Kehidupan yang sihat

Pastikan Pencukur Rambut Bersih untuk Mencegah Penyakit

Walaupun sering digunakan, kebersihan pisau cukur sering tidak disedari. Sebenarnya, jika kebersihan tidak dijaga, pisau cukur boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti kerengsaan dan jangkitan bakteria atau kulat.

Sebilangan orang mungkin merasa tidak selesa atau kurang yakin dengan kehadiran rambut atau rambut di bahagian badan tertentu, seperti ketiak, muka, kaki, atau kawasan kemaluan.

Nah, satu kaedah yang sering digunakan untuk menghilangkan rambut adalah mencukur. Mencukur rambut dianggap lebih senang dan praktikal, malah boleh dilakukan di rumah.

Masalah Kesihatan Kerana Mencukur Yang Tidak Betul

Walaupun mudah dilakukan, mencukur rambut anda berisiko menyebabkan masalah kesihatan, terutama jika pisau cukur yang digunakan tidak dijaga bersih.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang disebabkan oleh penggunaan pencukur rambut yang tidak bersih dan tidak betul:

  • Dermatitis kontak yang merengsa
  • Iritasi kulit
  • Calar
  • Jerawat kerana jangkitan bakteria
  • Folliculitis
  • Rambut tumbuh

Selain itu, beberapa jenis penyakit, seperti HIV / AIDS dan hepatitis B, juga dapat menular melalui gunting rambut yang telah terkontaminasi dengan darah dan digunakan secara bergantian dengan orang-orang dengan penyakit ini.

Cara Merawat Pencukur Rambut

Pencukur rambut terbahagi kepada dua jenis, iaitu pencukur elektrik dan pencukur manual. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Gunting rambut elektrik dianggap lebih praktikal, cepat, dan mudah digunakan. Walau bagaimanapun, pencukur jenis ini sering tidak menghilangkan rambut dan juga rambut manual.

Sebaliknya, walaupun anda memerlukan krim atau gel, pencukur manual dapat menghilangkan rambut dengan lebih bersih dan kemas dan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyebabkan kecederaan pada kulit.

Untuk kekal selamat, berikut adalah beberapa petua untuk menjaga dan menjaga pencukur bersih yang boleh anda lakukan:

1. Bersihkan pencukur dengan betul

Bersihkan pencukur sebaik sahaja digunakan. Untuk pisau cukur manual, keluarkan rambut dan krim yang tersekat di antara pisau cukur dengan membilas dengan air yang mengalir.

Selepas membilas, pencukur juga harus dikeringkan. Namun, jangan keringkan dengan tuala, kerana boleh menjadikan pisau menjadi mudah kusam. Biarkan pencukur kering sendiri sebelum menyimpannya.

Sementara itu, untuk membersihkan pencukur elektrik, ikuti arahan yang diberikan oleh jenama produk dengan betul, kerana setiap jenama mungkin mempunyai cara penggunaan dan perawatan yang berbeza.

2. Simpan pencukur di tempat yang kering dan bersih

Jangan meletakkan pisau cukur secara sembarangan, terutamanya di tempat yang lembap seperti bilik mandi. Ini kerana pisau cukur akan mudah kusam, karat, dan terkontaminasi dengan kulat dan bakteria ketika diletakkan di tempat yang lembap.

Oleh itu, disarankan agar anda menyimpan alat pencukur di tempat yang kering dan jauh dari jangkauan air sehingga tahan lama dan dijaga kebersihannya.

3. Jangan gunakan gunting rambut secara bergantian

Gunting rambut adalah salah satu objek yang terdedah kepada pencemaran bakteria, kulat, dan virus. Menggunakannya secara bergantian dengan orang lain sama dengan berkongsi kuman yang menyebabkan masalah kesihatan melekat pada pencukur.

4. Tukar pisau atau pisau cukur secara berkala

Jangan lupa untuk mengganti pisau atau pisau cukur yang sudah mulai kusam atau telah digunakan sekurang-kurangnya 5-7 kali. Ini penting kerana pisau cukur tumpul cenderung menyebabkan kerengsaan dan jangkitan pada kulit.

Walaupun nampak mudah, kelalaian dalam penggunaan dan perawatan gunting rambut dapat menyebabkan masalah kesihatan yang tidak dapat dipandang ringan. Oleh itu, sentiasa pastikan pencukur rambut sebersih mungkin.

Sekiranya tanda-tanda kerengsaan atau jangkitan muncul setelah menggunakan pisau cukur, seperti gatal, terbakar, kemerahan, dan lecet, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.