Kehidupan yang sihat

Bahaya menahan bersin untuk kesihatan badan

Bersin biasanya berlaku secara tiba-tiba dan sering tidak tertahankan. Namun, ada kalanya kita menahan bersin untuk memastikan orang di sekitar kita merasa selesa, terutama ketika berada di tempat awam. Sebaliknya, menahan bersin sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Bersin adalah cara semula jadi tubuh untuk mengusir atau menyingkirkan benda asing yang menyebabkan kerengsaan pada hidung dan tekak. Objek asing ini dapat berupa banyak benda, seperti debu, gas kimia, hingga virus atau bakteria. Atas sebab inilah bersin tidak boleh ditahan.

Bagaimana bersin berlaku?

Apabila objek asing memasuki hidung, sistem saraf di rongga hidung akan menghantar isyarat ke otak untuk memberitahu bahawa ada sesuatu yang mengganggu di hidung. Otak adalah pengatur utama proses bersin.

Setelah menerima isyarat ini, otak akan menghantar mesej ke otot-otot badan, seperti otot dada, otot perut, diafragma, otot pita suara, otot tekak belakang, dan otot kelopak mata, untuk bersiap-siap untuk mengusir benda asing di hidung.

Apabila anda bersin, hidung pada umumnya terasa sedikit gatal, maka anda akan menguap sedikit untuk meningkatkan tekanan udara di hidung. Selepas itu, otot-otot badan akan bekerjasama untuk mengeluarkan benda asing di hidung dan bunyi 'hachiiimm' akan dipancarkan.

Semasa anda bersin, sekurang-kurangnya 100,000 kuman dan virus dapat menyebar ke udara dengan kelajuan 160 km per jam. Beberapa contoh virus yang dapat ditularkan melalui bersin adalah virus Corona dan influenza.

Apa yang Menyebabkan Bersin?

Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan reaksi bersin, termasuk:

Alahan

Alergi berlaku kerana reaksi sistem imun badan yang berlebihan terhadap objek atau bahan tertentu, seperti kutu, tungau, bulu binatang, serbuk sari, asap rokok, minyak wangi, atau debu.

Apabila anda terdedah kepada pencetus alergi (alergen), hidung anda akan gatal dan badan anda akan berusaha mengeluarkan alergen tersebut. Salah satu penyakit yang boleh menyebabkan orang sering bersin kerana alergi adalah rhinitis alergi.

Kerengsaan dan keradangan di hidung

Bersin juga boleh terjadi akibat kerengsaan atau radang pada hidung, misalnya karena jangkitan. Beberapa penyakit atau keadaan yang sering menyebabkan bersin adalah selesema, selesema, dan rinitis.

Selain itu, bersin juga dapat terjadi ketika seseorang menghirup zat atau gas yang dapat menyebabkan kerengsaan hidung, seperti serbuk cili atau lada. Ini kerana kedua-duanya mengandungi piperine, sebatian kimia yang menghasilkan rasa pedas.

Rangsangan pada wajah

Memetik rambut di kawasan wajah, seperti kening atau kumis, juga dapat memicu saraf di wajah untuk menghantar isyarat bersin ke otak, sehingga terjadi reaksi bersin.

Sukan

Bersenam juga diketahui mencetuskan bersin pada beberapa orang. Ini kerana semasa bersenam, aliran darah ke hidung akan berkurang dan menjadikan hidung lebih kering dan lebih mudah bersin.

Di samping itu, ketika bersenam, seseorang akan bernafas lebih cepat untuk memenuhi keperluan oksigen badan. Ini membolehkan lebih banyak benda asing, seperti debu, disedut dan memudahkan hidung bersin.

Pada sesetengah orang, bersin juga boleh berlaku semasa hubungan seks atau orgasme dan masalah psikologi tertentu, seperti tekanan. Selain itu, pendedahan cahaya matahari kadang-kadang boleh mencetuskan bersin.

Apakah Risiko dan Bahaya Menghidu Bersin?

Sebilangan daripada anda mungkin merasa tidak senang bersin kerana anda bimbang mengganggu orang di sekitar anda, terutama di tengah wabak COVID-19 seperti sekarang. Walau bagaimanapun, menahan bersin bukanlah perkara yang baik.

Berikut adalah beberapa risiko yang boleh berlaku apabila seseorang sering bersin:

1. Kehilangan pendengaran

Semasa bersin, tekanan udara di hidung, tekak, dan tiub eustachian di dekat telinga anda meningkat. Sekiranya badan tidak mengeluarkan udara ini melalui bersin, tekanan udara yang tinggi di rongga kepala dapat terperangkap dan ini boleh mengganggu pendengaran.

Keadaan ini dapat hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari atau minggu. Namun, dalam kes yang teruk, ini boleh menyebabkan kerosakan pada gendang telinga, jadi perlu dirawat dengan pembedahan.

2. Jangkitan

Bersin berfungsi membersihkan hidung dari pelbagai benda asing di hidung, termasuk bakteria dan virus. Sekiranya anda kerap bersin, bakteria dan virus akan tinggal di hidung anda, yang boleh menyebabkan jangkitan. Dalam kes tertentu, jangkitan ini boleh merebak ke telinga.

3. Kecederaan pada hidung, mata, atau gendang telinga

Bersin yang ditahan akan membuat tekanan udara di rongga muka meningkat. Ini boleh menyebabkan saluran darah kecil di mata, hidung, dan sekitar gendang telinga berisiko pecah.

Kecederaan ini boleh menyebabkan gejala seperti bintik merah di mata, mimisan, atau pendarahan dari telinga.

4. Kecederaan diafragma

Diafragma adalah otot yang memisahkan dada dan perut. Otot ini memainkan peranan penting dalam proses bernafas, batuk, muntah, dan bersin. Kecederaan di kawasan ini daripada bersin sangat jarang berlaku. Tetapi, jika ia berlaku, keadaan ini boleh membahayakan dan mengganggu pernafasan.

Selain kecederaan pada diafragma, menahan bersin juga berisiko menyebabkan kecederaan pada tekak yang dicirikan oleh kesukaran bercakap atau menelan makanan. Dalam kes yang lebih teruk, kebiasaan menahan bersin boleh menyebabkan pecahnya aneurisma otak dan kecederaan pada tulang rusuk.

Kerana boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, anda disarankan untuk tidak menahan bersin anda. Agar tidak mengganggu keselesaan orang di sekitar anda, anda boleh melakukan etika bersin dan batuk berikut:

  • Gunakan tisu semasa bersin untuk menutup mulut dan hidung, kemudian buang tisu.
  • Sekiranya anda tidak mempunyai tisu, gunakan lipatan siku untuk menutup mulut dan hidung semasa batuk atau bersin.
  • Segera basuh tangan atau gunakan pembersih tangan selepas bersin atau batuk.

Pada dasarnya, bersin adalah perkara biasa dan tidak boleh ditahan. Bersin dapat menjaga kesihatan tubuh, kerana aktiviti ini merupakan bahagian penting dalam mekanisme pelindung tubuh. Sekiranya anda bersin, badan anda membersihkan hidung anda dari bakteria dan virus.

Sekiranya anda sering bersin dan sukar mengawalnya, atau jika ada keluhan lain yang sering disertai bersin, seperti sakit kepala, sakit telinga, mimisan, demam, atau sesak nafas, anda harus berjumpa dengan masalah ini dengan doktor anda sehingga boleh dilayan dengan sewajarnya.