Kehidupan yang sihat

Rangsangan seksual lelaki ditentukan oleh 3 perkara ini

Rangsangan seksual lelaki dikatakan sangat mudah dalampencetus daripada wanita. Sebenarnya ia tidak betul sepenuhnya. Lelaki dan wanita merasakan gairah seksual secara berbeza.Pbeza ia dihidupkan bagaimana otak dan organ lelaki dan wanita bekerja pada rangsangan seksual.

Menurut penyelidikan, majoriti lelaki dewasa berfikir tentang seks sekurang-kurangnya sekali sehari. Jika dibandingkan dengan wanita, gairah seksual lelaki secara umum dapat muncul secara spontan, lebih kerap dan khayalannya lebih bervariasi. Wanita juga sebenarnya mempunyai fantasi seksual, walaupun intensitasnya tidak sesering lelaki.

Penentu Kerancuan Seksual Lelaki

Terdapat tiga perkara yang menentukan gairah seksual lelaki, iaitu:

  • sistem otak

Rangsangan seksual lelaki terutamanya di otak, termasuk kemampuan seksual. Itulah sebabnya lelaki boleh mengalami orgasme hanya dengan berfikir atau bermimpi tentang aktiviti seksual. Sebenarnya, gambar yang merangsang seksual boleh menyebabkan lelaki mengalami orgasme.

Apabila seorang lelaki merasa teruja, isyarat di otak akan merangsang degupan jantung dan aliran darah ke alat kelamin, menyebabkan ereksi yang dapat berakhir dengan orgasme.

  • Testosteron

Hormon testosteron mempunyai peranan penting untuk rangsangan seksual lelaki. Hormon ini mempunyai fungsi untuk membentuk organ seks lelaki, pertumbuhan rambut dan otot, pengeluaran sperma dan sel darah merah. Perubahan suara remaja lelaki ketika mereka dewasa juga dipengaruhi oleh hormon ini.

Lelaki mengalami tahap hormon testosteron tertinggi pada akhir remaja, maka ia akan menurun lebih banyak lagi. Pada usia 30 tahun, hormon testosteron akan menurun sedikit demi sedikit. Ini akan menjadikan reaksi ereksi akan menjadi lebih perlahan dan sukar untuk mendapatkan ereksi semula setelah ejakulasi.

Dalam kitaran setiap hari, kadar testosteron paling tinggi pada waktu pagi. Inilah sebabnya mengapa lelaki boleh menjadi lebih bersemangat dan berprestasi lebih baik semasa melakukan hubungan seks pada waktu pagi.

  • Rangsangan langsung dan visual

Sekiranya wanita boleh terangsang dengan kisah seksual atau fantasi, lelaki memerlukan rangsangan langsung dan visual. Itulah sebabnya filem lucah atau seks oral dari pasangan boleh mencetuskan rangsangan seksual lelaki. Tidak seperti lelaki, wanita memerlukan lebih banyak foreplay atau percintaan untuk meningkatkan gairahnya sebelum melakukan hubungan seksual.

Lelaki boleh merasakan gairah seksual hanya dengan duduk sendiri dan melihat gambar atau video erotik. Sementara itu, kebanyakan wanita perlu melibatkan kasih sayang atau percintaan dengan pasangan untuk mencetuskan semangat mereka. Rangsangan seksual wanita lebih senang meningkat apabila mereka membaca novel drama romantis dan fantasi daripada melihat gambar erotik.

Perubahan dalam Gangguan Seksual Lelaki SesuaiUmur

Perubahan dalam gairah seksual wanita boleh dipengaruhi oleh menopaus. Tidak seperti wanita, gairah seksual lelaki akan berlangsung seumur hidup. Walau bagaimanapun, aktiviti seksual telah berubah dari segi bagaimana menikmatinya dan kekerapannya.

Lelaki akan mula mengalami pelbagai perubahan ketika memasuki usia 40 tahun, termasuk penurunan keinginan seksual berbanding beberapa tahun sebelumnya. Selain itu, lelaki juga memerlukan waktu lebih lama untuk mengalami ereksi, mengalami ereksi yang tidak optimum atau penurunan ukuran zakar.

Apabila anda semakin tua, lelaki berisiko lebih tinggi mengalami gangguan seperti ejakulasi dini. Keadaan kesihatan tertentu, kemurungan, dan pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan boleh menjadi faktor yang meningkatkan risiko ejakulasi dini.

Oleh itu, untuk mengekalkan gairah seksual lelaki, hidup dengan gaya hidup sihat. Bermula dari menjaga diet berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur dan teratur, menghindari merokok dan minuman beralkohol, hingga menguruskan tekanan dengan baik.

Jangan biarkan gangguan gairah seksual lelaki anda atau pasangan anda mengalami berlarutan. Sekiranya anda merasakan ada gangguan dalam kehidupan seksual anda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik. Supaya kehidupan rumah tangga anda lebih harmoni.