Keluarga

Pelbagai cara untuk memperbaiki kedudukan bayi breech secara semula jadi

Kedudukan bayi breech adalah bahawa bayi berada dalam kedudukan menegak dengan kepalanya di bahagian atas rahim atau punggungnya ke saluran kelahiran, sebelum tempoh kelahiran. Dalam keadaan normal, kepala bayi harus berada di rahim bawah menghadap ke saluran kelahiran.

Semasa dalam kandungan, bayi sentiasa bergerak dan berpusing. Lama kelamaan, ukuran bayi akan meningkat sehingga sukar bagi bayi untuk bergerak posisi setelah minggu ke-37 kehamilan. Kedudukan bayi breech dapat diketahui melalui pemeriksaan kehamilan atau dengan pemeriksaan ultrasound oleh pakar obstetrik di hospital.

Mengembalikan Bayi ke Kedudukan Normal

Sekiranya bayi anda berada dalam posisi breech, anda boleh "membujuk" bayi anda kembali ke posisi normal dengan beberapa cara semula jadi, seperti di bawah.

 • Mengangkat pelvis

  Anda boleh mula mengubah kedudukan bayi sungsang di rahim dengan mengangkat pelvis setinggi 30 cm dari lantai. Untuk melakukan teknik ini, anda mesti berada dalam keadaan terlentang dengan lutut dibengkokkan dan kaki anda rata. Latihan ringan ini boleh dilakukan selama 10-15 minit, tiga kali setiap hari. Sebaiknya gunakan bantal untuk menopang pelvis anda agar anda tidak merasa sakit. Bersenam secara teratur semasa mengandung, seperti berjalan kaki, juga dapat membantu memperbaiki kedudukan bayi yang bersendi.

 • Menggunakan suara

  Pada dasarnya, bayi mula mendengar bunyi dari luar perut ibu ketika usia kehamilan memasuki minggu ke-15. Anda boleh menggunakan muzik atau suara anda untuk memujuk bayi anda ke posisi yang betul. Untuk melakukannya, anda boleh menampal fon kepala terus ke bahagian bawah perut anda.

 • Terapi Hypnosis

  Terapi hipnosis dilakukan untuk membuat anda santai, tenang, dan fokus dengan memberi cadangan kepada bawah sedar anda. Berdasarkan kajian, kedudukan bayi dapat diubah sekiranya wanita hamil sering melakukan terapi ini ketika usia kehamilan memasuki minggu ke-37 hingga ke-40. Anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan daripada ahli hipnoterapi yang cekap.

 • Terapi akupunktur

  Terapi akupunktur digabungkan dengan daun atau ramuan pembakaran, atau dikenali sebagai terapi moxibustion, ditambah dengan kaedah lain seperti Versi Cephalic Luaran (ECV), dianggap dapat membantu mengubah kedudukan bayi breech. Ahli terapi akan memasukkan jarum akupunktur ke hujung jari kelingking. Kaedah ini dipercayai dapat merangsang pergerakan bayi di dalam rahim sehingga dapat kembali ke posisi yang betul. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar sakit puan sebelum menggunakan kaedah alternatif ini.

Sebilangan kaedah rawatan semula jadi di atas dapat memperbaiki kedudukan bayi breech dalam beberapa kes. Namun, tidak sedikit pesakit yang tidak mendapat hasil yang diharapkan dari rawatan ini. Sekiranya kaedah rawatan di atas membuat anda merasa tidak selesa, sakit, atau terganggu, lebih baik berhenti dengan segera.

Rawatan Hospital

Sekiranya kaedah semula jadi tidak dapat memperbaiki kedudukan bayi breech, lebih baik anda berjumpa doktor untuk menjalani rawatan perubatan di hospital. Salah satu cara yang paling biasa untuk memperbaiki kedudukan bayi breech adalah External Cephalic Version (ECV). Kaedah ini juga sering digunakan sekiranya bayi berada dalam kedudukan melintang atau melintang di dalam rahim.

Rawatan lain yang dapat dilakukan di hospital adalah pemberian relaksan rahim atau ubat tocolytic, yang dapat ditambah dengan anestesia atau anestesia untuk meningkatkan kadar kejayaan prosedur ECV.

Sekiranya kaedah semula jadi atau prosedur perubatan masih tidak dapat memperbaiki kedudukan bayi breech, walaupun kelahiran normal masih mungkin dilakukan, doktor secara amnya akan memilih untuk melakukan kelahiran Caesarean. Prosedur ini dianggap sebagai kaedah paling selamat untuk menangani penghantaran dalam posisi breech.

Untuk mendapatkan hasil maksimum dan mencegah komplikasi berbahaya, lebih baik berkonsultasi dengan pakar obstetrik terlebih dahulu sebelum mencuba apa-apa tindakan untuk membetulkan kedudukan bayi breech. Dan ingat, langkah-langkah untuk membetulkan kedudukan bayi breech mesti dilakukan oleh profesional perubatan terlatih.