Keluarga

7 Mitos Kehamilan Yang Harus Anda Ketahui

Selama ini, terdapat banyak mitos kehamilan yang beredar di masyarakat dan tidak sedikit orang yang percaya bahawa mitos ini benar. Walaupun, banyakmitos yang mana tidak terbukti benar, kamu tahu. Ayuh, ketahui apa itu mitos kehamilan yang sering meracuni fikiran ibu mengandung!

Setelah anda dinyatakan hamil, biasanya orang di sekitar anda mula memberi nasihat untuk tidak mengambil makanan atau minuman tertentu dan mengelakkan aktiviti ini dan itu.

Dengan begitu banyak nasihat, mulai dari yang masuk akal hingga yang agak aneh, anda dapat bingung tentang nasihat mana yang hanya mitos dan maklumat mana yang terbukti secara ilmiah.

Mitos Tentang Kehamilan dan Fakta Sebenar

Apabila anda mendengar pelbagai maklumat yang berkaitan dengan kehamilan, jangan hanya mempercayainya dan menghayatinya. Terutama jika maklumat itu terdengar tidak masuk akal dan sumbernya tidak jelas.

Berikut adalah pelbagai mitos kehamilan yang tersebar luas di masyarakat, bersama dengan penjelasan perubatan:

1. Tiada seks ketika mengandung

Ramai orang mengatakan bahawa wanita hamil tidak boleh melakukan hubungan seks. Ini kerana terdapat anggapan bahawa melakukan hubungan seks semasa hamil boleh menyakiti janin dan berpotensi menyebabkan keguguran.

Maklumat ini hanyalah mitos. Semasa kehamilan yang sihat dan normal, anda masih boleh melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

Janin di dalam rahim dilindungi sepenuhnya oleh kantung ketuban dan cairan, otot rahim yang kuat, dan lendir tebal di serviks. Oleh itu, keguguran tidak ada kaitan dengan aktiviti seksual. Sebilangan besar keguguran berlaku kerana janin tidak berkembang dengan baik.

2. Wanita hamil tidak boleh bersenam

Ini juga mitos kehamilan yang tersebar luas di kalangan wanita hamil. Bagaimanapun, ini tidak benar. Semasa mengandung, anda boleh terus bersenam. Macam mana boleh jadi. Sebenarnya, aktiviti ini sangat digalakkan dan mempunyai banyak faedah untuk kesihatan ibu hamil dan janin. kamu tahu!

Tetapi dengan catatan, latihan yang dilakukan oleh ibu hamil tidak boleh terlalu berat, apalagi untuk membuat dehidrasi dan keletihan. Bersenam selama 20-30 minit 3-4 kali seminggu dapat memberikan manfaat yang baik untuk anda dan janin. Beberapa pilihan senaman yang baik untuk wanita hamil termasuk latihan kehamilan, latihan Kegel, berenang, berjalan kaki, ke yoga dan Pilates untuk wanita hamil.

3. Bentuk perut wanita hamil menunjukkan jantina janin

Mungkin anda sering mendengar andaian bahawa perut yang meningkat adalah tanda bayi perempuan. Sebaliknya, perut yang terkulai adalah tanda budak lelaki.

Walaupun meneka jantina kanak-kanak itu menyenangkan, tanggapan bahawa bentuk perut menunjukkan jantina anak itu hanya mitos.

Sebenarnya, bentuk dan ketinggian perut semasa hamil bergantung pada kekuatan otot perut dan kedudukan janin dalam rahim. Jadi, tidak ada hubungan antara bentuk perut dan jantina, ya.

Cara untuk mengetahui jenis kelamin janin hanya dapat dilakukan melalui ultrasound kehamilan pada usia 18 hingga 20 minggu atau melalui ujian genetik. Pemeriksaan ini boleh dilakukan semasa anda melakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin di pakar obstetrik.

4. Wanita hamil mesti makan dengan dua kali bahagian

Anda mungkin pernah mendengar bahawa wanita hamil harus makan dua bahagian makanan, iaitu untuk diri mereka sendiri dan untuk janin dalam kandungan. Memang benar bahawa wanita hamil memerlukan lebih banyak nutrien dan kalori, tetapi itu tidak bermakna anda harus makan makanan dua kali lebih banyak daripada biasa.

Sekiranya anda mempunyai berat badan yang normal, anda hanya memerlukan 300 kalori tambahan setiap hari. Pengambilan ini mencukupi untuk menyokong pertumbuhan janin anda. Jadi, tidak perlu menambah bahagian makan terlalu banyak untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa kehamilan.

5. Tidak boleh minum kopi semasa mengandung

Bagi anda penggemar kopi, larangan ini tentunya menyeksakan. Sebenarnya, minum kopi ketika hamil tidak dilarang, Macam mana boleh jadi. Selagi anda tahu hadnya.

Perlu diingat bahawa pengambilan kafein terlalu banyak dapat meningkatkan risiko keguguran dan berat badan bayi yang lahir rendah. kamu tahu! Oleh itu, semasa mengandung, jangan mengambil lebih daripada 200 mg kafein setiap hari. Jumlah kafein ini bersamaan dengan kira-kira satu cawan kopi segera atau 3 cawan teh.

6. Tidak mewarnakan rambut semasa mengandung

Ramai yang mengatakan bahawa wanita hamil tidak boleh mengecat rambut mereka. Ternyata, anggapan ini salah. kamu tahu. Mewarnakan rambut anda tidak buruk bagi anda atau bayi anda, selagi ia dilakukan dengan betul.

Sekiranya anda ingin mewarnai rambut, anda harus mengelakkan mewarnai rambut anda pada trimester pertama. Tunggu sehingga kehamilan anda memasuki trimester kedua. Anda juga boleh mengganti pewarna rambut kimia dengan inai atau mengelakkan pewarna yang mengandungi bau amonia yang kuat.

7. Wanita hamil harus menjauhi kucing

Mungkin anda sering mendengar bahawa wanita hamil dilarang memelihara kucing kerana boleh meningkatkan risiko terkena toxoplasmosis. Bagi wanita hamil yang menggemari kucing dan mempunyai haiwan peliharaan di rumah, ini pasti boleh membuat mereka gelisah.

Tetapi jangan risau, anda masih boleh bermain dengan kucing kesayangan anda, Macam mana boleh jadi. Namun, anda harus berhati-hati ketika membersihkan kotoran. Sebaiknya orang lain membersihkannya dan jangan menyentuh kotoran atau kotak sampah.

Mulai sekarang, lebih berhati-hati dalam menangani pelbagai mitos kehamilan. Jangan segera mempercayai apa yang dikatakan oleh orang lain yang bertentangan dengan nasihat doktor. Sekiranya terdapat mitos kehamilan yang membingungkan anda, cubalah membincangkannya dengan pakar kandungan semasa anda menjalani ujian kehamilan.