Kesihatan

Ketahui Jenis Makanan Yang Menyebabkan Sakit Kepala

Bukan hanya tekanan dan kurang rehat, sakit Sakit kepala juga boleh dipicu oleh makanan atau minuman pasti. Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala, terdapat pelbagai jenis makanan yang menyebabkan sakit kepala yang mungkin perlu anda hindari.

Sakit kepala adalah perkara biasa apabila anda makan lewat atau tidak minum secukupnya. Tetapi pada sesetengah orang, sakit kepala juga boleh berlaku setelah memakan jenis makanan tertentu. Sakit kepala ini biasanya muncul 20 minit hingga 2 jam selepas makan.

Jenis Makanan yang Menyebabkan Sakit Kepala

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang dianggap mencetuskan sakit kepala:

1. Coklat

Walaupun sering dikatakan bahawa ia dapat bertambah baik moodCoklat adalah makanan penyebab sakit kepala yang paling biasa. Kajian mengatakan bahawa kandungan kafein dan beta-phenylethylamine terkandung dalam coklat boleh mencetuskan sakit kepala.

2. Keju

Keju diketahui mengandungi tiramina, yang merupakan bahan semula jadi dalam makanan yang dapat memicu sakit kepala. Jenis keju yang mengandungi paling banyak tiramina adalah keju yang telah lama disembuhkan, seperti keju feta, keju biru, dan keju parmesan.

3. Makanan masin dan sedap

Makan terlalu banyak makanan yang mengandungi MSG boleh mencetuskan sakit kepala. Sementara itu, makanan yang mengandung banyak garam dapat meningkatkan tekanan darah, menyebabkan sakit kepala.

4. Makanan sejuk

Pengambilan makanan yang terlalu sejuk, seperti ais batu, kimchi, ais krim, atau yogurt beku juga boleh mencetuskan sakit kepala, terutama bagi seseorang yang sensitif terhadap perubahan suhu. Makanan sejuk biasanya boleh menyebabkan sakit kepala yang lebih teruk apabila dimakan selepas bersenam atau ketika panas.

5. Daging yang diproses

Daging yang diproses, seperti sosej, umumnya mengandungi banyak bahan pengawet. Salah satu jenis pengawet yang biasa digunakan adalah sebatian nitrat yang mempunyai kesan melebarkan saluran darah. Kesan ini diketahui boleh mencetuskan sakit kepala.

Bukan hanya makanan, ada juga beberapa jenis minuman yang dapat memicu sakit kepala, termasuk minuman berkafein, minuman beralkohol, dan minuman yang mengandung gula tinggi.

Makanan itu Dapat Mmengatasi Ssakit Kepala

Walaupun ada makanan yang dapat memicu sakit kepala, mengamalkan diet yang sihat dan seimbang sebenarnya berkesan untuk mencegah dan bahkan merawat sakit kepala. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang dapat membantu mengatasi sakit kepala:

  • Makanan yang mengandungi asid lemak omega-3, seperti salmon, biji chia, biji rami dan minyak zaitun
  • Makanan yang mengandungi vitamin B2 (riboflavin), seperti sayur-sayuran hijau, susu, daging tanpa lemak, kacang-kacangan, dan telur
  • Makanan yang mengandung magnesium, seperti sayuran hijau berdaun, alpukat, pisang, tuna, kacang kedelai, dan edamame
  • Makanan yang mengandungi kalium, seperti pisang, jeruk, tembikai, kentang, ubi jalar, dan timun

Selain memakan makanan ini, ada juga beberapa langkah lain yang dapat diambil untuk mengobati sakit kepala, termasuk minum cukup air, meluangkan waktu untuk berehat, dan mengurangi melihat cahaya terang, terutama dari cahaya. alat.

Sakit kepala yang disebabkan oleh makanan boleh membingungkan. Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang datang dan pergi dan anda tidak tahu apa pencetusnya, cuba perhatikan waktu sakit kepala, jenis makanan sehari dan jumlahnya, serta gejala sakit kepala. Ini akan membantu anda mengenal pasti makanan mana yang harus dielakkan.

Namun, jika anda tidak menemui pencetus dan semakin terganggu oleh sakit kepala yang anda rasakan, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang sesuai.