Keluarga

Punca dan Rawatan Jerawat Bayi

Bukan hanya remaja dan dewasa, bayi juga boleh mendapat jerawat. Penyebab jerawat pada bayi boleh berbeza-beza. Untuk merawat dan mencegah jerawat bayi menjadi lebih teruk, ia perlu ditangani dengan berhati-hati.

Jerawat bayi biasanya muncul pada bayi berusia 4-6 minggu atau beberapa hari selepas dia dilahirkan. Jerawat yang dialami oleh bayi biasanya hanya muncul selama beberapa hari atau minggu dan akan hilang sendiri. Walau bagaimanapun, kadang-kadang jerawat bayi juga boleh muncul lebih lama hingga beberapa bulan.

Seperti jerawat pada umumnya, jerawat bayi juga berbentuk nodul putih atau merah yang dikelilingi oleh kulit kemerahan. Apabila si kecil mendapat jerawat, biasanya jerawat ini akan muncul di pipi, dahi, dagu, atau belakang.

Apa yang Menyebabkan Jerawat Bayi?

Hingga kini, penyebab sebenar munculnya jerawat pada bayi belum dapat dipastikan. Namun, diketahui bahawa terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko bayi terkena jerawat, iaitu:

Pengaruh hormon

Pada akhir kehamilan, hormon dari ibu dapat memasuki plasenta dan merangsang kelenjar minyak di kulit bayi. Ini kemudian boleh menyebabkan jerawat pada bayi selepas kelahiran.

Dalam kes tertentu, hormon androgen juga boleh menjadi penyebab jerawat bayi. Ia lebih biasa pada bayi lelaki dan bayi berusia lebih dari 3 bulan.

Pertumbuhan bakteria pada kulit

Pada kulit terdapat bakteria normal yang disebut flora kulit normal. Namun, apabila kulit terlalu berminyak atau terdapat penyumbatan pada pori-pori kulit, bakteria ini dapat berkembang dan menyebabkan jerawat.

Selain bakteria, penampilan jerawat pada kulit bayi juga mungkin disebabkan oleh pertumbuhan kulat kulit.

Kulit bayi masih sensitif

Kulit bayi sangat halus, nipis, dan sensitif, jadi mudah tersinggung apabila terkena bahan atau benda tertentu, seperti susu ibu atau susu formula, sabun mandi yang mengandungi detergen, dan kain yang terbuat dari kasar atau dicuci dengan detergen biasa. Keadaan ini menyebabkan kulit bayi menjadi radang dan mudah berjerawat.

Bagaimana Merawat Jerawat Bayi?

Sebilangan besar jerawat bayi hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk merawat jerawat pada bayi, termasuk:

1. Jjaga kebersihan wajah si kecil

Semasa memandikan anak kecil anda, bersihkan wajahnya dengan lembut dengan air suam dan kemudian keringkan dengan tuala bersih. Elakkan menggosok wajahnya dengan keras kerana boleh membuat kulit si kecil anda sakit dan jengkel.

Sekiranya anda menggunakan sabun, pilih sabun bayi khas yang mengandungi pelembap dan tidak mengandungi wangian.

2. Elakkan menggunakan losyen pada wajah

Elakkan memakai losyen pada kulit bayi. Ini bukan sahaja akan mengeringkan kulit bayi, tetapi juga dapat memperburuk keadaan jerawat bayi.

Untuk mengatasi kulit kering pada bayi, anda boleh menggunakan pelembap bayi dengan bahan bebas minyak atau yang dilabel sebagai non-comedogenic (tidak menyumbat liang). Pelembap jenis ini cenderung tidak menyumbat liang-liang kulit bayi, jadi risiko pembentukan jerawat lebih rendah.

Sekiranya jerawat bertambah buruk atau semakin kerap pada kulit si kecil anda, anda harus berhenti menggunakan losyen dan berjumpa dengan pakar dermatologi mengenai masalahnya.

3. Jangan memerah jerawat bayi

Ibu, elakkan memerah jerawat si kecil, okey? Tindakan ini dapat membuat bakteria memasuki kulit si Kecil, sehingga memperburuk keadaan jerawatnya.

4. Sapukan krim atau salap mengikut preskripsi doktor

Sekiranya jerawat yang muncul di kulit bayi anda cukup besar, besar, atau kelihatan bengkak dan berbau, maka keadaan ini perlu dirawat dengan salap atau salap. Untuk menentukan jenis ubat jerawat yang sesuai dan selamat untuk anak kecil anda, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi.

Jerawat bayi biasanya tidak berbahaya dan akan hilang dengan sendirinya. Namun, jika jerawat yang muncul di kulit si kecil anda semakin banyak, membesar, membesar, atau disertai demam, anda disarankan untuk segera memeriksa si kecil anda ke pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.