

Beri juga pemahaman kepada si anak bahawa dia tidak perlu merasa malu dan cemas dengan perubahan yang terjadi di dalam tubuhnya, kerana setiap anak akan mengalami akil baligh walaupun pada usia yang berbeza.

Berikan buku atau maklumat yang mengandungi pemahaman tentang akil baligh

Beri kanak-kanak buku yang mengandungi pemahaman tentang akil baligh. Kemudian, jemput dia untuk membincangkan isi buku dan juga membincangkan pengalaman yang dia rasakan. Kaedah ini dapat membantu kanak-kanak memahami dan menangani masa pubertas awal yang mereka alami.

Juga penting bagi ibu bapa untuk memberikan pendidikan seksual, supaya anak-anak dapat memahami risiko melakukan hubungan seks di luar perkahwinan, seperti kejadian penyakit kelamin atau kehamilan yang tidak dirancang.

Bawa anak anda berjumpa doktor

Apabila bayi anda mengalami tanda-tanda awal baligh, anda harus memeriksa keadaannya kepada doktor. Ini penting agar doktor dapat menentukan keadaan kesihatan anak, menentukan penyebab baligh awal, dan memberikan rawatan yang sesuai.

Sekiranya anak anda mengalami pubertas sebelum waktunya atau pramatang, adalah penting untuk terus memberi sokongan kepadanya. Sebabnya, masa-masa ini boleh menjadi masa yang sukar dan membingungkan baginya.

Sekiranya anda masih keliru ketika berhadapan dengan anak yang mengalami akil baligh awal, berjumpa doktor untuk menolong anak anda mendapat pemahaman yang betul dan rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found