Kesihatan

Ketahui Apa itu Cryotherapy

Cryotherapy adalah prosedur perubatan yang digunakan untuk merawat pelbagai jenis tumor, kedua-duanyatumor jinak (bukan barah), prakanker, atau keji (barah), bertempat di permukaanbegitu juga di organ dalam badan. Prosedur ini menggunakan cecair khas yang membeku dan membunuh sel-sel tumor.

Proses pemberian cecair khas ini boleh dilakukan dengan menyemburkan atau mengelap, bergantung pada lokasi dan ukuran tumor. Pesakit mesti berjumpa doktor terlebih dahulu, kerana terdapat beberapa keadaan yang tidak membenarkan pesakit melakukan krioterapi.

Terdapat juga prosedur serupa yang disebut cryotherapy seluruh badan (WBC) atau krioterapi komprehensif. Cryotherapy yang komprehensif dipercayai dapat merawat asma,artritis reumatoid, untuk mengurangkan berat badan. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang menjelaskan dengan jelas keberkesanan cryotherapy komprehensif.

Petunjuk untuk krioterapi

Cryotherapy digunakan untuk merawat pelbagai jenis tumor, mulai dari tumor jinak (bukan kanker), prakanker, hingga tumor ganas (barah). Pertimbangan untuk krioterapi akan dinilai oleh doktor, bergantung pada jenis dan keparahan tumor. Beberapa keadaan yang boleh dirawat dengan krioterapi termasuk:

 • Retinoblastma.
 • Karsinoma sel basal.
 • Karsinoma sel skuamosa.
 • Kanser prostat.
 • Keratosis solar, Ini adalah luka kasar dan bersisik yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari selama bertahun-tahun dan biasanya dijumpai di wajah, bibir, atau telinga.

Cryotherapy juga boleh digunakan untuk merawat tumor yang terletak di tulang. Rawatan tumor pada tulang menggunakan krioterapi kurang berisiko dalam hal menyebabkan kerosakan sendi atau amputasi, jika dibandingkan dengan rawatan dengan pembedahan.

Doktor juga boleh menggunakan cryotherapy sebagai kaedah merawat keadaan lain yang tidak disenaraikan di atas. Sebelum menjalani krioterapi, pastikan anda membincangkannya dengan doktor terlebih dahulu mengenai faedah dan risiko yang akan diperoleh.

Amaran

Terdapat beberapa keadaan yang tidak membenarkan seseorang melakukan cryotherapy, iaitu:

 • Alergi terhadap selesema.
 • Penyakit Raynaud.
 • cryoglobulinemia, iaitu keadaan di mana terdapat zat cryoglobulin dalam darah yang boleh menyebabkan keradangan, umumnya pada ginjal atau kulit.

Cryotherapy boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbeza, bergantung pada lokasi dan ukuran tumor. Sebagai contoh, pada pesakit dengan tumor atau barah prostat, kesan sampingan cryotherapy mungkin termasuk mati pucuk atau kehilangan fungsi seksual.

Cryotherapy pada wanita hamil atau menyusui harus terlebih dahulu berunding dengan doktor. Doktor akan mempertimbangkan perbandingan faedah dan risiko pada rahim dan janin, untuk menentukan adakah krioterapi diperlukan atau tidak. Juga beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap anestetik atau mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan dan produk herba.

Penyediaan Cryotherapy

Persiapan yang perlu dilakukan sebelum menjalani prosedur cryotherapy mungkin berbeza-beza, bergantung pada keadaan yang akan dirawat. Tetapi secara umum, krioterapi memerlukan persiapan yang sederhana sahaja.

Untuk rawatan organ dalaman, seperti prostat, doktor akan meminta pesakit berpuasa selama 12 jam terlebih dahulu. Pesakit juga disarankan untuk mengajak keluarga atau saudara mereka untuk menemani dan membawanya pulang setelah menjalani prosedur.

Prosedur Cryotherapy

Prosedur krioterapi berbeza-beza, bergantung pada lokasi dan ukuran tumor. Sekiranya cryotherapy digunakan untuk merawat tumor pada kulit, maka rawatan akan dilakukan dengan menyemburkan atau mengelap tumor menggunakan cecair khas yang mengandungi nitrogen. Cecair berfungsi untuk membekukan dan membunuh sel-sel tumor.

Untuk mengubati tumor pada organ dalaman, doktor terlebih dahulu akan memberi pesakit anestetik, baik tempatan dan total. Anestesia atau anestesia bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit ketika doktor membuat sayatan atau lubang ke pintu masuk instrumen yang digunakan dalam prosedur ini.

Seterusnya, doktor akan melakukan imbasan untuk mengetahui lokasi dan ukuran tumor. Setelah ukuran dan lokasi tumor diketahui, doktor akan membuat sayatan atau lubang yang digunakan untuk masuk almari pakaian. Cryoprobe adalah alat khas dalam bentuk tabung kecil untuk menyemburkan nitrogen cair, yang berfungsi untuk membunuh sel-sel tumor. Proses penyemburan cecair secara amnya dilakukan lebih dari sekali, dan boleh memakan masa beberapa minit atau jam, bergantung pada keadaan yang dirawat.

Endoskopi juga sering digunakan sebagai prosedur sokongan dalam cryotherapy, untuk memudahkan doktor melihat keadaan organ yang dirawat.

Selepas Cryotherapy

Cadangan yang perlu diikuti selepas prosedur mungkin berbeza. Pada pesakit dengan tumor di permukaan badan, biasanya dibenarkan pulang setelah prosedur selesai. Walau bagaimanapun, pada pesakit dengan tumor pada organ dalaman, doktor akan mengesyorkan dimasukkan ke hospital sehingga keadaannya pulih. Semasa dirawat di hospital, doktor akan menjalankan rawatan dan pengawasan langsung, untuk memulihkan keadaan pesakit setelah krioterapi.

Masa pemulihan juga berbeza-beza. Tumor pada kulit biasanya sembuh dalam 4-6 minggu. Namun, jika tumornya besar, masa pemulihan boleh memakan masa hingga 14 minggu. Untuk membantu pemulihan, doktor akan menasihati pesakit untuk:

 • Pastikan luka bersih. Pastikan parut bersih dengan mencucinya dengan berhati-hati dengan sabun dan air.
 • Pembalut. Pembalut digunakan untuk melindungi parut dari habuk atau serpihan lain. Pembalut harus diganti secara berkala, terutamanya apabila kelihatan kotor atau basah.
 • Dadah. Doktor juga boleh menetapkan antibiotik atau kortikosteroid. Antibiotik diberikan untuk mencegah jangkitan, dan kortikosteroid diberikan untuk mengurangi kemerahan, sakit, dan pembengkakan parut.

Risiko Cryotherapy

Walaupun dianggap sebagai risiko yang lebih kecil jika dibandingkan dengan rawatan barah lain, seperti kemoterapi, krioterapi masih berisiko menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang berlaku boleh berbeza bagi setiap orang, bergantung pada lokasi dan ukuran tumor yang dirawat. Beberapa kesan sampingan cryotherapy termasuk:

 • Kerosakan pada tisu atau sel organ yang sihat.
 • Jangkitan parut.
 • Disfungsi seksual.
 • Menyakitkan.
 • Kulit melepuh.
 • Didih.
 • Berdarah.
 • Alopecia atau botak.
 • Hipopigmentasi.

Cryotherapy juga boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang lain. Lebih baik jika pesakit melakukan pemeriksaan rutin dengan dokter, sehingga kondisinya dapat dipantau secara menyeluruh.