Kesihatan

Perbezaan Migrain dengan Aura dan Tanpa Aura

Migrain adalah sejenis sakit kepala yang boleh menyerang orang dewasa dan kanak-kanak. ATerdapat dua jenis migrain yang boleh berlaku, iaitu migrain dengan aura dan tanpa aura. Kedua-dua jenis migrain ini dapat dibezakan oleh gejala mereka.

Sakit kepala migrain umumnya dirasakan di satu sisi kepala, dengan intensiti sederhana hingga teruk. Walau bagaimanapun, migrain perlu dibezakan dari sakit kepala. Selain merasa berdenyut di kepala, migrain dapat membuat penderita mengalami mual, muntah, dan lebih sensitif terhadap cahaya dan suara.

Selain itu, beberapa penderita migrain juga dapat mengalami "aura", yang merupakan gejala akibat gangguan pada sistem saraf yang terjadi tidak lama sebelum atau bersamaan dengan munculnya sakit kepala dan gejala migrain lain. Aura biasanya diikuti oleh sakit kepala, paling lama 60 minit selepas itu.

Ciri-ciri Aura

Gejala aura ini boleh berlaku pada 15-30% penghidap migrain. Aura umumnya muncul secara beransur-ansur setiap 5-20 minit, dan hanya bertahan antara 5-60 minit, kecuali gejala aura motor yang dapat bertahan hingga 72 jam. Selain itu, penghidap migrain mungkin mengalami dua atau lebih gejala aura yang berbeza berturut-turut.

Gejala aura perlu dibezakan dari gejala prodromal dan postdromal, iaitu gejala yang berlaku sebelum dan selepas migrain.

Gejala prodromal berlaku beberapa jam atau 1-2 hari sebelum bermulanya migrain, yang biasanya merangkumi keletihan, kesukaran menumpukan perhatian, kekakuan leher, kepekaan terhadap cahaya atau suara, mual, penglihatan kabur, sering menguap, dan wajah pucat.

Sementara gejala postdromal berlaku setelah sakit kepala hilang, yang biasanya berupa keletihan dan perubahan mood (dapat lebih bahagia atau lebih menyedihkan) hingga 48 jam setelah migrain hilang.

Jenis Aura dalam Penyakit Migrain

Aura dalam migrain boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu aura khas dan atipikal. Yang merangkumi aura khas adalah aura visual (penglihatan), deria, dan pertuturan / bahasa. Sementara itu, yang merangkumi aura atipikal adalah aura motor, batang otak (batang otak), dan retina.

1. Aura visual

Aura visual atau penglihatan adalah bentuk aura yang paling pelbagai, seperti:

 • Melihat lampu kilat atau kelipan.
 • Penglihatan menjadi kabur atau berkabut.
 • Muncul bintik-bintik buta atau kawasan penglihatan gelap.
 • Perhatikan garis zigzag atau berwarna-warni.
 • Melihat titik, bulatan, atau bentuk tertentu.
 • Bidang penglihatan yang sempit atau kebutaan sementara.

2. Aura deria

Aura ini biasanya sensasi seperti pin dan jarum.pin dan jarum) dan kesemutan atau kebas, yang boleh muncul di mana sahaja di satu sisi badan, kemudian merebak dengan perlahan.

3. Aura pertuturan atau bahasa

Aura ini dicirikan oleh afasia, iaitu kesukaran untuk berkomunikasi dengan orang lain. Orang yang mengalami aura ini mungkin sukar untuk menentukan kata-kata yang tepat, mengalami kesukaran untuk memahami tulisan atau pertuturan, mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian, kelihatan bingung, bercakap seperti bergumam, atau bercakap tidak jelas.

4. Motor aura

Motor aura dicirikan oleh kelemahan pada satu sisi anggota badan. Umumnya, aura ini berlangsung kurang dari 72 jam. Tetapi pada sebilangan pesakit, ia boleh bertahan selama berminggu-minggu. Motor aura boleh berlaku seiring dengan aura deria.

5. Aura otak

Aura otak dicirikan oleh sekurang-kurangnya dua gejala berikut, yang mungkin hilang sepenuhnya:

 • Gangguan pertuturan
 • Kepala seperti berpusing
 • Telinga berdering
 • Gangguan pendengaran
 • Pandangan berganda
 • Ataxia (gangguan koordinasi pergerakan badan)
 • Kehilangan kesedaran

6. Aura retina

Aura ini mirip dengan aura visual, yang dicirikan oleh kilatan cahaya, bintik-bintik gelap, atau kebutaan sementara, tetapi berlaku berulang kali hanya pada satu sisi mata.

Perbezaan Migrain dengan Aura dan Tanpa Aura

Sehingga kini, penyelidik dan doktor belum dapat menentukan sama ada migrain dengan atau tanpa aura adalah penyakit yang berbeza atau dua proses penyakit yang sama.

Kehadiran aura dengan atau tanpa sakit kepala boleh dikatakan migrain dengan aura. Migrain dengan aura yang tidak disertai sakit kepala juga dikenali sebagai migrain migrain senyap. Sebaliknya, diagnosis migrain tanpa aura menekankan gejala sakit kepala dan gejala yang menyertainya, seperti mual, muntah, atau kepekaan terhadap cahaya dan suara.

Walaupun begitu, rawatan migrain dengan aura dan tanpa aura tidak berbeza, kerana gejala aura tidak memerlukan rawatan khas.

Berdasarkan beberapa kajian, penderita migrain dengan aura mempunyai risiko yang lebih tinggi mengalami strok akibat penyumbatan (iskemik stroke), fibrilasi atrium, dan penyakit jantung koroner, jika dibandingkan dengan penderita migrain tanpa aura.

Ini juga penting bagi penderita migrain dengan aura yang menggunakan kawalan kelahiran hormon atau merokok, kerana kedua-dua faktor ini dapat meningkatkan risiko strok dengan lebih banyak lagi. Oleh itu, wanita yang mengalami migrain dengan aura harus berjumpa doktor terlebih dahulu jika mereka ingin menggunakan alat kawalan kelahiran hormon, seperti pil kawalan kelahiran.

Gejala aura sering sukar dibezakan dengan gangguan neurologi lain yang lebih serius, seperti strok, serangan iskemia sementara (TIA) atau strok ringan, dan epilepsi. Oleh itu, berjumpa doktor secepat mungkin jika ini pertama kalinya anda mengalami aura, terutamanya jika ia berlaku setelah anda mengalami kecederaan kepala atau sakit kepala yang teruk.

Anda juga harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala aura yang muncul secara tiba-tiba, berlangsung lebih dari satu jam, hanya berlaku pada satu sisi mata, atau tidak sembuh sendiri.

Ditulis oleh:

dr. Michael Kevin Robby Setyana

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found