Kesihatan

Antagonis H2 - Manfaat, dos dan kesan sampingan

H2 atau antagonis penghalang histamin 2 adalah kumpulan ubat yang digunakan untuk melegakan gejala penyakit refluks asid atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD).

Selain itu, ubat-ubatan yang tergolong dalam kelas antagonis H2 juga dapat digunakan dalam perawatan ulser perut, bisul gastrik, ulser duodenum, atau sindrom Zollinger-Ellison.

Biasanya, perut akan menghasilkan asid perut untuk membantu proses pencernaan makanan, sambil membunuh bakteria yang masuk bersama makanan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, lapisan pelindung perut dan usus rosak sehingga asid perut merengsakan saluran pencernaan.

Selain itu, gangguan pada otot yang melapisi perut dan esofagus juga boleh menyebabkan asid perut naik dan menyebabkan GERD. Antagonis H2 akan mengurangkan pengeluaran asid gastrik dengan menyekat tindakan reseptor histamin 2 di dinding perut.

Dengan pengeluaran asid gastrik yang berkurang, aduan dapat mereda. Cara kerja ini juga akan membantu menyembuhkan luka di lapisan perut dan usus kecil kerana kerengsaan asid perut.

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Antagonis H2

Ikuti nasihat dan nasihat doktor semasa rawatan dengan antagonis H2. Sebelum menggunakan ubat ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Antagonis H2 tidak boleh digunakan oleh pesakit yang alah kepada mana-mana ubat yang tergolong dalam kelas ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menghidap penyakit ginjal, fenilketonuria, penyakit hati, porphyria, diabetes mellitus, tumor gastrointestinal, sistem imun yang lemah, atau penyakit paru-paru, seperti COPD.
 • Rujuk doktor anda jika anda ingin menjalani prosedur ujian asid perut atau ujian alergi.Ubat antagonis H2 boleh mempengaruhi keputusan ujian ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Elakkan memandu kenderaan atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil antagonis H2, kerana ubat ini dapat menyebabkan pening.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas menggunakan antagonis H2.

Kesan Sampingan dan Bahaya Antagonis H2

Kesan sampingan antagonis H2 boleh berbeza-beza bergantung pada jenis ubat. Namun, secara umum, ada beberapa kesan sampingan yang dapat terjadi setelah menggunakan ubat yang termasuk dalam antagonis H2, yaitu:

 • mulut kering
 • Sakit kepala atau pening
 • Cirit-birit atau sembelit
 • Kesukaran tidur atau hanya mengantuk

Periksa dengan doktor anda sekiranya kesan sampingan di atas muncul. Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut atau kesan sampingan yang lebih serius berlaku, seperti:

 • Gangguan mental dan mood, termasuk kegelisahan, kekeliruan, kemurungan, atau halusinasi
 • Penyakit berjangkit yang dapat dicirikan oleh gejala tertentu, seperti demam, sakit tekak, atau batuk yang tidak hilang
 • Denyut jantung cepat, perlahan, tidak teratur, atau berdebar
 • Keletihan yang tidak biasa, mual dan muntah yang berterusan, sakit perut yang teruk, atau penyakit kuning
 • Pening, pingsan, atau sawan yang teruk

Jenis dan Tanda DaganganAntagonis H2

Berikut adalah jenis ubat yang termasuk dalam kelas antagonis H2, bersama dengan tanda dagangan dan dos berdasarkan usia dan keadaan yang harus dirawat:

1. Cimetidine

Bentuk ubat: Tablet, kaplet dan kapsul

Tanda Dagangan: Cimetidine, Cimexol, Corsamet, Licomet, Sanmetidine, Tidifar, Ulcusan, Xepamet

Untuk mengetahui dos dan lebih banyak maklumat mengenai ubat ini, sila lawati halaman ubat cimetidine.

2. Famotidine

Bentuk ubat: Tablet, tablet kunyah, dan kaplet

Tanda Dagangan: Amocid, Corocyd, Denufam, Famocid, Famotidine, Hufatidine, Lexmodine, Magstop, Neosanmag, Polysilane Max, Pratifar, Promag Double Action, Renapepsa, Starmag Double Impact, Tismafam, Ulmo

Untuk mengetahui dos dan lebih banyak maklumat mengenai ubat ini, sila lawati halaman ubat famotidine.

3. Nizatidine

Bentuk ubat: Kapsul

Tanda dagangan Nizatidine: -

Keadaan: Ulser perut, ulser duodenum, atau ulser gastrousus kerana NSAID

 • Dewasa: 300 mg pada waktu tidur atau dibahagikan kepada 2 dos berasingan, selama 4-8 minggu. Dos penyelenggaraan 150 mg pada waktu tidur.

Keadaan: Sakit gastrik

 • Dewasa: 75 mg setiap hari, dos boleh diulang jika perlu. Dos maksimum adalah 150 mg sehari, selama 2 minggu.

Keadaan: Penyakit refluks asid (GERD)

 • Dewasa: 150-300 mg, 2 kali sehari, selama 12 minggu.
 • Kanak-kanak berumur 12 tahun: 150 mg, 2 kali sehari, selama 8 minggu.

4. Ranitidine

Bentuk ubat: Tablet, kaplet, dan suntikan

Tanda Dagangan: Ranitidine, Ranitidine, Ranitidine Hydrochloride, Ranitidine HCL

Untuk mengetahui dos dan lebih banyak maklumat mengenai ubat ini, sila lawati halaman ubat ranitidine.