Kehidupan yang sihat

Kentang Goreng Tidak Sihat, Inilah Cara Mengatasinya

Kentang goreng adalah salah satu daripada makanan kegemaran. Walau bagaimanapun, kalori kentang goreng tinggi buat pekipas Kentang goreng mesti berhati-hati. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menekan ekesan negatiff dari Kentang goreng ini, khususnya dengan memperhatikan bagaimanahlmprosesannya.

Kentang memang mengandungi pelbagai nutrien. Walau bagaimanapun, kentang goreng disyorkan untuk dimakan dengan cara yang terhad. Sebenarnya, hidangan sederhana kentang goreng di restoran makanan segera biasanya mengandungi 300-400 kalori.

Kentang goreng Tinggi Kalori dan Lemak

Kentang goreng dan makanan goreng lain sangat menggoda. Rangup di bahagian luar dan lembut di bahagian dalam, sehingga dapat membuat orang ingin terus menggunakannya.

Dalam kajian yang dinyatakan, kentang goreng adalah makanan berkalori tinggi dan sangat berkaitan dengan kenaikan berat badan. Selain tinggi kalori, hidangan sederhana kentang goreng di restoran makanan segera mengandungi kira-kira 300-500 miligram natrium atau garam. Oleh itu, jika anda sering makan kentang goreng yang dibumbui dengan garam, anda mungkin akan berasa kembung selepas itu. Tahap garam yang tinggi dipercayai menjadi penyebabnya.

Sementara itu, kentang goreng yang digoreng dalam minyak sayuran yang dicampurkan dengan hidrogen (minyak terhidrogenasi) akan menghasilkan kandungan lemak trans. Jenis minyak ini banyak digunakan oleh restoran dengan tujuan agar produk goreng tahan lebih lama.

Lemak trans sangat berbahaya bagi tubuh. Pengambilan lemak ini dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat, yaitu: lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan menurunkan kolesterol baik lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). Ini kemudian dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Meng Pentingawakbah Way Mepemprosesan Kentang

Cara memasak adalah salah satu faktor terpenting dalam menentukan kalori kentang yang hendak dimasak. Berikut adalah beberapa cara memasak kentang yang baik:

 • Kentang penaik

  Sebenarnya, lebih baik anda membakar kentang daripada menggorengnya. Ini kerana kentang panggang akan memberikan lebih banyak faedah dengan mengurangkan kalori dan lemak. Kaedah ini juga dapat mencegah rasa tidak selesa di perut kerana asid perut yang boleh dicetuskan oleh makanan berminyak dan berlemak. Di samping itu, anda juga boleh "menggoreng" kentang dengan penggoreng udara.

 • Menggunakan minyak zaitun

  Sekiranya kentang goreng menggunakan minyak yang mengandungi banyak lemak dan kalori, cubalah menggantinya dengan minyak zaitun yang baik untuk kesihatan jantung. Caranya, gunakan dua sudu minyak zaitun pada kentang sebelum dibakar.

 • Sebarkan stok sayur atau putih telur

  Sekiranya anda ingin mengurangkan kalori lebih banyak lagi, cuba bakar kentang tanpa menggunakan minyak sama sekali. Walau bagaimanapun, anda boleh menggantinya dengan menyebarkan kaldu sayur atau putih telur yang dipukul. Kemudian, bakar selama beberapa minit sehingga keperangan.

 • Menggantikan garam dengan rempah

  Sekiranya anda membuat kentang panggang di rumah, anda juga boleh mengganti garam dengan pelbagai rempah untuk meningkatkan rasa pengganti kentang kentang, seperti menggunakan bawang putih, paprika, jintan, dan lain-lain.

Bagi anda penggemar kentang goreng, mengubah cara anda memproses kentang dapat dilakukan sebagai langkah mencegah risiko kesihatan yang mungkin timbul. Sekiranya perlu, berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk mendapatkan resipi atau maklumat yang betul dan selamat dalam memproses kentang.