Kehidupan yang sihat

Tanpa diduga, Ada Manfaat Menangis untuk Kesihatan

Menangis adalah hasil dari meluahkan perasaan seseorang ketika merasa sedih, tersentuh, atau gembira. Di sebalik air mata yang mengalir, ternyata ada manfaat untuk menangis yang dapat diperoleh.

Seseorang yang menangis sering dinilai sebagai sosok yang menangis dan lemah. Lelaki adalah antara mereka yang sering mendapat cap ini ketika menangis. Sementara itu, wanita dianggap lebih semula jadi ketika meluahkan perasaan dengan menangis.

Jenis Air Mata

Terdapat tiga jenis air mata yang dihasilkan oleh badan. Setiap air mata ini mempunyai fungsi yang berbeza. Tiga jenis air mata adalah:

  • Air mata refleks. Jenis air mata ini berfungsi untuk melindungi mata dari kerengsaan.
  • Air mata basal. Air mata basal akan terus dihasilkan oleh kelenjar lakrimal secara berkala untuk melembapkan, menyuburkan, dan melindungi mata.
  • Air mata emosi. Jenis air mata ini dihasilkan ketika anda merasa sedih, terharu, atau gembira.

Manfaat Menangis untuk Kesihatan Fizikal dan Mental

Tidak perlu memikirkan mata yang bengkak setelah menangis. Selain sebagai cara untuk mengekspresikan perasaan, sebenarnya ada beberapa manfaat menangis yang dapat dirasakan, termasuk:

1. Mengurangkan tekanan

Satu kajian menunjukkan bahawa menangis juga dapat merangsang penghasilan endorfin, hormon yang dapat membuat anda merasa lebih baik, mengurangkan rasa sakit, dan menghilangkan tekanan.

2. Meningkatkan mood

Perubahan mood boleh berlaku dengan pelbagai sebab. Salah satunya adalah kerana pengumpulan kadar mangan di dalam badan. Tetapi ketika anda menangis, kelebihan mangan ini akan keluar dari badan bersama dengan air mata anda. Kesannya, mood anda akan menjadi lebih baik setelah menangis.

3. Melegakan perasaan

Ramai orang mengaku berasa lebih baik setelah menangis. Terutama bagi mereka yang kecewa, berkabung, dan mengalami hari yang buruk.

4. Membunuh bakteria

Menangis sebenarnya juga boleh menjadi cara yang baik untuk membersihkan mata kotoran. Selain itu, air mata juga berisi lisozim yang dapat membunuh 90-95 peratus bakteria hanya dalam beberapa minit.

Tonton Ini Semasa Anda Menangis

Walaupun ada faedahnya menangis, anda harus ingat beberapa perkara semasa anda menangis. Pertama, jangan menangis lama-lama. Kedua, lebih baik menangis di tempat yang betul supaya anda tidak merasa malu. Elakkan menangis di tempat awam dan pergi ke tempat yang selesa untuk menangis.

Akhirnya, jika boleh, menangis ketika bersama keluarga, pasangan, atau rakan rapat. Ini supaya anda dapat meluahkan emosi anda dengan bebas, sehingga anda akan merasa lebih baik. Tetapi pada orang yang mempunyai gangguan mood, seperti kemurungan atau gangguan kecemasan, menangis biasanya tidak akan membuat anda merasa lebih baik.

Sekiranya mood anda benar-benar bertambah buruk setelah menangis, atau anda menangis lebih kerap tanpa sebab yang jelas, walaupun anda ingin menyakiti diri sendiri, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan bantuan dan rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found