Kehidupan yang sihat

Kelebihan krim pemutih mengikut kandungannya

Krim pemutih sering digunakan untuk mendapatkan kulit putih dan cerah. Namun, untuk mendapatkan faedah maksimum krim pemutih, anda perlu mengetahui ramuan yang terdapat di dalamnya dan menyesuaikannya dengan jenis kulit anda.

Bagi sesetengah orang, memiliki kulit putih dipercayai dapat meningkatkan keyakinan diri. Whitening cream juga salah satu cara untuk mendapatkan kulit yang cerah dan putih. Pada masa ini, terdapat banyak produk krim pemutih di pasaran.

Namun, sebelum memutuskan untuk menggunakan krim pemutihan, ada baiknya anda mengetahui dengan tepat faktor apa yang mempengaruhi warna kulit dan bagaimana produk krim pemutih berfungsi pada kulit anda.

Faktor Yang Mempengaruhi Warna Kulit

Faktor utama yang menentukan warna kulit seseorang adalah melanin atau pigmen semula jadi yang memberi warna pada kulit, mata dan rambut. Melanin mempunyai peranan penting dalam tubuh, yaitu melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh radiasi matahari.

Semakin banyak tahap melanin dalam badan, semakin gelap kulit seseorang. Sebaliknya, jika kandungan melanin rendah, warna kulit akan lebih cerah atau lebih putih. Pada orang yang mempunyai kulit yang cerah, peningkatan jumlah melanin boleh menyebabkan bintik-bintik gelap atau noda jeragat.

Jumlah melanin pada kulit ditentukan oleh pelbagai faktor, termasuk:

  • Faktor genetik atau keturunan
  • Pendedahan cahaya matahari
  • Pendedahan kepada bahan kimia tertentu pada kulit
  • Pengaruh hormon
  • Keradangan pada kulit, misalnya kerana kerengsaan, jangkitan, atau penyakit autoimun

Tahap melanin yang tinggi pada kulit kerana faktor genetik umumnya tidak dapat dielakkan atau diubah. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kulit yang cantik dan cantik, anda dapat mencegah kenaikan kadar melanin dengan mengelakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Di samping itu, untuk mengembalikan warna kulit agar kembali cerah, anda juga boleh mencuba menggunakan produk penjagaan kulit, seperti krim pemutih. Tidak hanya mencerahkan, krim pemutih juga dapat menghilangkan bintik hitam, bekas jerawat, atau bintik-bintik usia.

Sebilangan kandungan krim pemutih dan kebaikannya

Krim pemutih mengandungi bahan aktif atau gabungan bahan yang dapat mengurangkan jumlah melanin pada kulit. Berikut adalah beberapa bahan yang sering dicampurkan dalam krim pemutihan:

1. Asid hidroksi alfa (AHA)

Krim pemutih umumnya mengandungi AHA. Bahan ini diketahui dapat merangsang pengelupasan kulit (mengelupas), menghilangkan sel kulit mati, dan menghalang pengeluaran melanin dan menjadikan kulit kelihatan lebih putih.

Walau bagaimanapun, bahan ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kerengsaan ringan pada kulit dan kulit menjadi sensitif terhadap cahaya matahari.

Oleh itu, anda disarankan untuk menggunakan pelindung matahari ketika menggunakan krim yang mengandungi AHA. Sekiranya anda tidak terbiasa dengannya, anda boleh memulakan dengan menggunakan produk yang mengandungi tahap AHA rendah dan menyesuaikan diri dengan reaksi kulit dan jenis kulit anda.

2. Asid Kojic

Asid Kojic adalah bahan yang dihasilkan dari proses penapaian beras, misalnya dalam pembuatan sake atau minuman beralkohol Jepun. Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid kojik dapat menghalang penghasilan melanin, sehingga dapat memutihkan dan mencerahkan tona kulit.

Asid Kojic biasanya terkandung dalam pelbagai produk penjagaan kulit, seperti krim pemutih atau serum.

3. Arbutin

Secara teknikal disebut sebagai sumber hidrokuinon semula jadi atau hidrokuinon-β-D – glukosida. Arbutin berasal dari daun bearberry, kranberi, murbei, atau pir. Sebatian ini juga dipercayai dapat mencerahkan kulit.

4. Vitamin C dan Vitamin E

Anda mungkin pernah melihat krim pemutih yang mengandungi vitamin C atau vitamin E. Kedua-dua jenis vitamin ini mempunyai sifat antioksidan yang baik untuk memperbaiki kulit yang rosak.

Beberapa kajian setakat ini menunjukkan bahawa vitamin C dan vitamin E dapat mencerahkan dan memutihkan kulit, dan mencegah munculnya tanda-tanda penuaan dini.

5. Asid hyaluronik

Bahan ini juga sering ditambahkan dalam krim pemutih atau produk penjagaan kulit yang lain, seperti pelembap dan serum wajah.

Ini adalah kerana asid hyaluronik bukan sahaja dapat mencerahkan warna kulit, tetapi juga mempunyai sifat antioksidan yang baik untuk peremajaan kulit. Asid hyaluronik Ia juga dapat melembapkan kulit dan merawat kulit kering dan berkedut.

Sebilangan Kandungan Whitening Cream Yang Perlu Dielakkan

Sebagai tambahan kepada ramuan di atas, terdapat ramuan krim pemutih yang mempunyai kemampuan untuk mengurangkan pengeluaran melanin tetapi diketahui berbahaya apabila digunakan pada kulit, yaitu:

Hydroquinone

Hydroquinone adalah salah satu bahan yang dapat menghalang pengeluaran melanin dan mencegah kegelapan kulit. Walau bagaimanapun, ramuan ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, mulai dari merosakkan kulit, menyebabkan sengatan dan iritasi pada kulit, serta mengganggu fungsi ginjal.

Inilah sebab mengapa ramuan ini tidak dibenarkan ditambahkan dalam krim pemutih tanpa resep.

Pemerintah Indonesia melalui BPOM juga telah melarang izin pengedaran untuk memutihkan produk krim yang mengandung hidrokuinon kerana berisiko menyebabkan kesan berbahaya kepada kesihatan. Bahan ini hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan dan diarahkan oleh doktor.

Merkuri

Merkuri juga mempunyai kesan pemutihan kulit, tetapi sangat toksik dan boleh membahayakan tubuh, terutama jika digunakan dalam jangka panjang atau dalam dos yang tinggi.

Merkuri diketahui menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti kerosakan ginjal dan saraf, kerengsaan kulit, dan keracunan. Pendedahan merkuri yang tinggi pada wanita hamil juga boleh menyebabkan keguguran, kecacatan kelahiran, dan gangguan perkembangan pada janin.

Sebelum membeli, adalah mustahak untuk memastikan keselamatan produk krim pemutih agar anda terhindar dari bahaya penyakit dan kesan sampingan yang tidak diingini. Oleh itu, pastikan produk yang ingin anda pilih telah mendapat izin pengedaran dari BPOM.

Selepas membeli krim pemutih, jangan gunakannya secara langsung pada bahagian muka atau badan secara keseluruhan. Lakukan ujian alergi terlebih dahulu dengan menggunakan krim di lengan dan tunggu sekitar 24 jam untuk memantau reaksi.

Sekiranya kerengsaan, pembakaran, gatal-gatal, atau aduan lain muncul, hentikan penggunaannya dengan segera dan berjumpa doktor jika perlu. Adalah lebih baik jika anda berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan krim pemutih yang sesuai untuk keadaan kulit anda, sehingga penggunaannya selamat dan mempunyai manfaat maksimum.