Kesihatan

Ketahui Hubungan Antara Kista Ovari dan Kesuburan Wanita

Kista ovari dan kesuburan wanita mempunyai hubungan. Jenis sista ovari tertentu boleh mempengaruhi peluang wanita hamil. Namun, dengan rawatan yang tepat, wanita yang menderita sista ovari masih boleh mempunyai anak.

Terdapat beberapa jenis sista ovari, iaitu sista berfungsi, kista dermoid, sista ovari sistadenoma, endometriosis, dan sindrom ovarium polikistik (PCOS). Beberapa jenis sista tidak berbahaya dan tidak memberi kesan kepada kesuburan wanita. Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis sista ovari yang boleh mempengaruhi kesuburan dan menyukarkan wanita untuk hamil.

Kista Ovari yang Mempengaruhi Kesuburan

Berikut adalah beberapa jenis sista ovari yang boleh mengganggu kesuburan wanita:

Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

PCOS berlaku apabila terdapat kelainan pada hormon yang berfungsi mengatur prestasi organ pembiakan wanita.

Wanita yang mengalami PCOS biasanya akan mengalami tempoh yang tidak teratur, sehingga sukar untuk menentukan kapan mereka subur. Keadaan ini juga menyebabkan sista atau ketulan di ovari (ovari). PCOS boleh menyukarkan wanita untuk hamil.

Selain itu, PCOS juga dapat menyebabkan wanita mengalami pelbagai gejala, seperti banyak jerawat, kenaikan berat badan, keguguran rambut, atau banyak pertumbuhan rambut di bahagian tubuh tertentu.

Endometriosis

Penyakit ini berlaku apabila tisu lapisan rahim melepaskan dan melekat pada organ lain, seperti tiub fallopi, ovari, atau pelvis. Apabila menyerang tiub fallopi atau ovari, endometriosis boleh menyukarkan wanita untuk hamil.

Endometriosis juga akan sering membuat wanita mengalami sakit pelvis, sakit atau ketidakselesaan semasa persetubuhan, pendarahan faraj, dan sakit semasa haid.

Jenis Kista Ovari yang Tidak Mengganggu Kesuburan

Berikut adalah beberapa jenis sista ovari yang tidak mempengaruhi kesuburan wanita:

Kista berfungsi

Kista berfungsi, seperti sista folikular atau sista corpus luteum, adalah jenis sista ovari yang paling biasa. Kista ini biasa berlaku semasa kitaran haid dan tidak mempengaruhi tahap kesuburan. Kehadirannya sebenarnya menunjukkan bahawa anda subur.

Kista dermoid

Kista ovari jenis ini tidak mengandungi cecair seperti jenis kista lain. Kista dermoid mengandungi tisu badan, seperti rambut, kulit, atau gigi. Kista ini umumnya terbentuk sejak lahir dan tidak menyebabkan simptom.

Cyst sistadenoma

Cyst sistadenoma timbul dari permukaan ovari atau ovari. Kista ovari jenis ini memerlukan rawatan khas, tetapi tidak mempengaruhi kesuburan.

Walaupun secara amnya tidak berbahaya dan tidak mengganggu kesuburan, ketiga-tiga jenis sista ovari kadang-kadang boleh mempengaruhi kesuburan ketika mereka sangat besar, pecah, menyebabkan gejala yang teruk, atau menyekat bekalan darah ke ovari.

Wanita dengan Kista Ovari Masih Berpeluang Mengandung

Dengan rawatan yang tepat, wanita dengan kista ovari yang berpotensi mengganggu kesuburan masih berpeluang hamil.

Untuk merawat sista yang boleh mengganggu kesuburan wanita, doktor boleh memberikan langkah-langkah berikut untuk merawat sista ovari:

Pemeriksaan rutin

Pemantauan rutin dalam bentuk pemeriksaan ultrasound selama beberapa minggu atau bulan harus dilakukan, jika kista ovari kecil dan tidak menyebabkan gejala.

Pada pesakit dengan sista ovari yang telah melalui menopaus, pemeriksaan dalam bentuk ujian darah dan ultrasound perlu dilakukan setiap 4 bulan selama satu tahun.

Pentadbiran ubat-ubatan

Doktor boleh memberi pil kawalan kelahiran untuk mengelakkan kista muncul kembali. Walau bagaimanapun, kontraseptif hormon ini tidak dapat mengecilkan kista yang ada.

Doktor juga boleh memberikan ubat kesuburan yang dipanggil clomiphene yang dapat merangsang terapi hormon ovulasi atau gonadotropin untuk membantu kitaran haid menjadi lebih teratur.

Dadah metformin juga dapat membantu mengatasi sista ovari yang menjadi penyebab masalah kesuburan, terutamanya jika pesakit gemuk atau tidak sesuai untuk ubat clomiphene. Metformin dapat membantu badan ovulasi secara normal dan meningkatkan peluang untuk hamil.

Operasi

Kista ovari yang besar, menyebabkan gejala, atau berpotensi menjadi barah mungkin perlu dibuang melalui pembedahan. Jenis pembedahan yang boleh dilakukan untuk membuang kista ovari adalah laparoskopi dan laparotomi.

Setelah sista ovari dikeluarkan dan dinyatakan sembuh, doktor mungkin mencadangkan untuk memulakan program kehamilan. Untuk meningkatkan peluang hamil, doktor juga boleh mengesyorkan program IVF.

Sekiranya berjaya, doktor boleh menasihati penghidapnya untuk menjalani gaya hidup sihat dan mengambil makanan tambahan kehamilan. Ini penting untuk mengurangkan risiko komplikasi kehamilan, seperti tekanan darah tinggi, diabetes kehamilan, atau preeklamsia.

Tidak semua kista ovari berbahaya dan boleh menyebabkan masalah kesuburan atau kemandulan pada wanita. Dengan pemeriksaan dan rawatan yang tepat dari doktor, wanita yang menderita sista ovari masih berpeluang untuk hamil dan mempunyai anak.