Kesihatan

Memahami Sarkoma Kaposi dan Cara Mengatasinya

Sarkoma Kaposi adalah barah yang berasal dari saluran darah. Apabila seseorang mempunyai sarkoma Kaposi, kulit akan muncul tompok-tompok merah atau keunguan kecil atau lebam menyerupai warna kulit lebam.

Sarkoma Kaposi adalah sejenis barah yang jarang berlaku yang disebabkan oleh jangkitan virus herpesvirus manusia 8 (HHV8). Virus ini menyerang sel-sel yang melapisi saluran dan kelenjar getah bening dan atau saluran darah.

Pada kebanyakan orang, jangkitan virus ini tidak menimbulkan gejala atau menyebabkan sarkoma Kaposi. Kanser ini biasanya dijumpai pada orang dengan sistem imun yang rendah, seperti orang dengan HIV atau orang yang menggunakan ubat-ubatan yang menekan sistem kekebalan tubuh (imunosupresan), menjadikan mereka rentan terhadap jangkitan.

Gejala Sarcoma Kaposi

Gejala utama sarkoma Kaposi adalah kemunculan tompok merah atau ungu pada kulit atau di mulut. Tompok ini hampir sama dengan lebam dan tidak menyakitkan. Dalam beberapa kes, sarkoma Kaposi mungkin muncul sebagai benjolan merah atau keunguan.

Sekiranya merebak ke bahagian tubuh yang lain, sarkoma Kaposi boleh menyebabkan gejala tambahan, seperti:

 • Lengan, kaki, atau muka yang bengkak.
 • Kelenjar getah bening yang bengkak.
 • Sesak nafas, batuk darah, dan sakit dada.
 • Selera makan berkurang.
 • Berat badan menurun secara drastik.
 • Gangguan pencernaan, seperti mual, muntah, sakit perut, dan cirit-birit.

Seberapa cepat gejala sarkoma Kaposi berkembang bergantung pada jenisnya. Beberapa jenis sarkoma Kaposi memerlukan masa bertahun-tahun untuk berkembang. Tetapi tanpa rawatan, sebilangan besar tumor ganas atau barah ini boleh bertambah buruk dengan cepat dalam beberapa minggu atau bulan.

Jenis dan Rawatan Sarcoma Kaposi

Setiap jenis sarkoma Kaposi memerlukan rawatan yang berbeza, bergantung kepada keparahan dan seberapa cepat barah dapat merebak. Berdasarkan jenis penyakit, sarkoma Kaposi terbahagi kepada 4 jenis, iaitu:

1. Sarkoma Kaposi klasik

Sarkoma Classic Kaposi sangat jarang berlaku. Jenis ini lebih kerap berlaku pada lelaki tua berusia lebih dari 60 tahun. Pada badan, sarkoma Kaposi klasik akan muncul di bahagian bawah kaki atau kaki.

Tidak seperti sarkoma Kaposi lain, gejala sarkoma Kaposi klasik berkembang sangat perlahan selama bertahun-tahun. Sarkoma Kaposi jenis ini biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, penyakit ini masih memerlukan rawatan perubatan. Sarkoma Kaposi klasik boleh dirawat dengan beberapa cara, iaitu:

 • Rradioterapi atau terapi radiasi

  Radioterapi dilakukan untuk membunuh sel barah di sarkoma Kaposi dan mencegahnya merebak ke bahagian lain badan.

 • Operasi

  Langkah pembedahan atau pembedahan boleh dilakukan dengan pembedahan biasa, pembedahan beku (cryotherapy), atau pembedahan elektronik (kauteri). Tujuannya adalah untuk membuang tisu barah.

 • Kemoterapi

  Matlamat terapi ini adalah untuk membunuh sel-sel barah sarkoma Kaposi di bahagian tubuh di mana barahnya berasal, serta membunuh sel-sel barah yang telah merebak atau merebak ke bahagian tubuh yang lain.

2. Sarkoma Kaposi HIV

Sarkoma Kaposi yang berlaku pada orang dengan HIV boleh muncul di mana-mana bahagian badan. Sekiranya ia muncul di mulut, sarkoma Kaposi boleh menyebabkan kesukaran menelan. Semasa di saluran gastrointestinal, sarkoma Kaposi dapat menyebabkan gangguan pencernaan.

Sarkoma Kaposi HIV cenderung berkembang sangat cepat jika tidak dirawat, terutama jika sistem imun seseorang dengan HIV sangat lemah. Oleh itu, orang dengan HIV perlu mendapatkan rawatan antiretroviral (ARV) untuk menekan jumlah virus HIV di dalam badan mereka.

Rawatan ARV juga berfungsi untuk mencegah terjadinya sarkoma Kaposi pada orang dengan HIV. Sekiranya sarkoma Kaposi muncul, doktor akan merawatnya dengan pembedahan, radioterapi, dan kemoterapi.

3. Sarkoma Kaposi kerana pemindahan organ

Sarkoma Kaposi jenis ini berlaku pada orang yang telah menjalani pembedahan pemindahan organ. Ini kerana selepas pemindahan organ, pesakit perlu mengambil ubat imunosupresan jangka panjang untuk mengelakkan reaksi penolakan organ daripada penderma.

Kesan sampingan ubat ini menjadikan sistem imun menjadi lemah, sehingga virus HHV-8 yang menyebabkan sarkoma Kaposi dapat menyerang dengan mudah.

Sarkoma Kaposi jenis ini boleh menjadi agresif dan merosakkan organ. Oleh itu, penyakit ini perlu diatasi secepat mungkin dengan mengurangkan dos atau mengubah jenis ubat imunosupresan yang dimakan. Sekiranya itu tidak berjaya, radioterapi atau kemoterapi mungkin diperlukan.

4. Sarkoma Kaposi adalah endemik di Afrika

Sarcona Kaposi jenis ini biasanya terdapat di Afrika dan jarang dijumpai di kawasan lain. Menurut hasil penyelidikan, sarkoma Kaposi terjadi kerana penyebaran virus HHV-8 yang mudah di beberapa negara di Afrika.

Sarkoma Kaposi jenis ini dapat merebak melalui sentuhan dengan air liur pesakit atau disebabkan oleh keadaan sanitasi persekitaran yang buruk. Sarkoma Kaposi jenis ini boleh mempengaruhi kanak-kanak dan juga orang dewasa.

Secara amnya, sarkoma Kaposi dapat dirawat selagi didiagnosis dengan cepat dan dirawat dengan cepat. Namun, kerana penyebabnya sukar dirawat, misalnya disebabkan oleh jangkitan HIV atau kesan sampingan ubat imunosupresan, sarkoma Kaposi dapat berulang jika sistem imun pesakit lemah kembali.

Oleh itu, jika terdapat tompok atau benjolan yang menyerupai tanda-tanda sarkoma Kaposi pada kulit atau di mulut, segera berjumpa doktor. Dalam menentukan diagnosis sarkoma Kaposi, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti ujian HIV, jumlah darah lengkap, biopsi, imbasan CT, atau endoskopi.

Sekiranya pesakit terbukti mempunyai sarkoma Kaposi, doktor akan memberikan rawatan mengikut jenis sarkoma Kaposi yang muncul. Setelah rawatan selesai dan sarkoma Kaposi dinyatakan sembuh, pesakit masih perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor untuk mengesan sama ada sarkoma Kaposi tumbuh semula.