Kehidupan yang sihat

Menghilangkan Kesedihan dengan Cara-Cara Ini

Hidup tidak selalu bahagia. Kadang-kadang, di sana kejadian yang dapat membuat hati merasa sedih, sehingga menjadikan hidup tidak menyenangkan. Anda perlu tahu bagaimana menangani kesedihan yang anda alami sehingga anda dapat segera gembira lagi.    

Pada dasarnya, kesedihan adalah tindak balas emosi terhadap sesuatu yang tidak berfungsi dengan baik. Kesedihan dapat timbul ketika seseorang hilang, kecewa, tidak berdaya, atau putus asa, bahkan kerana menjadi mangsa hantu. Walaupun terasa tidak menyenangkan, merasa sedih mempunyai faedah positif. Kesedihan dapat membuat anda lebih menghargai sesuatu dan lebih peduli kepada orang lain yang sedih

Pelbagai Cara Mengatasi Kesedihan

Anda perlu tahu bagaimana menangani kesedihan agar kesedihan yang anda alami tidak berlarutan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

 • Pmemahami kesedihan

  Memahami emosi kesedihan yang anda rasakan dapat membantu anda mengatasi kesedihan itu sendiri. Namun, jangan terlalu memikirkannya. Segera bangkit dari kekecewaan atau kegagalan yang membuat anda sedih. Fikirkan langkah ke depan yang dapat menjadikan hidup lebih bahagia dan lebih menyeronokkan.

 • Hmenyesuaikan rasa
 • Jangan mengelak daripada merasa sedih. Berurusan dengan kesedihan dengan bersendirian untuk hari itu dapat membuat anda merasa lebih baik. Anda boleh bersendirian sambil mendengar muzik melankolik yang anda suka. Kemudian cuba memahami dan menerima peristiwa yang membuat anda sedih dengan bijak. Ingat, kesedihan yang anda lalui akan berlalu dan berfikir bahawa ada pelajaran di sebalik setiap kesedihan.
 • Menangis

  Sebilangan orang mungkin memilih untuk menyembunyikan kesedihan mereka. Namun, ada baiknya melepaskan kesedihan sehingga dapat segera hilang. Sekiranya anda mahu menangis, maka menangislah. Menangis boleh membuat anda berasa lebih baik dan lega.

 • Ketawa

  Apabila anda merasa sedih, lakukan sesuatu yang akan membuat anda ketawa lagi. Perkara mudah untuk mengetawakan tawa adalah dengan menonton filem komedi atau video lucu di media sosial. Ketawa dapat menghilangkan perasaan sedih dan juga mengurangkan tekanan. Selain itu, ketawa juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

 • Dedahkanadakah anda mengeluh? Anda

  Jangan biarkan diri anda terus terperangkap dalam kesedihan. Cuba kongsi kisah anda dengan seseorang yang anda percayai, seperti ibu bapa, rakan, atau pasangan. Orang yang mementingkan anda bukan sahaja akan mendengar atau cuba memahami bagaimana perasaan anda, tetapi juga akan menenangkan dan menghilangkan fikiran anda dari kesedihan yang anda alami.

 • Lakukan perkara-perkara yang Anda nikmati

  Jangan hanya memusatkan perhatian pada kesedihan yang anda alami, tetapi cuba lakukan perkara yang anda gemari untuk membuat anda merasa lebih baik. Sekiranya anda suka melancong, anda boleh mencuba lawatan ke tempat yang ingin anda lawati, sebagai "ubat" untuk menghilangkan kesedihan.

 • Katakan secara bertulis

  Menulis boleh menjadi terapi untuk menyembuhkan kesedihan. Anda boleh mencurahkan kesedihan atau kekecewaan anda ke dalam sebuah tulisan untuk membuatnya berasa lebih baik.

 • UntukNS kebaikan "jurnal"

  Daripada memusatkan perhatian pada kesedihan, lebih baik bersyukur dengan apa yang anda ada. Simpan jurnal atau catatan mengenai perkara positif yang anda terima dan bersyukur setiap hari. Ini berguna untuk mengubah perasaan negatif menjadi perasaan positif.

Jangan biarkan kesedihan yang anda alami berlarutan. Yakinlah bahawa semua perkara ini akan berlalu dengan masa. Sekiranya kesedihan yang anda rasakan berlangsung lama, berlebihan sehingga mengganggu aktiviti harian, atau muncul tanpa alasan yang jelas, disarankan untuk segera berjumpa dengan psikiatri atau psikologi untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.