Kesihatan

Noscapine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Noscapine adalah ubat untuk melegakan batuk kering. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul, kaplet, sirap, dan titisan oral.

Noscapine adalah ubat antitussive yang dapat menekan refleks batuk, yaitu dengan menghambat tindak balas dan pengumpulan bradykinine yang berperanan dalam merangsang batuk, sehingga obat ini dapat digunakan untuk menghilangkan batuk kering.

Tanda dagangan Noscapine: Dextrosin, Flucodin, Longatin, Mercotin, Noscapax, Paratusin, Tilomix

Apa itu Noscapine

kumpulanUbat preskripsi
KategoriUbat batuk kering atau antitussive
ManfaatMelegakan batuk
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Noscapine untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak diketahui sama ada Noscapine diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
BentukTablet, kapsul, kaplet, sirap dan titisan oral

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Noscapine

Perhatikan perkara berikut sebelum menggunakan noscapine:

 • Jangan mengambil noscapine jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap asma. Noscapine tidak boleh digunakan dalam keadaan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani rawatan dengan kelas ubat MAOI. Noscapine tidak boleh diambil dengan ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita keadaan yang menyebabkan peningkatan tekanan intrakranial atau gangguan sistem pernafasan.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita penyakit buah pinggang, penyakit hati, atau penyakit paru-paru.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Bincangkan dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memberi noskapin kepada anak-anak.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil noscapine.

Dos dan Peraturan Penggunaan Noscapine

Dos ubat yang ditetapkan oleh doktor akan disesuaikan dengan keadaan dan usia pesakit. Berikut adalah dos noskapin biasa untuk batuk kering:

Bentuk ubat: Titisan lisan

 • Matang: 10 titis, 3-4 kali sehari
 • Kanak-kanak berumur 6 tahun12 tahun: 5 titis, 3-4 kali sehari

Bentuk ubat: Kapsul

 • Matang: 1-2 kapsul 25 mg, 4 kali sehari atau 1 kapsul 50 mg, 4 kali sehari
 • 1015 tahun: 1 kapsul 25 mg, 4 kali sehari
 • Kanak-kanak berumur 7-9 tahun: 1 kapsul 25 mg, 3 kali sehari

Noscapine boleh didapati dalam kombinasi dengan ubat lain. Baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan sebelum mengambil ubat. Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada doktor anda untuk mendapatkan dos yang sesuai untuk keadaan anda.

Cara Mengambil Noscapine dengan Betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca arahan pada bungkusan sebelum mengambil noscapine. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Noscapine boleh diambil sebelum atau selepas makan. Cuba ambil tablet, kaplet, atau kapsul noscapine keseluruhan. Jangan membelah, mengunyah, atau menghancurkan ubat, kerana ini boleh mempengaruhi keberkesanan ubat.

Sekiranya anda akan mengambil noscapine dalam sirap atau titisan oral, goncangkan ubat terlebih dahulu. Gunakan sudu pengukur atau penitis yang sudah tersedia dalam bungkusan ubat sehingga dosnya tepat. Sekiranya alat pengukur tidak tersedia, gunakan satu sudu teh.

Sekiranya anda terlupa mengambil noscapine, segera ambil ubatnya jika waktu rehat dengan jadual seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan Noscapine di tempat yang sejuk dan kering. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Noscapine dengan Ubat-ubatan Lain

Sekiranya digunakan dengan antikoagulan jenis coumarin, seperti warfarin, risiko pendarahan mungkin meningkat. Beberapa ubat antitusif juga tidak boleh digunakan dengan ubat MAOI kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Untuk berjaga-jaga, berbincanglah dengan doktor anda jika anda bercadang untuk mengambil noscapine dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Noscapine

Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil noscapine adalah mual atau ketidakselesaan di perut. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut, yang boleh dicirikan oleh gejala seperti ruam pada kulit, bengkak kelopak mata dan bibir, atau kesukaran bernafas, setelah mengambil noscapine.