Keluarga

Menghitamkan Kulit Semasa Kehamilan. Adakah perkara biasa?

Semasa mengandung, selain perut membesar, kenaikan berat badan, rambut gugur, kaki bengkak, ada satu lagi perubahan yang dapat dialami oleh Ibu, iaitu kulit yang menghitam. Adakah kulit yang menghitam akan kembali normal setelah melahirkan? Ayuh, cari jawapannya di sini, Bun.

Kulit menghitam semasa mengandung, walaupun anda jarang keluar dari rumah dan jarang terdedah kepada cahaya matahari, itu mungkin berlaku. Sekiranya anda mengalami ini, tidak perlu risau kerana terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya.

Mengapa, neraka, Menghitamkan Kulit Semasa Kehamilan?

Dalam dunia perubatan, salah satu keadaan yang menyebabkan kulit gelap semasa kehamilan adalah melasma. Melasma sering menyerupai bentuk topeng muka, jadi keadaan ini sering juga disebut sebagai topeng kehamilan atau chloasma gravidarum.

Keadaan ini biasanya dipicu oleh perubahan hormon semasa kehamilan yang merangsang pengeluaran melanin dalam badan. Melanin adalah pigmen semula jadi badan yang memberi warna pada mata, kulit dan rambut.

Melasma dicirikan oleh penampilan tompok berwarna lebih gelap di sekitar hidung, bibir atas, dahi, tulang pipi, leher, rahang, lengan, dan bahagian lain yang terdedah kepada cahaya matahari. Keadaan ini boleh bertambah buruk jika kulit anda terkena sinar matahari secara berterusan.

Namun, bukan hanya dalam bentuk melasma pada wajah, warna kulit hitam yang dipicu oleh perubahan hormon semasa kehamilan juga dapat terjadi di kawasan lain. Biasanya, ini berlaku di kawasan yang sebelumnya gelap, seperti parut, puting, tahi lalat, dan kawasan lipatan badan.

Kulit yang Menghitam Semasa Kehamilan Boleh Menghilang, Macam mana boleh jadi!

Kulit yang menghitam semasa hamil sebenarnya tidak perlu dibimbangkan kerana kulit Ibu tidak akan menghitam selama-lamanya. Selepas melahirkan, secara amnya kulit akan kembali ke warna asalnya dengan sendirinya.

Namun, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk melegakan dan mengurangkan risiko kulit hitam semasa hamil, iaitu:

  • Gunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30, terutama ketika melakukan aktiviti luar, sehingga kulit dilindungi dari paparan sinar matahari langsung
  • Memakai pakaian panjang dan topi berbulu lebar ketika melakukan aktiviti luar
  • Elakkan aktiviti luar pada jam 10 hingga 3 petang, kerana pada waktu itu pendedahan cahaya matahari kuat sehingga boleh merosakkan kulit
  • Elakkan kandungan penjagaan kulit yang boleh merengsakan dan memburukkan melasma, seperti kandungan soya
  • Elakkan waxing, kerana ini dapat memperburuk melasma yang diderita
  • Gunakan solekan terutama bagi wanita hamil sekiranya anda merasakan bahawa penampilan bintik-bintik hitam pada kulit mengganggu penampilan anda

Selain melindungi dan merawat kulit, anda juga tidak boleh lupa menjaga kesihatan secara keseluruhan, ya. Pastikan anda terus makan makanan berkhasiat, mendapat cukup cairan, berehat secukupnya, dan melakukan senaman ringan secara berkala. Ibu juga boleh menggunakan bahan semula jadi, seperti lidah buaya, untuk mengatasi masalah kulit ini.

Kulit gelap semasa hamil pada umumnya bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, perubahan warna kulit di lipatan badan disertai dengan perubahan tekstur kulit menjadi seperti beludru boleh menjadi acanthosis nigricans.

Keadaan ini biasanya dikaitkan dengan obesiti dan diabetes kehamilan yang boleh meningkatkan risiko komplikasi kehamilan. Sekiranya anda mengalami ini, beritahu doktor anda semasa anda melakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin.