Kesihatan

Bilik PICU untuk Rawatan Rapi Kanak-kanak di Hospital

Bilik PICU (Unit Rawatan Rapi Pediatrik) adalah bilik rawatan intensifdi hospital, untuk kanak-kanak yang mempunyai masalah kesihatan yang serius atau berada dalam keadaan kritikalAmahu- anak dirawat di PICUbermula daribayiberBerumur 28 hari kepada anakremaja berumur18 tahun.

Kanak-kanak yang dirawat di PICU akan mendapat pengawasan penuh dari pengamal am, pakar, dan jururawat.

Di samping itu, pelbagai peralatan perubatan juga disediakan di bilik ini untuk merawat keadaan kritikal kanak-kanak. Tempoh rawatan untuk kanak-kanak di PICU berbeza-beza, bergantung pada perkembangan keadaan kesihatan anak.

Keadaan Kanak-kanak yang Memerlukan Penjagaan di PICU

Kanak-kanak perlu dirawat di PICU sekiranya keperluan perubatan mereka tidak dapat dipenuhi di bilik rawatan biasa. Keadaan yang boleh menjadi alasan untuk kanak-kanak memerlukan rawatan di PICU termasuk:

  • Masalah pernafasan yang serius, seperti asma yang teruk, tersedak pada badan asing,pneumonia, dan sindrom kegagalan pernafasan akut (ARDS).
  • Jangkitan serius, seperti meningitis bakteria dan sepsis.
  • Kejutan dan kecederaan serius, misalnya dari kemalangan jalan raya, jatuh dari ketinggian, dehidrasi, pendarahan berat, luka bakar, atau kejutan elektrik.
  • Gangguan otak, seperti tumor, koma, epilepsi, dan status epileptikus.
  • Gangguan metabolik yang teruk, seperti gangguan elektrolit, gangguan keseimbangan asid-basa darah (alkaliosis dan asidosis), dan ketoasidosis diabetes.
  • Gangguan darah, seperti anemia teruk dan barah darah (leukemia).
  • Ubat keracunan atau bahan kimia lain, seperti minyak tanah.
  • Kerosakan organ yang teruk, seperti kegagalan buah pinggang dan hati, atau kecacatan jantung yang teruk
  • Kecacatan kelahiran kongenital.

Kanak-kanak yang baru-baru ini menjalani pembedahan besar, seperti jantung, bedah saraf, ortopedik (tulang), serta ENT, atau pemindahan organ dan amputasi juga memerlukan tempoh pemulihan sementara di PICU, sebelum dipindahkan ke bilik rawatan umum.

Peralatan Rawatan dan Perubatan Terdapat di PICU

Seperti bilik rawatan intensif (ICU) di hospital, bilik PICU juga dijaga 24 jam oleh pasukan perubatan yang bekerja secara bergantian dalam sistem kerja.pergeseran, untuk memantau dan merawat pesakit.

Bilik PICU secara amnya tetap sunyi, di mana tidak banyak orang yang dibenarkan berkunjung, dan jumlah pesakit kurang dari bilik rawatan umum. Tujuannya adalah untuk mengelakkan pesakit daripada dijangkiti.

Alat perubatan yang terdapat di bilik PICU termasuk:

1. Infusi

Hampir semua kanak-kanak yang dirawat di PICU mempunyai tiub IV yang terpasang, untuk memasukkan cecair, darah, dan ubat melalui urat. Infusi ini biasanya diletakkan di lengan atau tangan, tetapi kadang-kadang juga boleh diletakkan di kaki, kaki, atau kulit kepala anak.

2. kateter vena tengah (ctengahvenouscateter)

Untuk memantau keadaan kritikal anak, doktor boleh meletakkan tiub khas di leher anak. Tiub ini akan diletakkan di urat jantung (vena cava) melalui leher, untuk memantau tekanan di saluran darah, kestabilan aliran darah dan tahap oksigen.

3. Ubat khas

Ubat-ubatan tertentu hanya boleh diberikan kepada pesakit dengan pengawasan khas, termasuk pesakit anak di PICU. Contoh ubat ini adalah dobutamine, dopamine,epinefrin, dan morfin ataufentanyl. Penggunaannya bervariasi, mulai dari membantu fungsi jantung, menjaga tekanan darah, hingga menghilangkan rasa sakit.

4. Pantau tanda-tanda penting

Di bilik PICU, terdapat pelbagai alat yang terpasang pada badan anak dan disambungkan ke skrin monitor untuk memantau tanda-tanda vital anak. Beberapa di antaranya termasuk alat rakaman denyut jantung (elektrokardiogram), tekanan darah, kadar pernafasan, suhu badan, dan tahap oksigen (oksimeter).

5. Alat pernafasan

Pada kanak-kanak yang dapat bernafas sendiri, tabung oksigen atau topeng biasanya akan dilekatkan pada hidung atau muka, yang disambungkan ke tiub oksigen.

Sementara itu, bagi kanak-kanak yang mengalami masalah pernafasan yang teruk atau koma dan tidak dapat bernafas sendiri, doktor akan memasang ventilator ke saluran pernafasan mereka. Sebelum ini, doktor akan melakukan prosedur intubasi terlebih dahulu untuk memasukkan tiub atau tiub (ETT) di tekak anak melalui mulut. Kemudian tiub akan disambungkan ke mesin ventilator untuk membantu pernafasan.

6. Peranti kejutan jantung

Kanak-kanak yang dimasukkan ke PICU berisiko tinggi mengalami serangan jantung kerana keadaan kritikal mereka. Oleh itu, alat kejutan jantung pediatrik khas mesti ada di bilik PICU. Alat kejutan jantung ini akan digunakan apabila irama degupan jantung anak mula menjadi tidak teratur, atau tidak dikesan.

Semasa berada di bilik PICU, doktor secara berkala akan melakukan pemeriksaan fizikal pada pesakit kanak-kanak yang kritikal. Sekiranya diperlukan, doktor juga akan melakukan pemeriksaan darah, air kencing, cairan otak dan saraf tunjang, sinar-X, atau ultrasound.

Kewujudan bilik PICU di hospital sangat penting untuk membantu merawat kanak-kanak dengan keadaan kritikal. Pakar pediatrik akan mengesyorkan rawatan di bilik PICU sekiranya keadaan anak perlu dipantau dengan teliti dan rawatan diperlukan sebanyak mungkin.