Kehidupan yang sihat

Latihan Muka dan Mitos yang Menyertainya

Latihan wajah mungkin tidak begitu popular seperti bahagian badan yang lain. Namun, anda boleh mencuba teknik ini untuk mencegah munculnya tanda-tanda penuaan dan menjadikan wajah anda lebih segar. Pergerakannya juga agak mudah dan anda boleh melakukannya bila-bila masa dan di mana sahaja.

Senaman wajah adalah salah satu cara semula jadi untuk menjadikan wajah lebih sihat. Pelbagai pergerakan dalam senaman wajah dipercayai dapat meningkatkan peredaran darah dan oksigen serta pengambilan nutrien ke kulit. Dengan cara itu, wajah akan kelihatan lebih segar dan kelihatan lebih muda.

Tidak hanya untuk kecantikan, senaman wajah juga digunakan sebagai terapi untuk penderita Bell's palsy, stroke, dan trauma wajah yang menyebabkan kelumpuhan otot wajah.

Cara melakukan senaman wajah

Senaman muka sangat mudah dilakukan dan hanya mengambil masa beberapa minit. Berikut adalah langkah-langkah latihan wajah dengan teknik urut yang boleh anda gunakan:

  • Tekan sudut dalaman mata dengan jari telunjuk selama 30 saat. Seterusnya, lakukan gerakan bulat selama 30 saat dan ulangi ke arah yang bertentangan.
  • Letakkan jari manis di bawah alis dekat dengan hidung dan ketuk perlahan kawasan tersebut sambil menggerakkannya ke kawasan kuil. Terus mengetuk tulang pipi ke sudut dalaman mata selama 30 saat.
  • Dalam keadaan tersenyum, tekan tiga jari di bawah kedua alis ke atas dan kemudian tutup mata anda, dan tahan kedudukan ini selama 20 saat. Kemudian buka mata anda dan jauhkan jari anda dari wajah anda. Ulangi pergerakan ini 3 kali.
  • Dengan kedua-dua jari telunjuk, tekan perlahan bahagian tengah dahi dan gerakkan jari ke arah pelipis berulang kali selama 30 saat.
  • Condongkan kepala anda dan letakkan jari anda di bawah dagu anda. Seterusnya, tekan perlahan sambil bergerak ke arah tulang selangka berulang kali selama 30 saat.
  • Buat penumbuk dengan tangan kiri anda dan letakkan di bawah rahang anda, kemudian condongkan kepala anda dan tekan kepala anda ke penumbuk anda selama beberapa saat. Ulangi di seberang.
  • Dalam keadaan duduk, bersandar ke depan dan pegang tangan anda di lutut. Seterusnya, tarik nafas secara mendalam melalui hidung anda dan hembuskan melalui mulut anda dengan menjulurkan lidah ke arah dagu anda. Ulangi siri pergerakan ini sebanyak 7 kali.
  • Letakkan jari anda di dahi anda dan mulailah mengetuk kulit wajah anda ke rahang anda. Ulangi pergerakan ini di bahagian depan leher dan bahu hingga ke belakang leher.
  • Gosokkan kedua-dua tapak tangan sehingga terasa panas. Seterusnya, tutup muka dengan tangan anda dan tarik nafas dalam-dalam.

Semasa melakukan urutan muka dan bersenam, anda disarankan untuk melakukannya dengan lembut dan tidak terlalu ketat. Selain itu, anda juga boleh menambahkan minyak badam ketika mengurut wajah anda dan pastikan tangan anda bersih sebelum menyentuh wajah anda.

Pelbagai Mitos Tentang Gimnastik Muka

Manfaat utama latihan wajah adalah menjadikan wajah berasa lebih segar dan cerah kerana peningkatan aliran darah dan oksigen di bawah permukaan kulit wajah

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tuntutan yang berkaitan dengan faedah latihan wajah yang belum terbukti benar. Beberapa mitos gimnastik wajah termasuk:

Senaman wajah dapat meniru wajah

Walaupun beberapa senaman wajah diketahui mengetatkan otot, itu tidak bermaksud senaman wajah dapat membuat pipimu menjadi nipis. Sebenarnya, untuk melangsingkan wajah, anda perlu menjalani diet yang sihat disertai dengan senaman untuk menurunkan berat badan.

Senaman wajah dapat mengurangkan kedutan

Sebilangan orang percaya bahawa melakukan senaman wajah dapat mengurangkan kedutan. Namun, pada kenyataannya, tidak ada kajian yang cukup yang dapat membuktikan bahawa senaman wajah dapat menyamarkan kedutan.

Melakukan senaman wajah terlalu kerap sebenarnya dapat membuat otot wajah bekerja lebih keras sehingga tanda-tanda penuaan, seperti kedutan dan garis halus, dapat kelihatan lebih cepat dan kelihatan lebih jelas.

Untuk mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah, cara lain diperlukan, bermula dari menghindari pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, menggunakan pelindung matahari semasa melakukan aktiviti luar, berhenti merokok, dan melakukan prosedur perubatan, seperti suntikan Botox dan suntikan pengisi.

Selain melakukan senaman wajah, anda juga perlu minum air, tidur yang cukup dan memakan makanan yang sihat untuk kulit, seperti makanan yang mengandung vitamin A, vitamin C, vitamin E, dan antioksidan, untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat.

Anda juga boleh berjumpa doktor untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai latihan wajah atau mendapatkan nasihat mengenai cara lain untuk menyuburkan kulit wajah anda mengikut keadaan kesihatan anda.