Keluarga

Ibu, inilah kemungkinan penyebab bayi baru lahir sering bersin

Sekiranya anda sering melihat bayi yang baru bersin, mungkin Ibu berfikir bahawa dia menghidap selesema atau akan demam. Walaupun, tidak semestinyakamu tahu, Roti. Ayuh, ketahui fakta di bawah.

Sama seperti menguap, cegukan, atau bersendawa, kerap bersin pada bayi baru lahir juga biasa Macam mana boleh jadi, selagi tidak disertai dengan gejala lain, seperti demam atau hidung berair. Bersin pada bayi baru lahir menunjukkan bahawa refleks berfungsi dengan baik.

Menyebabkan Bayi Yang Baru Lahir Selalunya Bersin

Bersin yang kerap pada bayi baru lahir adalah reaksi semula jadi atau refleks badan untuk:

Mhilangkan hidung tersumbat dan melindungi badan daripada kuman

Ukuran saluran hidung kecil bayi dapat memudahkan hidungnya tersumbat. Untuk mengatasinya, bayi yang baru lahir akan bersin secara refleks untuk menyingkirkan benda asing yang masuk ke hidung, seperti susu ibu dan habuk.

Selain itu, kerap bersin juga merupakan salah satu refleks semula jadi tubuh untuk menangkal kuman yang akan masuk melalui hidung.

Mbuka lubang hidung selepas memberi makan

Apabila anda memberi makan bayi anda secara langsung dari payudara, salah satu lubang hidung boleh dimampatkan oleh badan anda dan menjadi tertutup. sekarang, untuk membuka semula lubang hidungnya, si kecil akan refleks untuk bersin.

Biasakan bbernafas dengan hidung

Bayi yang baru lahir sering bernafas melalui mulut, kerana mereka masih dapat menyesuaikan diri dengan pernafasan melalui hidung mereka. Oleh kerana mereka tidak terbiasa, bayi yang baru lahir sering bersin ketika mereka cuba bernafas melalui hidung. Selain itu, refleks ini juga merupakan cara untuk menjaga saluran pernafasan terbuka.

Terdapat banyak sebab bayi baru bersin. Jadi, jika anda melihat si kecil bersin, jangan panik. Bukan bermaksud dia sakit Macam mana boleh jadi, Roti.

Walaupun begitu, anda masih perlu memantau keadaannya. Segera periksa dengan doktor anak anda jika aduan kerap bersin ini disertai oleh gejala lain, seperti demam, kelemahan, keengganan untuk menyusui, atau kelihatan sukar bernafas.