Keluarga

Diet yang Disarankan untuk Wanita Hamil

Prinsip utama diet wanita hamil (wanita hamil) sebenarnya bukan hanya menurunkan berat badan atau membatasi kalori, tetapi merujuk kepada memperbaiki diet untuk memenuhi nutrien yang diperlukan. Oleh itu, mari kita kenal pasti diet wanita hamil seperti apa yang harus dilakukan oleh wanita hamil.

Setiap wanita hamil mempunyai berat badan yang berbeza, bergantung pada keadaan berat badannya sebelum hamil. Ini kemudian akan menentukan sasaran kenaikan berat badan dan diet yang disyorkan semasa kehamilan.

Berat yang Disarankan untuk Wanita Hamil Berdasarkan BMI

Sebelum mengenali petua diet untuk wanita hamil, penting bagi wanita hamil untuk memahami bahawa terdapat empat kumpulan berat badan untuk wanita hamil dan sasaran kenaikan berat badan mereka yang sesuai Indeks Jisim badan atau Indeks Jisim Badan (BMI).

Yang pertama adalah sekumpulan wanita hamil dengan berat badan rendah (BMI <18) yang perlu menambah berat badan sebanyak 13-18 kg semasa kehamilan. Kemudian kumpulan wanita hamil dengan berat badan normal (BMI 18.5-24.9) yang perlu menambah berat badan sebanyak 11.5-18 kg.

Seterusnya adalah kumpulan wanita hamil dengan berat badan berlebihan (BMI 25-29.9), yang menambah berat badan mereka sebanyak 7-11.5 kg. Kemudian terakhir, kumpulan wanita hamil yang gemuk (BMI> 30) dinasihatkan untuk menambah berat badan mereka hanya 5-9 kg semasa kehamilan.

Memandangkan perbezaan sasaran kenaikan berat badan yang diperlukan semasa kehamilan, diet yang disyorkan untuk wanita hamil juga mungkin berbeza.

Ada yang perlu meningkatkan jumlah pengambilan makanan, tetapi ada juga yang perlu membataskannya agar tidak berlebihan. Walaupun begitu, pengambilan nutrien yang mencukupi yang diperlukan dalam kehamilan harus menjadi fokus utama dalam diet wanita hamil.

Pelbagai Petua Diet yang Disarankan untuk Wanita Hamil

Selagi wanita hamil makan makanan dan minuman yang sihat, kenaikan berat badan tidak perlu dibimbangkan. Sebenarnya, wanita hamil digalakkan makan tiga kali sehari dengan makanan ringan yang sihat secara berkala, walaupun mereka tidak merasa lapar. Ini kerana ketika wanita hamil tidak lapar, janin di dalam rahim tidak semestinya merasa sama.

Hanya wanita hamil yang seharusnya tidak hanya makan, tahu apa jenis pemakanan yang mesti dipenuhi. Sekiranya perlu, hitung keperluan kalori harian ibu hamil dengan pakar obstetriknya, kemudian sesuaikan dengan menu makanan harian wanita hamil. Pastikan diet atau diet yang dihidapi oleh ibu hamil mengandungi nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil.

Berikut adalah pengambilan pemakanan yang perlu dipertimbangkan dalam diet wanita hamil:

Asid folik

Pengambilan asid folik yang mencukupi sangat penting untuk pertumbuhan sel plasenta dan bayi. Sebabnya, asid folik dianggap dapat mengurangkan risiko masalah jantung, preeklampsia, dan kecacatan tiub saraf. Makanan yang kaya dengan asid folik termasuk hati sapi, bayam, brokoli, pisang, dan bijirin.

Besi

Bukan hanya asid folik, makanan yang mengandungi zat besi juga penting untuk wanita hamil. Ini kerana keperluan zat besi selama kehamilan akan meningkat, seiring dengan peningkatan jumlah darah untuk menyampaikan nutrien dan oksigen ke janin. Wanita hamil boleh makan roti, produk gandum yang diproses, kacang-kacangan, dan daging merah untuk mendapatkan pengambilan zat besi.

Iodin

Iodin adalah mineral yang memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Kekurangan pengambilan yodium dapat meningkatkan risiko gangguan mental dan kretinisme pada bayi baru lahir. Contoh makanan yang kaya dengan yodium adalah daging, telur, susu, dan garam.

Sebagai tambahan kepada tiga nutrien penting di atas, wanita hamil juga perlu makan makanan lain yang kaya dengan protein, vitamin, dan mineral, serta makanan tambahan yang disyorkan oleh doktor untuk menyokong kesihatan ibu hamil dan anak kecil mereka dalam kandungan.

Diet untuk wanita hamil tidak bermaksud menurunkan berat badan, tetapi meningkatkan pengambilan nutrisi untuk mencapai kehamilan yang sihat. Ukur berat badan dan BMI anda sebelum hamil, agar wanita hamil dapat mengetahui berapa banyak kenaikan berat badan yang disyorkan semasa hamil.

Wanita hamil juga boleh berunding dengan pakar obstetrik mereka mengenai diet yang baik untuk wanita hamil dan pengambilan kalori harian yang disyorkan.