Kehidupan yang sihat

Diet Detoksifikasi: Perlu dan Selamat Dilakukan?

Diet detox alias diet detoks dikatakan baik untuk membersihkan badan toksin atau bahan berbahaya. Walaupun agak popular di masyarakat, terdapat beberapa perkara yang perlu difahami lebih lanjut mengenai keberkesanan dan keselamatan diet detoks.

Terdapat banyak kaedah diet detoks. Salah satunya adalah berpuasa untuk jangka waktu tertentu, kemudian berbuka puasa dengan buah-buahan, sayur-sayuran, jus, atau air.

Di samping itu, sebilangan orang yang menjalani diet detoks juga boleh menggunakan ramuan atau makanan tambahan tertentu untuk menyingkirkan badan daripada bahan toksik.

Keberkesanan Perubatan Diet Detoksifikasi

Tidak seperti apa yang difikirkan oleh sesetengah orang, tuntutan diet detoks untuk menurunkan berat badan atau badan yang sihat masih menjadi misteri. Tidak ada penyelidikan saintifik yang dapat membuktikan bahawa diet detoks adalah selamat dan berkesan sebagai diet yang sihat.

Sebenarnya, sebilangan orang yang menjalani diet ini sebenarnya mengalami kesan sampingan, seperti kekurangan tenaga atau kelemahan, sukar menumpukan perhatian, sakit otot, keletihan, pening, dan loya.

Ini kerana orang yang menjalani diet detoks mungkin kekurangan tenaga, cairan, atau nutrien tertentu, kerana tubuh hanya mendapat makanan atau minuman tertentu, seperti sayur-sayuran, buah, dan air.

Sebenarnya, makanan yang sihat tidak hanya mencukupi dengan 1 atau 2 jenis makanan, tetapi juga pelbagai makanan seimbang.

Juga penting untuk mengetahui bahawa tubuh manusia dilengkapi dengan mekanisme untuk menyingkirkan toksin secara semula jadi. Pemprosesan dan pembuangan toksin dan sisa metabolik berlaku di pelbagai organ, seperti hati, ginjal, kulit, dan saluran gastrointestinal, melalui air kencing, tinja, dan peluh.

Atas sebab ini, diet detoks sebenarnya dianggap tidak perlu untuk menyahtoksin atau membersihkan badan dari bahan toksik.

adalah Diet Detox Selamat?

Sekiranya anda berminat dan ingin menjalani diet detoks, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini kerana tidak semua orang sesuai atau selamat menjalani diet ini. Terdapat beberapa keadaan yang secara amnya menjadikan seseorang tidak digalakkan menjalani diet detoks, termasuk:

  • Diabetes
  • Penyakit jantung
  • Kolesterol tinggi
  • Tekanan darah tinggi atau darah tinggi
  • Orang yang mengalami gangguan makan atau kekurangan zat makanan

Di samping itu, diet detoks juga tidak terbukti selamat dan bermanfaat bagi kanak-kanak, begitu juga dengan wanita hamil atau menyusui.

Jadi, kesimpulannya, anda tidak perlu bersusah payah menjalani diet detoks untuk menurunkan berat badan atau mengekalkan tubuh yang sihat.

Daripada menjalani diet yang keberkesanan dan keselamatannya masih belum jelas, anda digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat, iaitu dengan makan makanan yang sihat dan seimbang, bersenam secara teratur sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, cukup rehat dan tidur, dan minum air yang mencukupi.

Nah, itulah pelbagai maklumat mengenai diet detoks yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin mencuba diet ini, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan sama ada diet detoks selamat untuk anda jalani.