Keluarga

Panduan Puasa Selamat Semasa Kehamilan, agar Ibu dan Bayi Tetap Sihat

Wanita hamil ragu-ragu untuk berpuasa pada bulan Ramadhan kerana mereka takut nutrien yang diperoleh janin dalam rahim berkurang dan perkembangannya terganggu? Ayuh, lihat panduan berpuasa selamat berikut!

Sebenarnya, wanita hamil tidak diharuskan berpuasa di bulan Ramadhan kerana boleh menggantikan puasa pada waktu lain atau dalam bentuk sedekah. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil dalam keadaan sihat atau sihat, puasa semasa kehamilan umumnya selamat dilakukan.

Namun, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu hamil agar puasa dapat berjalan dengan lancar dan bayi dalam kandungan tetap sihat.

Keselamatan dan Kesan Puasa pada Bayi dalam kandungan

Puasa semasa kehamilan umumnya selamat dilakukan, tetapi wanita hamil disarankan untuk berjumpa dengan pakar sakit puan sebelum melakukannya. Sebabnya, jika wanita hamil mengalami masalah kesihatan tertentu, seperti anemia atau diabetes kehamilan, wanita hamil perlu mendapatkan persetujuan doktor agar puasa selamat dilakukan.

Sekiranya doktor memberi "lampu hijau", wanita hamil boleh berpuasa mengikut cadangannya. Umumnya puasa tidak akan memberi kesan negatif pada janin selagi keperluan kalori, nutrien, dan cairan dipenuhi dengan betul. Perubahan keseimbangan kimia dalam darah semasa berpuasa umumnya juga tidak membahayakan janin.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa bayi ibu yang berpuasa semasa mengandung tidak menunjukkan perbezaan dalam skor APGAR bayi mereka setelah dilahirkan. Skor ini adalah hasil ujian yang dijalankan pada bayi baru lahir, yang meliputi pemeriksaan warna kulit bayi, aktiviti otot, refleks, degupan jantung, dan pernafasan.

Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa bayi mungkin mempunyai berat kelahiran yang lebih rendah. Cuma perbezaannya sangat kecil, dan tidak begitu ketara.

Wanita hamil yang mempunyai berat badan normal dan mengamalkan gaya hidup yang sihat juga tidak perlu risau, kerana pada umumnya puasa hanya akan sedikit sebanyak mempengaruhi keadaan kesihatan mereka. Ini kerana wanita hamil mempunyai simpanan nutrien yang diperlukan bayi dalam kandungan.

Petua Berpuasa Semasa Mengandung

Badan hamil memerlukan tenaga semasa berpuasa, begitu juga dengan bayi di dalam kandungan. Inilah sebabnya puasa semasa kehamilan perlu disokong oleh berat badan dan gaya hidup yang sihat, bahkan sebelum kehamilan.

Supaya wanita hamil dapat berpuasa dengan selesa dan selamat, ada panduan yang dapat diikuti, yaitu:

1. Buat agenda makanan

Untuk memeriksa kecukupan pemakanan, wanita hamil disarankan untuk membuat agenda makanan dengan mencatat menu dan makanan apa yang dimakan setiap hari. Catatan ini juga dapat membantu doktor, terutamanya jika anda menghidap diabetes kehamilan.

2. Keperluan cecair yang mencukupi

Pastikan keperluan cecair ibu hamil dipenuhi dengan betul, terutamanya jika bulan puasa jatuh pada musim kemarau. Wanita hamil mesti mengambil sekurang-kurangnya 10 gelas air atau sekitar 2,3 liter setiap hari dan boleh meminumnya pada waktu subuh dan iftar untuk mengelakkan dehidrasi.

3. Hadkan minuman berkafein

Sebenarnya, dalam keadaan berpuasa atau tidak, pengambilan kafein semasa kehamilan harus dihentikan atau dikurangkan, yang tidak lebih dari 200 mg atau kurang dari 2 cawan kopi segera sehari. Ini untuk mengelakkan dehidrasi, gangguan pencernaan, hingga tekanan darah tinggi.

4. Memenuhi pengambilan pemakanan yang sihat

Pastikan keperluan pemakanan wanita hamil dipenuhi dengan betul dengan memakan makanan sihat yang berkhasiat. Wanita hamil juga harus meningkatkan pengambilan makanan berserat tinggi seperti biji-bijian, kacang-kacangan, kacang-kacangan, sayur-sayuran, dan buah-buahan setelah berbuka puasa untuk mengelakkan sembelit ketika berpuasa.

5. MempPerhatikan makanan yang anda makan di iftar dan sahur

Selain memastikan bahawa makanan yang dimakan adalah makanan yang sihat, ibu hamil juga harus lebih selektif dalam memilih makanan yang dimakan ketika berbuka puasa dan sahur.

Semasa berbuka puasa, pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi gula tinggi harus dibatasi. Gula yang terlalu tinggi dapat meningkatkan dan menurunkan kadar gula dalam darah dengan cepat, sehingga membuat ibu hamil cepat letih.

Wanita hamil harus mengambil air, jus tanpa gula, sup suam, atau buah ketika berbuka puasa untuk memulihkan tenaga. Selepas itu, kemudian makan makanan berkhasiat berat.

Sementara untuk sahur, wanita hamil boleh makan makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks seperti biji-bijian dan makanan kaya serat seperti sayur-sayuran, kerana makanan ini dapat melepaskan tenaga secara perlahan.

6. Dapatkan rehat yang cukup

Pastikan ibu hamil mempunyai masa rehat yang cukup. Sekiranya wanita hamil bekerja, gunakan waktu rehat di pejabat untuk tidur sebentar. Tidur kira-kira 15-20 minit dapat membuat badan berasa lebih segar. Oleh itu, sampaikan perkara ini dengan baik kepada atasan anda, terutamanya jika wanita hamil memerlukan lebih banyak masa untuk berehat.

7. Mengehadkan aktiviti

Wanita hamil yang berpuasa cenderung mempunyai kadar hormon stres kortisol yang lebih tinggi daripada yang tidak. Ini menjadikan wanita hamil perlu mengelakkan situasi yang boleh menyebabkan tekanan, termasuk tekanan kerja.

Ketika wanita hamil merasa letih dari bekerja, berehat sebentar dan menarik nafas lega. Sekiranya wanita hamil merasakan pekerjaannya terlalu berat, berbincanglah dengan atasan anda untuk mendapatkan penyelesaian.

8. Menghelakkan senaman yang berat

Elakkan senaman yang berat semasa berpuasa. Selain itu, wanita hamil disarankan untuk tinggal di dalam rumah ketika cuaca panas sehingga mereka tidak cepat haus.

Syarat yang Perlu Diperhatikan Semasa Ibu Hamil Berpuasa

Walaupun semangat berpuasa tinggi, jangan abaikan keadaan kesihatan wanita hamil, okey? Batalkan puasa dengan segera dan berjumpa doktor jika wanita hamil mengalami keadaan berikut:

  • Pening dan muntah
  • Gejala dehidrasi, seperti merasa sangat dahaga, lemah, kencing kurang kerap, dan air kencing menjadi gelap dan berbau tajam
  • Demam, sakit kepala, degupan jantung yang tidak teratur, atau kekejangan perut
  • Kesakitan menyerupai kontraksi yang boleh menjadi tanda persalinan prematur

Sekiranya perkara di atas berlaku, berbuka puasa dengan minum air yang mengandungi gula dan garam atau cecair rehidrasi. Selepas itu, segera berjumpa dengan keadaan wanita hamil dengan doktor.

Bagi wanita hamil yang mempunyai berat badan dan gaya hidup yang sihat, puasa pada umumnya dibenarkan. Walau bagaimanapun, jangan lupa ikuti petua untuk berpuasa dengan selamat semasa mengandung dan masih berjumpa doktor pakar anda sebelum memutuskan untuk berpuasa. Ingat, jangan memaksa diri untuk berpuasa jika keadaan wanita hamil tidak mengizinkannya.