Keluarga

6 Petua Selepas Berhubungan Seks yang Perlu Anda Ketahui

Bukan rahsia lagi bahawa melakukan hubungan seks memungkinkan pertukaran kuman dan potensi menyebarkan jangkitan kelamin. Untuk mengelakkan ini, ada beberapa petua selepas hubungan seksual yang boleh anda gunakan.

Menjaga kebersihan selepas hubungan seksual adalah satu perkara yang mesti dipertimbangkan. Dengan mengutamakan kesihatan dan kebersihan, anda dapat melindungi diri anda dari pelbagai jangkitan bakteria atau virus yang mudah tersebar melalui cairan tubuh.

Petua Selepas Berhubungan Seks

Berikut adalah beberapa petua selepas hubungan seksual untuk mengurangkan risiko penyebaran bakteria:

1. Kencing

Semasa hubungan seksual, bakteria dapat memasuki saluran kencing, meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing. Kencing selepas melakukan hubungan seks dapat membantu mengeluarkan pelbagai jenis bakteria dari saluran kencing.

2. Basuh tangan anda

Sentiasa mencuci tangan anda dengan sabun selepas hubungan seks adalah kaedah terbaik untuk menyingkirkan bakteria yang melekat pada tangan anda ketika anda menyentuh alat kelamin anda atau pasangan anda.

3. Bersihkan kawasan di sekitar alat kelamin

Untuk membersihkan kawasan sekitar alat kelamin, gunakan air suam dan sabun ringan. Khusus untuk wanita, basuh alat kelamin dari depan ke belakang, supaya bakteria di dubur tidak merebak ke alat kelamin.

Sementara itu, untuk lelaki yang tidak bersunat, bersihkan kulup zakar sebelum dan selepas hubungan seksual dengan menariknya kembali dan mencucinya dengan lembut.

4. Elakkan menggunakan pembersih feminin

Cara terbaik untuk merawat faraj selepas melakukan hubungan seks adalah dengan tidak mencuci bahagian dalam. Ini kerana bahagian dalam faraj sebenarnya dapat membersihkannya sendiri.

Jadi, anda harus mengelakkan mencuci bahagian dalam faraj, terutama dengan pembersih feminin khas, kerana ini sebenarnya boleh mengganggu keseimbangan bakteria yang melindungi vagina.

Selain itu, elakkan membersihkan vagina dengan produk feminin yang mengandungi banyak bahan kimia, seperti tisu basah, penyahbauan vagina yang disembur, atau sabun antibakteria, kerana semuanya berisiko menyebabkan kerengsaan kulit.

Cukup bilas vagina dengan lembut menggunakan air suam selepas setiap hubungan seks.

5. Minum segelas air

Minum air akan memenuhi keperluan cecair badan dan mempercepat keinginan untuk membuang air kecil. Ini bermakna lebih banyak bakteria dapat keluar dari saluran kencing, jadi risiko jangkitan akan lebih rendah.

6. Pakai seluar yang selesa dan bernafas

Pilih seluar dalam yang diperbuat daripada kapas yang dapat menyerap peluh. Elakkan memakai seluar dalam atau seluar pendek yang menyekat peredaran udara. Sebabnya, kawasan badan yang panas dan lembap akan menjadi tempat pembiakan bakteria dan kulat.

Itulah pelbagai petua selepas melakukan hubungan seks. Sekiranya diabaikan, tidak mustahil anda atau pasangan anda terdedah kepada penyakit kelamin. Untuk lebih selamat, gunakan kondom wanita atau minta pasangan anda menggunakan kondom lelaki dengan betul setiap kali anda melakukan hubungan seks.

Mulai sekarang, perhatikan kebersihan diri setelah melakukan hubungan seksual, agar organ pembiakan dilindungi dari jangkitan. Sekiranya anda mengalami kencing berdarah atau pelepasan yang tidak normal dari alat kelamin selepas hubungan seksual, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.