Kesihatan

Vaksin AstraZeneca - Keberkesanan, dos dan kesan sampingan

Vaksin AstraZenecaatau AZD1222 adalah vaksin untuk mencegah COVID-19. Vaksin ini adalah hasil kerjasama antara University of Oxford dan AstraZeneca yang dikembangkan pada bulan Februari 2020.

Vaksin AstraZeneca untuk COVID-19 sedang menjalani ujian klinikal di UK, Brazil dan Afrika Selatan. Vaksin ini mempunyai nilai keberkesanan (kesan perlindungan terhadap COVID-19) sebanyak 63.09%.

Vaksin AstraZeneca berasal dari virus yang diubahsuai secara genetik (vektor viral). Vaksin ini berfungsi dengan merangsang atau memicu tubuh untuk membentuk antibodi yang dapat melawan jangkitan dengan virus SARS-Cov-2.

Tanda dagang vaksin AstraZeneca: -

Apa itu Vaksin AstraZeneca

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin Covid-19
ManfaatMencegah jangkitan virus COVID-19 atau SARS-Cov-2
Digunakan olehDewasa berumur lebih dari 18 tahun
Vaksin AstraZeneca untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Belum dikategorikan. Tidak diketahui sama ada vaksin AstraZeneca diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Bentuk ubatSuntik

Amaran Sebelum Menerima Vaksin AstraZeneca

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menerima vaksin AstraZeneca, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vaksin AstraZeneca tidak boleh digunakan pada pesakit yang alah terhadap vaksin ini atau ramuannya.
 • Vaksin AstraZeneca ditujukan untuk orang dewasa yang sihat berusia di atas 18 tahun. Keberkesanan dan keselamatan vaksin ini tidak diketahui untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun.
 • Vaksin Astrazeneca tidak digalakkan diberikan kepada orang yang demam dengan suhu di atas 38 ° C, menderita COVID-19, atau menderita penyakit berjangkit yang serius.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah menjalani COVID-19 atau pernah menjalani terapi plasma konvensional.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami lebam atau gusi berdarah yang mudah, yang merupakan tanda-tanda gangguan pembekuan darah, atau jika anda mengambil ubat penipisan darah.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap HIV / AIDS, mempunyai sistem imun yang lemah, atau sedang menjalani rawatan dengan ubat imunosupresan.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan. Keberkesanan dan keselamatan pemberian vaksin ini belum diketahui dalam keadaan ini.
 • Rujuk mengenai penggunaan vaksin AstraZeneca jika anda menghidap obesiti, penyakit jantung dan saluran darah, penyakit paru-paru dan pernafasan, atau diabetes.
 • Keberkesanan dan keselamatan vaksin AstraZeneca belum diketahui pada orang dengan penyakit autoimun. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami keadaan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi setelah anda menerima vaksin AstraZeneca.

Dos dan Jadual Vaksin AstraZeneca

Vaksin AstraZeneca akan diberikan secara langsung oleh doktor. Dos dalam satu suntikan adalah 0.5 ml. Suntikan vaksin dilakukan 2 kali dengan jarak 4-12 minggu. Vaksin ini akan disuntik ke otot (intramuskular / IM).

Sekiranya anda pernah mendapat COVID-19, vaksin AstraZeneca boleh diberikan sekurang-kurangnya 6 bulan setelah anda pulih. Sekiranya anda baru saja menerima terapi plasma pemulihan, vaksinasi harus ditunda sehingga sekurang-kurangnya 90 hari selepas terapi.

Cara Memberi Vaksin AstraZeneca

Vaksin AstraZeneca akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Sebelum menjalani vaksinasi, pegawai perubatan akan melakukan pemeriksaan untuk memastikan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda demam, vaksinasi akan ditunda sehingga anda pulih.

Kawasan kulit yang akan disuntik dengan vaksin akan dibersihkan dengan alkohol sapu sebelum dan selepas suntikan. Jarum suntik sekali pakai yang telah digunakan akan dibuang ke dalam peti keselamatan tanpa menutup jarum.

Untuk mengantisipasi terjadinya AEFI serius (kejadian pasca-imunisasi), penerima vaksin AstraZeneca akan diminta untuk tinggal di pusat khidmat vaksinasi selama 30 minit setelah diberi vaksin.

AEFI adalah aduan atau keadaan perubatan yang boleh berlaku selepas vaksinasi, termasuk kesan sampingan dan reaksi alergi terhadap vaksin.

Walaupun anda telah menerima vaksin, anda masih harus mematuhi protokol kesihatan untuk mencegah penularan COVID-19, iaitu dengan mencuci tangan, menjaga jarak dari orang lain, memakai topeng ketika berada di luar rumah, dan mengelakkan orang ramai.

Interaksi Vaksin AstraZeneca dengan ubat lain

Tidak diketahui pasti kesan interaksi vaksin AstraZeneca apabila digunakan bersama ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu. Untuk selamat, beritahu doktor anda sebelum vaksinasi jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin AstraZeneca

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah menerima vaksin AstraZeneca adalah:

 • Sakit, kehangatan, gatal-gatal, atau lebam di tempat suntikan
 • Sakit kepala
 • Merasa tidak sihat
 • Badan terasa letih
 • Sakit otot dan sendi
 • Gag
 • Demam
 • Cirit-birit
 • Menggigil
 • Gejala selesema

Periksa dengan doktor jika aduan tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan selepas vaksinasi.