Kehidupan yang sihat

Inilah Cara Merawat Lensa Kenalan dengan Betul

Menggunakan kanta lekap dapat membantu anda melihat dengan lebih jelas sambil memastikan mata anda kelihatan cantik. Namun, anda mesti menggunakan cara yang betul untuk menjaga kanta lekap agar kesihatan mata terjaga.

Kanta lekap berfungsi sebagai pengganti cermin mata. Kanta lekap cenderung lebih sederhana daripada cermin mata yang terdedah kepada calar, pecah, pecah atau hilang. Atas sebab-sebab untuk tidak mengganggu penampilan, banyak orang memilih untuk menggunakan kanta lekap dan bukannya cermin mata.

Cara Merawat Lensa Kenalan

Bagi mereka yang menggunakan kanta lekap, anda mesti menjaga kebersihan yang baik agar tidak menimbulkan masalah kesihatan, seperti jangkitan mata dan penyakit mata yang lain.

Walaupun tidak dapat dielakkan sepenuhnya, anda dapat mencegah jangkitan mata dengan menggunakan petua penjagaan kanta lekap berikut:

1. Jaga kebersihannya kanta lekap

Sentiasa basuh dan keringkan tangan anda sebelum memakai atau melepaskan kanta lekap. Bagi mereka yang suka berpakaian, disarankan memakai kanta lekap sebelum memakai alat solek mata. Selepas itu juga, anda perlu menanggalkan kanta lekap sebelum mekap solekan dikeluarkan.

Selain itu, anda juga disarankan untuk selalu menanggalkan kanta lekap sebelum mandi atau berenang. Cuba jangan sampai kanta lekap anda terkena air.

2. Ltanggalkan kanta lekap semasa tidur

Tanggalkan kanta lekap dengan segera ketika hendak tidur. Sekiranya anda terus menggunakannya, jumlah oksigen yang masuk ke dalam mata dapat habis. Apabila ini berlaku, anda berisiko tinggi mendapat jangkitan mata, keradangan, dan kerengsaan mata.

3. Gunakan cecair pembersih khas

Gunakan cecair pembersih khas yang disyorkan oleh doktor atau farmasi anda untuk membersihkan dan merendam kanta lekap. Jangan gunakan air atau cecair lain, kerana kolam atau air suling boleh mengandungi organisma acanthamoeba yang boleh menyebabkan jangkitan mata.

4. Bersih kanta lekap secara berkala

Bersihkan kanta lekap selepas setiap penggunaan. Kemudian, segera simpan di dalam kotak simpanan yang sudah mengandungi larutan pembersih berasaskan hidrogen peroksida. Kotak simpanan kanta lekap perlu dibersihkan secara berkala dan diganti setiap 3 bulan agar tetap bersih.

Semasa membersihkan kanta lekap, lakukan perlahan-lahan supaya kanta lekap tidak terkoyak. Bagi mereka yang memakai kanta lekap sekali pakai, anda tidak perlu membersihkannya kerana boleh dibuang segera setelah digunakan. Jangan sekali-kali memakai kanta lekap sekali pakai lebih dari sehari.

Penyakit berisiko berpunca dari kanta lekap yang kotor

Sekiranya digunakan dengan betul, kanta lekap terbukti selamat. Walau bagaimanapun, risiko jangkitan mata masih bersembunyi dalam penggunaan kanta lekap, jadi anda benar-benar harus memperhatikan kebersihan.

Bahaya yang timbul dari penggunaan kanta lekap bukan sahaja jangkitan mata, tetapi juga penyakit mata lain, seperti:

  • Kerengsaan mata
  • Ulser kornea
  • konjungtivitis
  • lelasan kornea

Gunakan cara menjaga kanta lekap dengan betul, supaya anda mengelakkan jangkitan mata dan gangguan mata yang lain. Sekiranya penggunaan kanta lekap membuat mata menjadi jengkel, merah, bengkak, sakit dan sakit, terus menerus keluar, penglihatan terganggu, atau mata menjadi sensitif terhadap cahaya, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi.