Kesihatan

Punca Tumit tumit dan cara mengatasinya

Tumit tumit adalah salah satu penyebab sakit tumit. Kesakitan yang disebabkan oleh keadaan ini boleh menjadi ringan, tetapiIa juga boleh menjadi cukup teruk untuk menyekat pergerakan dan mengganggu aktiviti harian. Punca taji tumit bersendirian boleh berbeza-beza, dan ada pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk mengatasinya.

Tumit tumit adalah tonjolan pada tulang di tumit kaki yang disebabkan oleh penumpukan kalsium atau kalsifikasi pada tulang tumit. Gelembung ini boleh menyebabkan sakit pada tumit ketika berdiri, berjalan, atau berlari. Walaupun begitu, tumit tumit tidak selalu menimbulkan keluhan atau gejala.

Punca Tumit tumit

Tumit tumit biasanya dikaitkan dengan keradangan tisu penghubung di telapak kaki (fasciitis plantar) kerana kalsifikasi pada telapak kaki. Keadaan ini berlaku apabila otot dan tisu penghubung di kaki mengalami tarikan atau ketegangan yang berlebihan dalam jangka masa yang panjang.

Selain itu, terdapat beberapa faktor yang juga dapat meningkatkan risiko taji tumit, termasuk:

1. Kecederaan berulang pada kaki

Kecederaan berulang pada kaki boleh berlaku pada orang yang berlari atau melompat banyak, misalnya kerana profesinya sebagai atlet atau ahli sukan. Risiko akan lebih besar sekiranya aktiviti berlari dan melompat dilakukan di permukaan yang keras.

Selain itu, cara berjalan yang tidak betul, seperti sering mengacau atau menghentak kaki, dapat memberi tekanan pada tulang, otot, dan tisu penghubung di sekitar tumit, meningkatkan risiko pembentukan taji tumit.

2. Pemakaian kasut yang tidak sesuai

Selalunya memakai kasut yang tidak sesuai dengan betul atau tidak sesuai dengan bentuk dan lengkungan kaki juga merupakan salah satu perkara yang dapat meningkatkan risiko pembentukan tumit tumit.

Ini kerana kebiasaan memakai kasut yang tidak sesuai boleh menyebabkan tekanan pada kaki. Dari masa ke masa, ini boleh menyebabkan lonjakan tumit.

3. Ulongkang teruskan

Penyelidikan menunjukkan bahawa semakin tua seseorang, semakin tinggi risiko terkena tumit. Ini diduga disebabkan oleh penipisan tisu lemak di tumit dan pengurangan kelenturan tisu penghubung di sekitar tumit seiring bertambahnya usia.

4. Kkecacatan bentuk kaki

Sebilangan orang dilahirkan dengan kaki yang terlalu rata atau terlalu melengkung. Keadaan ini menjadikan tulang dan tisu penghubung di sekitar tumit mengalami tekanan yang berlebihan ketika berjalan atau berlari.

5. Kkeadaan perubatan tertentu

Tumit tumit juga lebih berisiko pada orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti obesiti dan arthritis (artritis). Kedua-dua keadaan ini menyebabkan tulang tumit kaki mudah mengalami kerosakan, mengakibatkan pembentukan tumit tumit.

Cara Mengatasi Tumit Tumit

Rawatan tumit tumit bertujuan untuk meringankan keluhan kesakitan pada kaki atau tumit, dan mencegah kecederaan atau keparahan keradangan pada kaki.

Salah satu rawatan yang boleh dilakukan adalah pengambilan ubat penghilang rasa sakit. Ubat sakit yang digunakan boleh menjadi ubat bebas, seperti paracetamol, atau ubat penahan sakit yang diresepkan, seperti diclofenac.

Sekiranya tumit tumit menyebabkan aduan yang mengganggu pergerakan dan aktiviti, doktor anda mungkin mencadangkan rawatan dengan fisioterapi.

Untuk membantu mengurangkan kesakitan dan menangani aduan akibat pucuk tumit, anda boleh menggunakan petua berikut:

  • Sapukan kompres sejuk ke tumit setelah berjalan atau bersenam, untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan.
  • Rehat dan elakkan aktiviti fizikal atau sukan yang memerlukan banyak tumbukan di permukaan rata yang keras, seperti berlari, melompat, atau aerobik.
  • Menggunakan kasut dengan telapak tebal dan lembut, atau menggunakan alat bantu khas untuk memberikan bantalan tambahan pada tumit kaki. Ini berguna untuk mengurangkan tekanan pada tumit ketika berjalan atau bersenam, dan mengurangkan keradangan atau kecederaan pada tisu penghubung di tumit.
  • Gunakan serpihan malam (span) pada waktu malam ketika tidur, untuk mengurangkan rasa sakit pada tumit pada waktu pagi.

Sekiranya rawatan di atas telah dijalankan tetapi rungutan akibat taji tumit tidak membaik, maka prosedur pembedahan mungkin diperlukan untuk mengatasinya. Oleh itu, jangan ragu untuk berjumpa dan berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur