Kesihatan

Tidak perlu meragui kualiti ubat generik

Ubat generik adalah jenis ubat yang mempunyai kandungan bahan aktif yang sama dengan ubat paten, juga dari segi penggunaan dan formulasi. Persamaan lain termasuk kekuatan, dos, kualiti, dan keselamatan produk untuk pemakainya.

Walaupun mempunyai persamaan, ubat generik dijual dengan harga yang jauh lebih murah daripada ubat jenama atau ubat yang dipatenkan. Faktor yang paling mempengaruhi harga jual ubat generik adalah kerana ubat ini dijual tanpa jenama. Terdapat juga ubat generik yang tidak dipatenkan oleh pengeluarnya.

Perbezaan Antara Ubat Generik dan Ubat Paten

Jenama ubat itu berasal dari syarikat ubat yang pertama kali mempatenkannya. Dengan hak paten, syarikat ubat boleh menjadi satu-satunya syarikat yang menjual ubat tersebut dengan jenama yang mereka buat. Tamatnya tempoh sah paten dilakukan untuk menghilangkan monopoli penjualan dadah.

Dengan kehilangan jenama, kos yang ditanggung oleh syarikat ubat dapat dikurangkan. Salah satu yang paling mahal adalah kos pengiklanan. Ubat generik tidak menggunakan iklan untuk promosi mereka, oleh kerana itu boleh menjadi lebih murah.

Sebagai tambahan kepada kos iklan, sumber pembiayaan utama lain adalah penyelidikan dan pengembangan ubat-ubatan. Tamatnya paten itu menjadikan pengeluar ubat generik hanya mengikuti langkah syarikat yang dulu mempunyai hak paten dan dapat menjualnya dengan harga yang berpatutan.

Yang mana Perlu tahu Perubatan Generik

Walaupun ubat generik mempunyai banyak persamaan di atas, berikut adalah fakta mengenai ubat generik yang harus kita ketahui.

 • Komposisi

  Komposisi dalam ubat generik tidak 100% sama dengan ubat paten. Tetapi yang pasti ialah ubat generik mesti menggandakan bahan aktif dalam ubat berjenama. Yang mungkin berbeza adalah warna, rasa, dan bahan tambahan lain. Bahan aktif itu sendiri sangat penting kerana ramuan ini memainkan peranan utama dalam rawatan penyakit.

 • Keselamatan

  Faktor keselamatan ubat generik adalah salah satu perkara yang paling diserlahkan. Harga yang rendah tidak bermaksud melupakan faktor penting ini. Ubat generik mesti mempunyai tahap keselamatan yang sama dengan ubat paten. Ubat generik juga mempunyai kesan sampingan yang sama dengan ubat paten.

 • Keberkesanan

  Keberkesanan ubat dipengaruhi oleh kualiti, kekuatan, kesucian, kestabilan unsur kimia, dan masa penyerapan ubat. Terdapat anggapan bahawa penyerapan ubat generik memerlukan lebih lama daripada ubat paten. Sebenarnya ia tidak begitu. Ubat generik mempunyai kekuatan, kemurnian, kestabilan, kualiti, dan cara kerja yang sama sehingga tidak ada perbezaan ketika diserap oleh tubuh. Dengan kata lain, ubat generik mempunyai keberkesanan yang sama dengan ubat paten.

 • Penggunaan mesin pengeluaran

  Harga yang lebih murah, membuat ubat generik sering digambarkan sebagai ubat yang dibuat oleh mesin dengan teknologi sementara. Persepsi ini salah, kerana ubat generik juga dibuat menggunakan mesin dengan teknologi yang sama dengan yang digunakan untuk membuat ubat yang dipatenkan.

Apabila diberi ubat preskripsi oleh doktor, biasanya doktor akan bertanya terlebih dahulu kepada pesakit sama ada menggunakan ubat generik atau ubat paten. Anda tidak perlu risau sekiranya doktor menetapkan ubat generik untuk anda. Walaupun harganya lebih murah, ubat generik sama efektifnya dengan ubat paten untuk merawat penyakit jika diambil mengikut preskripsi doktor.