Keluarga

Kelebihan Sokongan Perut untuk Wanita Hamil

Perut yang membesar dengan usia kehamilan yang meningkat, kadang-kadang boleh membuat wanita hamil merasa tidak selesa. Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh menggunakan sokongan perut ibu hamil untuk lebih selesa semasa melakukan aktiviti, terutama pada trimester kehamilan kedua dan ketiga.

Sokongan perut untuk wanita hamil adalah sejenis korset yang direka khas untuk menyokong bahagian bawah punggung dan perut semasa kehamilan. Korset kehamilan ini biasanya diperbuat daripada bahan lembut dan mudah menyerap peluh.

Selain itu, sokongan untuk perut wanita hamil juga fleksibel sehingga dapat disesuaikan dengan ukuran dan bentuk tubuh wanita hamil yang berubah semasa kehamilan.

Kelebihan Sokongan Perut untuk Wanita Hamil

Selain membuat wanita hamil merasa lebih selesa, sokongan perut khas untuk wanita hamil ini juga mempunyai beberapa kebaikan, termasuk:

1. Mengurangkan kesakitan

Sakit belakang dan sakit sendi biasanya mula diadukan oleh wanita hamil setelah memasuki trimester kehamilan kedua. Kemunculan keluhan ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti kenaikan berat badan, perut membesar, perubahan hormon, tekanan dan keletihan.

Penggunaan pendakap perut dapat membantu menopang berat badan wanita hamil, sehingga rasa sakit yang mereka rasakan dapat dikurangkan.

2. Menjaga postur

Selain melegakan kesakitan, sokongan perut ini juga dapat menjaga postur wanita hamil yang sering mengalami perubahan dengan meningkatnya usia kehamilan.

3. Tahan terhadap kejutan semasa dalam perjalanan

Korset kehamilan mampu menyokong rahim dan mengurangkan rasa tidak selesa akibat pergerakan semasa melakukan aktiviti, seperti ketika bersenam atau gemetar ketika menunggang kenderaan.

Mengurangkan tekanan di perut dan punggung semasa melakukan aktiviti juga dapat menghilangkan rasa sakit dan membantu ibu hamil tidur lebih lena.

4. Membantu proses pemulihan setelah melahirkan

Sokongan perut juga berguna untuk menyokong proses pemulihan dan mengurangkan kesakitan selepas melahirkan. Wanita hamil boleh menggunakan tummy tuck hingga 3-4 minggu selepas bersalin.

Cara Menggunakan Sokongan Perut untuk Wanita Hamil

Sokongan perut untuk wanita hamil biasanya dilengkapi dengan pelekat yang dapat disesuaikan mengikut ukuran badan dan postur badan sehingga wanita hamil masih merasa selesa ketika menggunakannya.

Korset kehamilan ini secara amnya direka khas agar senang dipakai. Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakan sokongan perut khas untuk wanita hamil:

  • Posisikan bahagian korset terluas di tengah perut sehingga menutupi perut.
  • Lintasi kedua sisi tali di punggung anda, kemudian tarik tali ke kedua sisi perut anda.
  • Lekatkan pelekat yang terdapat di kedua-dua hujung tali.
  • Cuba jangan mengikat sokongan perut terlalu ketat atau terlalu longgar.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menggunakan Sokongan Perut untuk Wanita Hamil

Walaupun mudah digunakan, wanita hamil masih harus memperhatikan arahan penting untuk digunakan. Tujuannya adalah agar penggunaan sokongan perut ibu hamil ini tidak mengganggu kehamilan dan faedah yang dirasakan oleh ibu hamil dapat menjadi optimum.

Semasa menggunakan sokongan perut untuk wanita hamil, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan oleh wanita hamil:

  • Pada wanita hamil, sokongan perut harus digunakan tidak lebih dari 2-3 jam berturut-turut.
  • Atur ketegasan korset mengikut keselesaan wanita hamil dan elakkan mengikat korset dengan terlalu ketat kerana boleh mengganggu kelancaran aliran darah di rahim.
  • Tanggalkan korset dan biarkan sebentar sebelum mengenakannya semula.

Selain menggunakan sokongan perut untuk menguatkan otot perut, wanita hamil dan ibu yang baru melahirkan boleh melakukan sukan khas, seperti latihan Kegel.

Di samping itu, untuk menjadikannya lebih selamat digunakan, wanita hamil juga dapat berunding dengan pakar obstetrik ketika mereka ingin mengenakan pendakap perut khas untuk wanita hamil. Korset sokongan perut wanita hamil ini hanyalah alat untuk mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan semasa hamil.

Sekiranya kesakitan yang dirasakan oleh wanita hamil berterusan atau bertambah buruk, baik semasa kehamilan dan selepas bersalin, segera berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan dan rawatan yang betul.