Kehidupan yang sihat

Makrosomia, keadaan ketika bayi dilahirkan dengan berat badan yang berlebihan

Makrosomia adalah istilah perubatan untuk bayi yang dilahirkan dengan berat badan di atas rata-rata. Keadaan ini dapat menjadikan proses kelahiran lebih sukar dan berbahaya bagi ibu dan bayi.

Secara amnya, bayi dilahirkan dengan berat 2.6–3.8 kilogram. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, bayi boleh dilahirkan dengan berat lebih dari 4 kilogram. Bayi yang dilahirkan dengan ukuran besar ini disebut makrosomia.

Makrosomia boleh menjadikan kelahiran normal lebih sukar. Bukan hanya itu, bayi yang menderita makrosomia juga berisiko tinggi menderita beberapa masalah kesihatan di kemudian hari, seperti kegemukan dan diabetes.

Punca Makrosomia

Makrosomia boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti keturunan, masalah kesihatan pada ibu semasa kehamilan, dan pertumbuhan janin yang terganggu.

Selain itu, terdapat beberapa faktor lain yang juga dapat meningkatkan risiko bayi terkena makrosomia, termasuk:

 • Berat badan berlebihan atau gemuk semasa mengandung
 • Menghidap diabetes kehamilan
 • Menghidap darah tinggi semasa mengandung
 • Mempunyai sejarah melahirkan bayi dengan berat badan yang besar
 • Berumur lebih dari 35 tahun ketika hamil
 • Mengandung bayi lelaki

Bukan hanya itu, makrosomia juga lebih berisiko berlaku pada bayi yang tidak dilahirkan walaupun sudah 2 minggu berlalu dari tarikh akhir (HPL).

Mengenali Tanda dan Gejala Makrosomia semasa Kehamilan

Tanda dan gejala makrosomia sering sukar dikenali. Pemeriksaan oleh pakar sakit puan diperlukan untuk menentukan sama ada janin tumbuh normal atau menghidap makrosomia.

Ada dua perkara yang dapat dijadikan tanda bahawa janin mengalami makrosomia, yaitu:

Ketinggian fundus rahim lebih tinggi daripada biasa

Fundus rahim adalah titik tertinggi rahim yang diukur dengan jarak antara bahagian atas rahim dan tulang kemaluan. Sekiranya jarak melebihi had normal, ada kemungkinan janin mengalami makrosomia.

Cecair ketuban berlebihan

Cecair ketuban boleh menjadi salah satu tanda untuk mengesan makrosomia, kerana dapat menunjukkan berapa banyak air kencing yang dikeluarkan oleh janin. Semakin banyak air kencing yang keluar, semakin besar kemungkinan janin mengalami makrosomia.

Sebagai tambahan kepada dua tanda di atas, doktor juga dapat melakukan pemeriksaan ultrasound untuk memantau perkembangan janin dan menentukan sama ada janin mempunyai makrosomia atau tidak.

Komplikasi Makrosomia pada Ibu dan Bayi

Berikut adalah beberapa komplikasi makrosomia yang mungkin berlaku pada ibu dan bayi semasa melahirkan:

1. Dystocia bahu

Bayi dengan makrosomia berisiko mengalami dystocia bahu ketika dilahirkan dengan kelahiran normal. Keadaan ini berlaku apabila kepala bayi berjaya keluar, tetapi bahu tersekat di saluran kelahiran.

Dystocia bahu boleh menyebabkan bayi mengalami patah tulang, kecederaan saraf, kerosakan otak, dan juga kematian.

2. Air mata faraj

Melahirkan bayi dengan berat badan yang terlalu banyak melalui faraj boleh menyebabkan kerosakan pada saluran kelahiran, seperti merobek vagina dan otot antara vagina dan dubur.

3. Pendarahan selepas melahirkan anak

Kerosakan yang berlaku pada faraj setelah melahirkan bayi dengan makrosomia boleh menyukarkan otot-otot di sekitar faraj untuk berkontrak untuk menutup kembali saluran kelahiran.

Saluran kelahiran yang tidak ditutup dengan betul boleh menyebabkan ibu mengalami pendarahan selepas bersalin secara berlebihan.

4. Pecah rahim

Pecah rahim adalah keadaan ketika dinding rahim menangis semasa melahirkan. Walaupun jarang berlaku, pecah rahim boleh menyebabkan ibu mengalami pendarahan selepas bersalin.

Bukan hanya itu, pecah rahim juga boleh menyebabkan gangguan janin atau gangguan janin Ini menunjukkan bahawa bayi kekurangan oksigen semasa bersalin. Kelahiran bayi harus dicari secepat mungkin sekiranya kecemasan janin diketahui.

Bayi yang menghidap makrosomia pada umumnya lebih sukar untuk dilahirkan secara faraj, kerana boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, baik untuk ibu dan bayi itu sendiri.

Oleh itu, jika doktor menyatakan bahawa janin anda besar dan berisiko mengalami komplikasi semasa kelahiran faraj, doktor boleh mengesyorkan pembedahan Caesarean sebagai kaedah melahirkan bayi.

Selain menyulitkan proses kelahiran, bayi dengan makrosomia berisiko tinggi menderita beberapa masalah kesihatan di kemudian hari, seperti obesiti, kadar gula darah yang tidak normal, diabetes, dan sindrom metabolik.

Cara Mencegah Makrosomia

Untuk mengelakkan berlakunya makrosomia, anda disarankan untuk menjaga kesihatan diri dan janin anda dengan cara berikut:

 • Lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala ke pakar obstetrik
 • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat semasa mengandung
 • Pertahankan kenaikan berat badan yang sihat semasa kehamilan, iaitu sekitar 11–16 kilogram
 • Mengawal kadar gula dalam darah, jika anda menghidap diabetes
 • Bersikap aktif semasa hamil dengan bersenam secara teratur atau melakukan aktiviti harian

Makrosomia memang membawa banyak risiko dan komplikasi, baik untuk bayi itu sendiri maupun untuk ibu. Walau bagaimanapun, ini dapat dikurangkan dengan persiapan yang baik dan teliti sebelum dan semasa kehamilan sehingga sebelum melahirkan.

Sekiranya anda mengandung bayi yang besar, cubalah untuk tidak panik dan lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor. Dengan cara ini, doktor dapat memantau keadaan janin dan merancang kaedah kelahiran yang paling selamat untuk anda dan bayi anda.