Keluarga

Kesan Tekanan Terhadap Wanita Yang Harus Anda Ketahui

Banyak perkara boleh mencetuskan tekanan pada wanita, mulai dari masalah berat badan hingga masalah cinta. Namun, tekanan tidak akan menyelesaikan masalah yang anda hadapi. Tekanan sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental dan fizikal anda.

Tekanan adalah reaksi yang dihasilkan oleh badan ketika menghadapi situasi atau kejadian. Apabila anda tertekan, anda akan merasakan nafas yang lebih berat dan peningkatan degupan jantung dan tekanan darah.

Terdapat banyak kesan yang boleh diberikan oleh tekanan, baik positif dan negatif. Kesan positifnya ialah tekanan dapat meningkatkan motivasi anda untuk menyelesaikan masalah yang mencetuskan tekanan. Tekanan ini tentunya boleh dianggap sebagai sesuatu yang bermanfaat.

Walau bagaimanapun, terdapat juga tekanan negatif. Tekanan atau tekanan yang teruk yang mengganggu kesihatan boleh menyebabkan masalah psikologi, seperti gangguan kemurungan dan kegelisahan, dan gangguan fizikal. Oleh itu, tekanan yang menyebabkan masalah kesihatan ini perlu diatasi dengan segera.

Pelbagai Kesan Tekanan Terhadap Wanita

Berikut adalah beberapa kesan tekanan pada wanita yang harus anda perhatikan:

1. Kitaran haid yang tidak teratur

Beban berfikir yang terlalu berat sebenarnya boleh mempengaruhi kitaran haid. Apabila anda mengalami tekanan, bahagian otak yang mengatur kitaran haid (hipotalamus) akan terganggu.

Keadaan ini menyebabkan hormon yang mengatur kitaran haid yang dihasilkan tidak seimbang, sehingga haid menjadi tidak teratur.

2. PMS semakin teruk

PMS (Sindrom pramenstruasi) adalah kumpulan gejala dan keluhan yang dirasakan oleh wanita sebelum haid. Pada sesetengah wanita, gejala ini dapat dirasakan sehingga tempoh haid berakhir.

Gejala PMS dapat bervariasi, mulai dari sakit kepala, sakit payudara, perubahan mood, insomnia, pencernaan terganggu, hingga perubahan keinginan seksual. Gejala ini dapat dirasakan lebih parah ketika wanita mengalami tekanan sebelum haid.

3. Masalah psikologi

wanita, tekanan tidak boleh dibiarkan terlalu lama dan berlarutan, ya. Tekanan yang tidak dapat diselesaikan dapat membuat wanita rentan terhadap masalah psikologi, seperti kemurungan, gangguan kecemasan, dan mudah beremosi. Ini tentunya boleh memberi kesan negatif terhadap aktiviti dan pekerjaan harian.

4. Masalah kulit

Selain minda, ternyata tekanan juga boleh mempengaruhi keadaan kulit. Tekanan boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran hormon kortisol, yang dapat memicu pengeluaran minyak berlebihan pada kulit.

Di samping itu, wanita sering lupa atau enggan merawat kulit mereka ketika berada dalam keadaan tertekan. Kedua perkara ini boleh mencetuskan timbulnya beberapa masalah pada kulit, salah satunya adalah jerawat.

5. Kesukaran menumpukan perhatian

Tekanan boleh mengganggu perhatian dan tumpuan anda. Kerja yang biasanya dapat anda selesaikan dengan cepat sebenarnya memerlukan masa yang lama ketika anda mengalami tekanan. Selain itu, tekanan juga membuatkan anda kehilangan semangat dan semangat untuk bekerja.

6. Gangguan tidur

Tekanan pada wanita juga boleh mempengaruhi corak tidur. Wanita yang mengalami tekanan cenderung menghadapi masalah untuk tidur atau bangun secara tiba-tiba antara waktu tidur.

Ini kerana tekanan yang berlebihan dapat membuat beban minda terkumpul dan bahkan menyebabkan tekanan jiwa, sehingga tubuh tidak dapat berehat dengan selesa. Walau bagaimanapun, ini tidak benar. Ada juga sebilangan wanita yang tidak mengalami gangguan tidur ketika berada dalam keadaan tertekan.

Waspadalah terhadap Kesan Tekanan pada Wanita Hamil

Semasa mengandung, anda mungkin merasa cemas, terutamanya ketika anda memikirkan kesihatan janin di dalam rahim. Ditambah dengan banyak perubahan yang berlaku sepanjang kehamilan, seperti perubahan bentuk badan dan keletihan kerana terpaksa menjalani aktiviti harian. Keadaan ini boleh menyebabkan anda mengalami tekanan semasa hamil.

Sebenarnya, tekanan semasa hamil adalah keadaan normal yang dialami oleh wanita hamil. Namun, sekiranya tekanan berlaku secara berterusan, keadaan ini akan memberi kesan negatif kepada kesihatan janin.

Tekanan yang tidak diurus dengan baik dapat meningkatkan risiko melahirkan bayi dengan berat lahir rendah atau bahkan sebelum waktunya. Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara tekanan semasa kehamilan dan peningkatan risiko gangguan pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Cara Mengatasi Tekanan hlmada wanita hamil

Walaupun tekanan adalah keadaan biasa, anda mesti dapat menguruskan tekanan dengan baik, terutama bagi anda yang sedang hamil. Setiap orang mempunyai cara yang berbeza untuk menangani tekanan, jadi penting untuk anda memahami bagaimana menangani tekanan yang sesuai untuk anda.

Untuk mengatasi tekanan, mulakan dengan mengetahui apa yang membuat anda tertekan. Selepas itu, cari jalan terbaik untuk mengatasi tekanan mengikut penyebabnya.

Anda boleh bertukar idea dengan orang yang anda percayai. Beritahu keluarga atau pasangan anda apa yang membimbangkan anda. Di samping itu, mintalah suami anda untuk sentiasa menyokong anda semasa mengandung. Dengan cara ini, anda akan berasa lebih baik.

Anda juga dapat mengalihkan fikiran dengan melakukan aktiviti positif, seperti melancong atau mengambil percutian singkat, untuk meluangkan masa untuk berehat dan mengatasi keletihan yang dirasakan mengalami tekanan (saya masa).

Ketika anda tertekan, anda juga disarankan untuk berolahraga secara teratur, seperti yoga untuk wanita hamil, berenang, makan makanan yang sihat, dan cukup tidur sehingga kesihatan anda dan bayi anda terjaga.

Sekiranya kaedah di atas tidak dapat menghilangkan tekanan yang anda alami, maka jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi. Ini supaya anda tidak mengalami tekanan dalam jangka masa yang lama. Sekiranya anda hamil, anda juga boleh berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan beberapa petua dan cadangan untuk mengatasi tekanan yang anda rasakan ketika anda hamil.