Kesihatan

Kenali Punca Polip Hidung dan Cara Mencegahnya

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan polip hidung. Faktor-faktor ini bukan sahaja dapat menyebabkan polip hidung muncul, tetapi juga dapat menyebabkan polip hidung berulang ketika mereka berkurang atau menjalani pembedahan.

Penyebab polip hidung adalah keradangan pada dinding hidung atau sinus. Keradangan boleh disebabkan oleh banyak perkara, tetapi yang paling biasa adalah alahan dan jangkitan. Kedua-duanya boleh menyebabkan dinding hidung dan sinus menjadi jengkel, bengkak dan merah, dan akhirnya membentuk polip.

Polip itu sendiri adalah tisu berbentuk air mata yang tumbuh dari dinding hidung atau sinus. Biasanya polip kecil tidak menyebabkan simptom. Walau bagaimanapun, pertumbuhan polip besar dapat menyumbat saluran hidung dan menyebabkan masalah pernafasan sehingga hilangnya deria bau.

Pelbagai Punca Polip Hidung

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan polip hidung:

1. Jangkitan sinus berulang

Sinus yang dijangkiti akan meradang dan membengkak. Akibatnya, lendir juga dapat tumbuh di sinus dan memperburuk keradangan. Keadaan keradangan seperti ini, terutamanya yang berlaku dalam jangka masa yang panjang, boleh menjadi penyebab polip hidung dengan mudah.

2. Asma

Asma adalah salah satu penyebab polip hidung yang paling biasa. Penyelidikan menunjukkan bahawa penghidap asma cenderung lebih mudah terkena radang hidung dan sinus yang lebih teruk. Keadaan ini menyebabkan polip hidung muncul dengan lebih mudah pada orang yang menghidap asma.

3. Rinitis alergi

Demam Hay rhinitis alergi adalah keradangan dan penyumbatan di bahagian dalam hidung yang disebabkan oleh reaksi alergi terhadap pelbagai alergen, seperti debunga, debu, atau bulu binatang.

Keradangan yang disebabkan oleh alahan boleh menjadi kronik, yang bermaksud ia berlangsung lama atau kerap berulang. Akibatnya, keradangan di hidung ini dapat meningkatkan risiko terkena polip hidung.

4. Fibrosis sista

Sistik Fibrosis atau cystic fibrosis juga merupakan keadaan genetik yang boleh menjadi penyebab polip hidung. Dalam keadaan ini, lendir di saluran pernafasan yang seharusnya berfungsi sebagai pelindung dan pelembap menjadi lebih tebal.

Ini meningkatkan risiko jangkitan dan keradangan kronik pada hidung atau sinus. Itulah sebabnya keadaan polip hidung sering dijumpai pada pesakit Sistik Fibrosis.

Sebagai tambahan kepada faktor di atas, polip hidung juga boleh berlaku kerana gangguan sistem imun, kekurangan vitamin D, dan kepekaan terhadap ubat anti-radang bukan steroid, seperti aspirin dan ibuprofen.

Cara Mencegah Polip Hidung

Untuk mengelakkan kemungkinan terkena polip hidung atau mencegah polip hidung muncul semula, ada beberapa cara yang dapat dilakukan, iaitu:

  • Kawal alahan dan asma dengan baik.
  • Elakkan perengsa hidung atau sinus sebanyak mungkin, seperti asap rokok, asap kimia, habuk, dan pencemaran udara.
  • Basuh tangan anda dengan kerap dan bersih untuk melindungi diri anda dari jangkitan bakteria atau virus yang menyebabkan hidung meradang.
  • menggunakan pelembap untuk melembapkan udara di dalam bilik.
  • Gunakan semburan garam atau pembersih hidung untuk membilas saluran hidung dan pastikan tidak ada alergen atau perengsa.

Oleh kerana penyebab polip hidung adalah keradangan, ubat untuk mengurangkan keradangan di hidung, seperti semburan steroid, dapat membantu mengurangkan ukuran polip dan melegakan gejala kesesakan hidung.

Seperti yang dibincangkan di atas, polip hidung boleh timbul dari penyakit yang agak biasa dan sebenarnya cukup sederhana. Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang mempunyai keadaan yang menyebabkan polip hidung seperti di atas, ada baiknya berjumpa doktor secara berkala, terutamanya jika anda menghadapi masalah bernafas atau berbau bau mulut.