Kesihatan

Gejala Awal Penyakit Ginjal Yang Perlu Anda Ketahui

Ginjal adalah salah satu organ penting untuk tubuh manusia. Kerosakan dan penurunan fungsi Penyakit ginjal boleh menyebabkan pelbagai masalah, dan bahkan boleh menyebabkan komplikasi. Penting untuk mengenali gejala awal penyakit buah pinggang, agar tidak terlambat untuk mengubatinya.

Fungsi buah pinggang adalah menyaring darah yang mengalir dari seluruh badan. Dari penyaringan ini, buah pinggang akan memisahkan toksin, mengatur keseimbangan elektrolit, dan mengawal keseimbangan cecair di dalam badan. Darah yang disaring kemudian akan meninggalkan badan dalam bentuk air kencing. Memandangkan fungsinya yang sangat penting, kesihatan ginjal harus selalu dijaga agar tidak merosakkan.

Gejala awal ini perlu diperhatikan

Gejala awal penyakit buah pinggang kadang-kadang tidak benar-benar disedari atau tidak muncul, sehingga akhirnya fungsi utama buah pinggang mulai merosot. Fungsi buah pinggang yang menurun biasanya dicirikan oleh gejala seperti:

 • Sebilangan kecil air kencing.
 • Kulit pucat, gatal, dan sangat kering.
 • Mual, muntah dan penurunan selera makan.
 • Bengkak di beberapa bahagian badan, seperti mata dan pergelangan kaki.
 • Kejadian kekejangan otot, terutama otot kaki.
 • Sesak nafas atau keletihan berterusan.
 • Nafas berbau dan berbau seperti air kencing.
 • Mengalami tekanan darah tinggi atau darah tinggi.

Sekiranya ia berlaku pada kanak-kanak, biasanya gejala awal penyakit ginjal termasuk mengantuk yang kerap, penurunan selera makan, pertumbuhan yang perlahan dan mudah merasa letih. Gejala penyakit buah pinggang pada wanita dan lelaki umumnya sama dan tidak jauh berbeza.

Cara Berkhidmattiada Kesihatan Ginjal

Sebelum buah pinggang anda mengalami gangguan atau kerosakan yang semakin teruk, tentu lebih baik untuk terus menjaga kesihatan buah pinggang. Lakukan cara berikut untuk menjaga kesihatan buah pinggang:

 • Mmemakan makan yang mana sihat

  Pengambilan lebih banyak biji-bijian, sayur-sayuran, dan buah dapat membantu menjaga kesihatan buah pinggang. Pastikan makanan yang anda makan kaya dengan mineral dan vitamin yang diperlukan oleh badan anda. Elakkan makan terlalu banyak makanan berlemak atau terlalu masin.

 • Minum air mineral secukupnya

  Memastikan badan terhidrasi dengan betul adalah penting untuk menjaga kesihatan buah pinggang. Sekiranya anda tidak minum cukup, buah pinggang anda tidak akan dapat berfungsi dengan baik. Untuk mengetahui sama ada anda terhidrasi dengan betul, perhatikan warna air kencing anda. Sekiranya air kencing anda berwarna gelap, ini bermakna badan anda memerlukan lebih banyak air.

 • pergi jauh minuman beralkohol dan rokok

  Pengambilan minuman beralkohol dan merokok yang berlebihan boleh meningkatkan risiko penyakit buah pinggang. Walaupun tidak memberi kesan langsung, minuman beralkohol dan rokok boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan darah tinggi yang merupakan salah satu penyebab penyakit buah pinggang.

 • Jaga berat badan anda

  Apa-apa yang berlebihan boleh memberi kesan buruk, serta berat badan. Menambah berat badan dapat meningkatkan tekanan darah yang berbahaya bagi buah pinggang dan meningkatkan risiko penyakit jantung. Oleh itu, perhatikan berat badan dan indeks jisim badan anda, dan lakukan senaman secara teratur untuk mendapatkan berat badan yang ideal.

Tidak ada bahagian tubuh kita yang tidak penting untuk menjaga kesihatan, termasuk ginjal. Oleh itu, cubalah sentiasa menjaga kesihatan organ ini dengan baik. Kenali juga gejala awal penyakit buah pinggang di atas sehingga jika ternyata anda menghidap penyakit ginjal, anda dapat mengatasinya seawal mungkin.