Kehidupan yang sihat

Petua untuk Menjaga Kesihatan Tulang

Dengan bertambahnya usia, kekuatan dan ketumpatan tulang akan berkurang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk menjaga kesihatan tulang dan mengekalkan kekuatannya. Anda boleh melakukan ini dengan menjalani gaya hidup sihat.

Peranan tulang untuk badan sangat banyak. Tidak hanya untuk pergerakan, tulang juga berperanan dalam membentuk struktur atau kerangka tubuh, melindungi organ, dan menyimpan kalsium.

Sekiranya anda tidak menjaga kesihatan, tulang anda akan mudah berpori sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik. Tulang yang berpori dan lemah juga cenderung patah atau patah, terutamanya apabila berlaku kecederaan.

Oleh itu, untuk menjaga kesihatan tulang dan kuat, penting bagi anda untuk menjaga kesihatan tulang sejak usia dini.

Cara Menjaga Kesihatan Tulang

Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga kesihatan tulang yang boleh anda lakukan dengan mudah:

1. Bersenam secara berkala

Kebiasaan jarang bergerak atau bersenam boleh membuat otot dan tulang menjadi lemah. Beberapa penyelidikan mengatakan bahawa orang yang jarang bersenam kelihatan lebih cenderung untuk mengalami masalah tulang, seperti osteoporosis.

Oleh itu, jika anda jarang bersenam, mulai sekarang cobalah untuk lebih aktif dan bersenam secara teratur untuk mengekalkan ketumpatan dan kekuatan tulang. Beberapa jenis senaman yang baik untuk kepadatan tulang adalah latihan berat badan, berjoging, jalan santai, dan yoga.

2. Jangan melangkau sarapan

Mungkin masih ramai orang yang sering melangkau sarapan. Sebenarnya, makan sarapan atau sarapan pagi adalah penting agar tubuh mendapat nutrien dan tenaga yang diperlukannya untuk menjalankan aktiviti harian.

Untuk menjaga kesihatan tulang, anda boleh memilih menu sarapan yang mengandungi banyak kalsium dan vitamin D.

Sumber kalsium terbaik ialah susu, keju, yogurt, kacang soya, dan bijirin yang diperkaya. Sementara itu, anda boleh mendapatkan vitamin D dari minyak ikan dan telur.

Lengkapi juga dengan diet sihat berkhasiat seimbang dengan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang.

3. Berjemur di bawah sinar matahari pagi

Cahaya matahari pagi adalah sumber semula jadi vitamin D, yang diperlukan tubuh untuk membantu menyerap kalsium. Sekiranya anda kekurangan vitamin D, anda akan lebih cenderung kepada kekurangan kalsium sehingga tulang anda lebih mudah berpori.

Oleh itu, cubalah berjemur di bawah sinar matahari pagi sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu, tepat sebelum jam 9 pagi selama 5-15 minit.

4. Mengehadkan pengambilan minuman beralkohol dan tidak merokok

Tabiat hidup yang tidak sihat, seperti sering merokok dan minum minuman beralkohol, terbukti menyebabkan kehilangan kepadatan tulang. Selain itu, tabiat ini juga dapat membuat tubuh rentan terhadap kekurangan kalsium dan vitamin D, sehingga tulang akan lebih rapuh.

Oleh itu, untuk menjaga kesihatan tulang, anda disarankan untuk menjauhi minuman beralkohol dan berhenti merokok.

5. Mengambil makanan tambahan

Bukan hanya makan makanan berkhasiat, anda juga dapat memenuhi pengambilan kalsium dan vitamin D dengan mengambil makanan tambahan untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tulang.

Makanan tambahan ini juga baik untuk wanita yang telah melalui menopaus, kerana perubahan hormon dalam tempoh ini dapat menyebabkan tisu tulang menjadi lemah.

Orang dewasa memerlukan pengambilan kalsium 1.000–1.200 miligram sehari, sementara pengambilan vitamin D adalah 15–20 mikrogram atau sekitar 600–800 IU sehari.

Untuk menentukan dos suplemen kalsium dan vitamin D yang tepat, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

6. Mengekalkan berat badan

Penting untuk mengekalkan berat badan yang ideal untuk mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang. Beberapa kajian menunjukkan bahawa berlebihan berat badanberat badan berlebihan, kegemukan, atau bahkan kekurangan berat badan juga berperanan dalam meningkatkan risiko kerosakan dan kecederaan pada tulang.

Oleh itu, disarankan agar anda mengekalkan berat badan yang ideal untuk melindungi kesihatan tulang.

Beberapa petua di atas boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan tulang. Penggunaan makanan berkhasiat seimbang dan gaya hidup sihat adalah kunci utama untuk mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang hingga usia tua.

Untuk menjaga kesihatan tulang, juga disarankan agar anda melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dengan doktor anda. Sekiranya diperlukan, doktor akan mencadangkan pemeriksaan sinar-X dan imbasan tulang untuk memantau keadaan tulang anda.

Sekiranya anda mengalami keluhan tertentu pada tulang, misalnya tulang sering merasa sakit, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.