Keluarga

Mencukur Rambut Bayi Membuatnya Lebih Tebal, Mitos atau Fakta?

Sebilangan ibu bapa bimbang rambut bayi mereka tumbuh nipis atau sedikit. Ramai kemudian mencukur rambut anak-anak mereka kerana dikatakan bahawa ini akan menjadikan rambut tumbuh lebih tebal. Adakah anggapan ini benar atau hanya mitos?

Hingga kini, tidak sedikit ibu bapa yang masih mempercayai anggapan bahawa rambut anak mereka akan tumbuh tebal setelah dicukur. Sayangnya, anggapan ini hanyalah mitos kerana sehingga kini tidak ada bukti kukuh untuk menyokongnya.

Perlu diingat bahawa tekstur, warna, dan corak pertumbuhan rambut bayi tidak bergantung pada proses pencukuran. Jenis rambut yang dimiliki anak bergantung pada faktor genetik, etnik, dan hormon.

Perubahan Ketebalan Rambut Bayi

Secara amnya, ketebalan rambut bayi akan terus berubah sehingga usia 1 tahun. Ada kemungkinan bahawa semasa kelahiran bayi mempunyai rambut yang tebal dan tebal, tetapi beberapa bulan kemudian rambutnya gugur dan tipis. Ini boleh disebabkan oleh faktor hormon.

Faktor lain yang juga boleh menjadikan rambut bayi rontok adalah kedudukan bayi di punggungnya. Kedudukan ini menyebabkan kepala bayi banyak digosok dengan tilam, mengakibatkan hilangnya bahagian belakang kepala.

Tetapi jangan risau, keguguran rambut akan berkurang dengan sendirinya ketika bayi mula mengangkat kepalanya dan berguling. Rambut bayi biasanya akan tumbuh semula sekitar usia 6 bulan, walaupun sebilangan bayi akan tumbuh rambut lebih tebal pada usia 3 tahun atau lebih tua.

Cara menjadikan rambut bayi tumbuh dengan sihat selepas bercukur 

Sekiranya rambut si kecil anda sudah dicukur, itu juga tidak menjadi masalah. Macam mana boleh jadi. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk membantu pertumbuhan rambut bayi setelah bercukur, termasuk:

  • Menyediakan susu ibu eksklusif (ASI) disertai dengan diet ibu yang sihat dan seimbang
  • Beri dia makanan pelengkap yang kaya dengan vitamin dan mineral setelah dia memasuki usia 6 bulan untuk pertumbuhan rambut dan perkembangan keseluruhan
  • Urut perlahan-lahan kulit kepala menggunakan minyak zaitun atau minyak bayi untuk merangsang peredaran darah di kulit kepala, sehingga akar rambut mendapat nutrisi maksimum.

Petua Menjaga Kesihatan Rambut Bayi

Apa sahaja jenis rambut, perkara yang paling penting adalah memberi perhatian kepada kebersihan dan kesihatan rambut si kecil anda. Inilah cara menjaga kesihatan rambut bayi agar tidak rosak:

Syampu mengikut keperluan

Bayi di bawah 6 bulan biasanya tidak mempunyai banyak minyak di kulit kepala mereka, jadi mereka tidak perlu mencuci rambut setiap hari dan hanya seminggu sekali sudah cukup. Apabila anda semakin tua, anda boleh mencuci rambut lebih kerap atau setiap kali rambut anda mula berminyak.

Ini juga berlaku untuk bayi yang rambutnya belum tumbuh, ya. Walaupun rambut bayi sangat sedikit atau bahkan tidak sama sekali, pencucian masih perlu dilakukan untuk mengelakkan risiko pembentukan kerak (penutup buaian).

Cegah keriting

Secara amnya, rambut tebal dan kerinting cenderung kusut dengan mudah. Sekiranya rambut si kecil anda seperti ini, cubalah memberinya perapi bayi khas selepas mencuci. Jangan lupa menyikat rambut terlebih dahulu dengan sikat lembut sebelum membilas perapi.

Elakkan aksesori yang berlebihan

Kadang kala ada ibu yang teruja ingin melekatkan aksesori pada rambut anak perempuan mereka. Namun, aksesori berlebihan di kepala si kecil berpotensi mencederakan kulit kepala. Jadi, berhati-hati, okay?

Selain itu, elakkan rambut bayi di bawah umur 1 tahun kerana ekor kuda yang terlalu ketat boleh menyebabkan rambut gugur. Mengunci rambut hanya boleh dilakukan setelah berumur 2-3 tahun.

Apa pun jenis rambut anak kecil anda, tidak perlu risau tentang ketebalan rambutnya, terutama sehingga dia mencukurnya, selagi kebersihan dan kesihatan rambut selalu terjaga. Namun, jika sehingga usia 3 tahun rambut si kecil anda tidak merasa sihat dan tebal, tidak ada salahnya berjumpa doktor mengenai perkara ini.