Kehidupan yang sihat

Cara Merawat Gigi untuk Pemakai Pendakap Gigi

Penggunaan pendakap atau sanggur untuk meluruskan susunan gigi semakin banyak didapati di pelbagai peringkat usia. Walaupun berkesan, sanggur berisiko mmenyebabkan masalah kesihatan jika tidak dijaga dengan betul.

Plak gigi adalah masalah yang sering dialami oleh pengguna pendakap gigi. Ini disebabkan oleh sisa makanan yang cenderung tergelincir di antara sanggur. Oleh itu, kebersihan mulut mesti benar-benar dipertimbangkan ketika menggunakan pendakap gigi.

Kaedah Menjaga Kesihatan Pergigian untuk Pengguna Braces

Ada perkara yang perlu dipertimbangkan oleh pengguna pendakap agar kebersihan mulut sentiasa dijaga dengan baik, termasuk:

1. Cara menggosok gigi

Gosok gigi menggunakan berus gigi yang lembut dan ubat gigi yang mengandungi fluorida. Untuk gigi atas, gosok gigi dengan gerakan menaik dan turun. Sebaliknya, untuk gigi bawah, sikat dari bawah ke atas. Pergerakan ini dilakukan pada setiap gigi. Kemudian, gunakan sikat gigi kecil khas untuk pendakap untuk membersihkan kotoran di antara pendakap.

2. Cara membersihkan antara gigi (fkerugian)

Pembersihan antara gigi pada pendakap tidak memerlukan masa lebih lama, iaitu sekitar 10-15 minit. Aktiviti ini dijalankan sekali sehari, menggunakan utas khas (benang gigi) yang mengandungi lilin. Berikut adalah perkara yang perlu dipertimbangkan semasa melakukan flossing gigi untuk pengguna pendakap:

  • Gunakan benang yang agak panjang, kira-kira 50 cm, dengan satu hujung benang melilit jari telunjuk.
  • Adakah flossing gigi di depan cermin, untuk memudahkan pengarahan
  • Benang benang di antara gigi dan sapu.
  • Tekan lembut benang di antara gigi anda dan buat gerakan naik dan turun, seperti dalam bentuk U.
  • Tanggalkan benang dengan lembut dari antara gigi.
  • Lakukan pergerakan ini di antara gigi seterusnya.

3. Pmenggunakan pengairan oral

Pengairan oral atau floser air adalah alat khas untuk membersihkan antara gigi dan bahagian gigi yang berdekatan dengan gusi. Alat ini menyemburkan air dengan tekanan yang stabil untuk membersihkan serpihan makanan.

Selain membersihkan gigi dengan betul, perhatikan jenis makanan yang anda makan. Tidak perlu risau, terdapat banyak jenis makanan yang masih boleh anda makan walaupun menggunakan braces. Anda hanya perlu mengelakkan makanan dengan tekstur keras, makanan bergula, dan makanan melekit (seperti permen karet). Selain dapat merosakkan sanggur, makanan jenis ini juga menyebabkan pembentukan plak gigi yang akhirnya menjadi bau mulut.

Dapatkan nasihat doktor gigi mengenai penjagaan yang betul semasa memakai pendakap gigi. Sekiranya anda mengalami keluhan berupa rasa sakit pada gigi atau kedudukan sanggur bergeser, segera berjumpa doktor gigi.

Ditulis oleh:

drg. Arni Maharani

(Doktor gigi)