Kesihatan

Cegah Dehidrasi dari Cirit-birit dengan Minuman Rehidrasi

Tabiat snek boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda. Keadaan badan yang sebelumnya sihat dan cergas dapat segera terganggu dengan memakan makanan atau minuman dari hasil proses pemprosesan yang kebersihannya tidak terjamin. Tambahan dengan keadaan cuaca yang berubah sertai mempengaruhi keadaan badan, menyebabkan cirit-birit.

Makanan ringan di pinggir jalan mempunyai daya tarikan tersendiri jika dibandingkan dengan makanan yang dijual di restoran. Tetapi sayangnya, selain dari rasa yang sedap dan harga yang berpatutan, makanan ringan jenis ini kadangkala mengatasi faktor keselamatan kesihatan dan faktor kebersihan. Makanan ringan yang tidak dimasak, misalnya, berisiko terkontaminasi dengan sejumlah bakteria yang menyebabkan cirit-birit.

Apa Yang Berlaku Apabila Anda Mengalami Cirit-Birit?

Cirit-birit adalah gangguan kesihatan yang dicirikan oleh peningkatan frekuensi buang air besar (BAB) hingga tiga kali atau lebih daripada kebiasaan biasa dalam sehari. Pada setiap buang air besar, najis yang dikeluarkan adalah tekstur cair.

WHO, sebagai institusi kesihatan dunia, menyatakan bahawa cirit-birit adalah penyebab kematian tahunan kedua tertinggi, dengan 760 ribu kanak-kanak berusia di bawah lima tahun. Walau bagaimanapun, cirit-birit adalah penyakit biasa yang masih dapat dicegah dan dirawat sebelum keadaan bertambah buruk.

Selain makanan atau minuman yang terkontaminasi bakteria, penyebab cirit-birit yang paling biasa adalah jangkitan dengan virus selesema, norovirus, dan rotavirus. Kanak-kanak berumur 3-8 tahun juga boleh mengalami cirit-birit kerana jangkitan bakteria, jangkitan virus, dan / atau kesan sampingan antibiotik. Cirit-birit pada kanak-kanak disebabkan oleh parasit yang dapat menular dari rakan bermain mereka. Gejala cirit-birit pada kanak-kanak dapat dikesan dengan mudah melalui perubahan tekstur pergerakan usus yang kelihatan lebih lancar dan kekerapan pergerakan usus meningkat.

Hampir sama gejala yang dialami oleh orang dewasa, tetapi disertai dengan penampilan keadaan lain, seperti kekejangan atau sakit di perut, perjalanan kerap ke bilik mandi untuk membuang air besar, mual, dan muntah.

Cirit-birit yang berlangsung selama dua hari atau lebih lama mesti diperiksa oleh doktor kerana ada risiko menyebabkan kehilangan kandungan air dan ion di dalam badan. Sebilangan besar penyebab kematian pada pesakit dengan cirit-birit adalah dehidrasi yang teruk. Oleh itu, beberapa tindakan perlu dilakukan untuk mencegah dehidrasi akibat cirit-birit, salah satunya adalah dengan menjaga cairan dan keseimbangan ion badan yang mencukupi.

Kembalikan Cecair Badan dengan Usaha Rehidrasi

Kementerian Kesehatan Indonesia (Kemenkes) telah menetapkan program lima langkah untuk mengatasi cirit-birit (LINTAS Diare), yang terdiri dari:

  • Pentadbiran ORS
  • Pentadbiran zink
  • Penyusuan susu ibu atau makanan
  • Beri antibiotik hanya apabila diperlukan
  • Mendidik ibu atau pengasuh tentang cara memberi cecair dan ubat-ubatan dan kapan pesakit harus dibawa ke hospital terdekat.

Salah satu kunci terapi dalam kes cirit-birit adalah mencegah dehidrasi dan memulihkan cairan yang hilang melalui usaha rehidrasi. Rehidrasi atau terapi cairan adalah usaha untuk memulihkan cairan tubuh yang terbuang dengan najis dengan mengkonsumsi cairan yang mencukupi, salah satunya adalah mengambil ORS. Sekiranya tidak ada, kaldu, kuah sayur juga boleh dijadikan pilihan alternatif sebagai cecair pengganti.

Bantu Mencegah Dehidrasi dengan Minuman Elektrolit

Walaupun air biasa masih dianjurkan untuk diminum untuk mencegah dehidrasi, para pakar mengatakan bahawa minum air saja tidak cukup untuk memulihkan ion yang hilang. Air biasa tidak mengandungi ion yang diperlukan untuk mengekalkan keseimbangan ion dalam badan. Untuk itu, para penyelidik mengesyorkan minum minuman yang mengandungi inti pati proses rehidrasi itu sendiri. Anda boleh memilih minuman yang mengandungi ion yang diperlukan oleh tubuh supaya ion yang hilang dapat dikembalikan dengan segera.

Bagi anda yang mengalami cirit-birit atau merasakan gejalanya, pastikan untuk selalu memenuhi keperluan cecair dan ion harian anda. Tidak hanya mengonsumsi cairan, tetapi disarankan untuk menjaga kebersihan diri juga untuk menghindari jangkitan kuman.