Keluarga

Lakukan Petua Ini Untuk Berurusan Dengan Ibu Bapa Beracun

Adakah anda merasakan bahawa anda tidak diberi ruang untuk membuat keputusan, selalu dianggap salah, atau dikenakan penderaan fizikal dan lisan dari ibu bapa anda? Sekiranya demikian, mungkin anda mendapat gaya keibubapaan ibu bapa beracun. Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan petua berikut.

Ibu bapa yang beracun adalah jenis ibu bapa yang menguruskan anak mengikut kehendaknya tanpa menghormati perasaan dan pendapat anak. Keadaan ini boleh membuat kanak-kanak merasa terkekang dan takut. Sebenarnya, tidak jarang kanak-kanak membesar menjadi individu yang sering menyalahkan diri sendiri dan mempunyai keyakinan diri yang rendah.

Petua untuk menangani Ibu Bapa Beracun

Berurusan dengan ibu bapa yang beracun tidaklah mudah. Perlu kesabaran tambahan untuk tidak menyinggung perasaan dan tetap menghormati orang tua, tetapi tetap menjaga kesihatan minda kita sendiri. Inilah cara anda menanganinya ibu bapa beracun:

1. Tetapkan batas antara diri anda dan ibu bapa anda

Menetapkan sempadan dengan ibu bapa beracun ia kelihatan agak sukar, terutamanya jika anda masih tinggal di rumah yang sama. Untuk menetapkan had ini, anda harus tegas, tegas dan yakin dalam berkomunikasi tanpa menimbulkan reaksi negatif dari orang lain.

Berkomunikasi dengan ibu bapa anda apa sahaja yang membuat anda merasa tidak selesa dan bahagia. Sesekali anda boleh mengatakan "tidak" jika memang apa yang mereka katakan tidak sesuai dengan keinginan anda. Namun, pastikan anda memberikan alasan yang jelas agar mereka tidak memaksa anda lagi.

2. Hidupkan perbualan ke arah positif

Semasa ibu bapa anda menyatakan kehendak mereka yang bukan milik anda atau mengkritik anda tanpa memberi sokongan, anda harus mengelakkan diri daripada bersikap emosional dan berdebat dengan mereka sebanyak mungkin, okey? Daripada menyelesaikan masalah, berdebat hanya akan memperburuk hubungan anda dengan mereka.

Lebih baik mengubah perbualan ke arah positif sehingga mereka melupakan perbincangan yang tidak menyenangkan. Contohnya, anda boleh bercakap tentang pencapaian anda atau mungkin bertanya apa yang menyeronokkan yang berlaku kepada ibu bapa anda pada hari itu.

3. Cari aktiviti di luar rumah

Cuba cari kehidupan yang sibuk agar minda anda bebas dari percakapan orang tua yang beracun dan membuat anda merasa rendah diri. Anda boleh mengejar hobi atau belajar sesuatu yang belum pernah anda lakukan sebelumnya. Buat ibu bapa anda bangga, sehingga mereka dapat menyokong apa yang anda lakukan.

4. Luangkan masa untuk saya masa

Sesekali luangkan sedikit masa untuk mengisi semula tenaga fizikal dan mental anda. Anda boleh lakukan saya masa dalam pelbagai cara, contohnya oleh penginapan di hotel, pergi ke pantai, mendaki gunung, atau bersendirian di taman dan nikmati suasana yang tenang.

lain daripada itu, saya masa juga membuat minda anda lebih santai, jadi anda akan lebih sabar dalam menangani ibu bapa beracun. saya masa Ia juga merupakan cara untuk mencintai diri sendiri. Ini penting untuk meningkatkan keyakinan anda yang mungkin terluka kerana ibu bapa beracun.

5. Jangan paksa untuk mengubah tingkah laku ibu bapa

Walaupun apa yang mereka lakukan itu salah, jangan paksa ibu bapa anda untuk berubah menjadi orang yang ideal, ya, terutama dalam waktu yang singkat. Ini hanya akan menimbulkan keributan yang boleh membuat anda sangat kecewa. Lebih baik memberi tumpuan untuk mengawal diri anda ketika menjawab percakapan ibu bapa anda agar tidak menyinggung perasaan mereka.

Terlepas dari tingkah laku beracun mereka, anda sebagai anak harus selalu mengasihi dan mengasihi ibu bapa anda. Kawal emosi anda, bercakap dengan lembut, dan tetap baik dan sopan kepada ibu bapa anda, okey?

Sekiranya anda masih menghadapi masalah menangani masalah dengan ibu bapa beracun, rujuk masalah anda dengan ahli psikologi untuk mendapatkan penyelesaian. Sekiranya boleh, pujuk ibu bapa anda untuk datang berunding agar mereka juga dapat mendapatkan petunjuk mengenai hubungan ibu bapa-anak yang baik.