Kehidupan yang sihat

Badan Lelah Semasa Bangun? Inilah punca dan cara mengatasinya

Daripada merasa segar, adakah anda pernah merasa letih ketika bangun tidur? Badan yang letih ketika bangun tidur pasti dapat membuat anda kurang bersemangat untuk melakukan aktiviti. Oleh itu, mari kita ketahui apa yang boleh menyebabkan keadaan ini dan bagaimana mengatasinya.

Selain menjalani diet berkhasiat seimbang dan berolahraga secara teratur, tidur yang mencukupi juga merupakan sebahagian daripada gaya hidup sihat.

Jumlah dan kualiti tidur yang baik mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk meningkatkan daya ingatan dan tumpuan, mengekalkan berat badan yang ideal, dan memperkuat daya tahan tubuh.

Sebaliknya, ketika tubuh kurang tidur atau kualiti tidur terganggu, anda boleh menjadi lebih mudah letih dan berisiko terkena penyakit, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, strok, dan diabetes.

Pelbagai Punca Badan Lelah Ketika Bangun

Tidur yang berkualiti umumnya dicirikan oleh rasa segar dan penuh tenaga ketika anda bangun. Namun, jika anda merasa letih ketika bangun tidur, mungkin ada masalah dengan kualiti tidur anda.

Berikut adalah pelbagai perkara yang boleh menyebabkan badan berasa letih ketika bangun tidur:

1. Tidur terlalu banyak atau terlalu sedikit

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tidur terlalu banyak atau kurang tidur dapat menyebabkan seseorang merasa letih ketika bangun tidur. Kebiasaan ini juga dapat membuat seseorang merasa mengantuk ketika bangun tidur.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk memenuhi keperluan waktu tidur yang ideal, iaitu 7-9 jam sehari.

2. Tekanan

Tidak dapat dinafikan bahawa tekanan boleh mempengaruhi kualiti tidur dan menjadi salah satu penyebab keletihan ketika anda bangun. Sebabnya, apabila anda mengalami tekanan, kemungkinan besar anda akan bangun pada waktu malam atau sukar untuk tidur, sehingga anda mudah merasa letih dan tidak bersemangat.

3. Anemia

Anemia atau kekurangan darah boleh menyebabkan tubuh kekurangan oksigen. Ini kemudian boleh menyebabkan penderita anemia merasa mudah letih, termasuk ketika mereka bangun.

Sekiranya anda mengalami anemia, anda mungkin juga mengalami gejala lain, seperti pening, kulit pucat, mata pusing, kesukaran untuk menumpukan perhatian, dan kelemahan.

4. Gangguan tidur

Sekiranya anda tidur untuk jangka masa yang ideal, tetapi masih merasa letih ketika bangun tidur, anda mungkin mengalami gangguan tidur. Beberapa jenis gangguan tidur yang boleh menyebabkan badan merasa letih ketika bangun tidur termasuk insomnia, apnea tidur, dan narkolepsi.

5. Sindrom keletihan kronik

Sindrom keletihan kronik atau sindrom keletihan kronik (CFS) adalah sindrom yang boleh menyebabkan penderita merasa letih sepanjang masa.

Tidak seperti keletihan biasa, keadaan ini tidak bertambah baik ketika penghidapnya berehat. Sebaliknya, sindrom keletihan kronik sebenarnya boleh menyebabkan badan berasa letih ketika anda bangun.

Petua Mengatasi dan Mencegah Keletihan Badan Ketika Bangun

Masalah badan berasa letih ketika bangun tidur dapat diatasi dengan meningkatkan kualiti dan waktu tidur. Untuk meningkatkan masa dan kualiti tidur anda, anda boleh mencuba cara berikut:

  • Cuba tidur siang selama kira-kira 20 minit setiap hari untuk membantu mengurangkan keletihan akibat gangguan tidur.
  • Cuba tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.
  • Lakukan sukan yang dapat meningkatkan kualiti tidur, seperti berenang, berjoging, atau tai chi.
  • Buat suasana bilik yang kondusif dengan menerapkan kebersihan tidur, misalnya dengan menjaga kebersihan ruangan, mematikan lampu, dan menghindari bermain dengan alat ketika hendak tidur.
  • Amalkan teknik relaksasi sebelum tidur untuk mengurangkan tekanan, seperti mandi air panas, membaca buku, meditasi, atau yoga.
  • Elakkan memakan makanan berat dan minuman berkafein, seperti kopi, sebelum tidur.

Cuba gunakan pelbagai petua di atas untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. Namun, jika badan anda masih merasa letih ketika bangun tidur atau jika keluhan ini menyukarkan anda bergerak, anda harus berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found