Kehidupan yang sihat

Kandungan Nutrien dan Manfaat Hazelnut untuk Badan

Hazelnut adalah kacang yang dituai dari pokok Hazel. Di sebalik rasa manis dan gurih, kacang hazel juga kaya dengan nutrien yang membawa banyak faedah kesihatan.

Walaupun masih jarang ditemukan, kacang hazel dapat dijumpai di beberapa pasar raya di Indonesia. Anda boleh memakan kacang bulat ini segera sebagai pilihan makanan ringan yang sihat atau anda juga boleh mencampurkannya dengan pelbagai hidangan.

Makanan yang biasa disajikan dengan kacang hazel termasuk kek, roti, mufin, brownies, pasta, salad dan sup.

Kandungan Nutrien Hazelnut

Hazelnut termasuk makanan yang tinggi kalori. Sepuluh kacang hazel sahaja mengandungi kira-kira 90 kalori. Walaupun begitu, kacang ini juga kaya dengan nutrien yang baik untuk kesihatan, seperti:

  • Lemak sihat, seperti omega-3, omega-6, dan omega-9
  • Protein
  • Karbohidrat
  • Serat
  • Vitamin, seperti vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, dan folat.
  • Mineral, seperti magnesium, mangan, kalium, zink, fosforus, dan zat besi.

Selain nutrien di atas, kacang hazel juga kaya dengan antioksidan, iaitu sebatian fenolik dan antioksidan proanthocyanidins.

Manfaat Kesihatan Hazelnut

Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan yang boleh anda perolehi dari memakan kacang hazel:

1. Memerangi radikal bebas yang berlebihan

Hazelnut kaya dengan sebatian fenolik, yang merupakan antioksidan yang berguna untuk melindungi tubuh dari tekanan oksidatif kerana penambahan radikal bebas yang berlebihan. Tekanan oksidatif boleh menyebabkan kerosakan pada sel di dalam badan sehingga meningkatkan risiko seseorang menderita pelbagai penyakit kronik.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kacang hazel secara berkala dapat mengurangkan tekanan oksidatif. Dengan cara itu, anda akan mengelakkan pelbagai penyakit kronik, seperti penyakit jantung.

2. Mencegah barah

Pengambilan hazelnut secara berkala juga dapat mengelakkan anda daripada menghidap barah. Kerana kandungannya proanthocyanidins, Vitamin E, dan mangan dalam kacang hazel dapat melindungi tubuh dari kerosakan sel yang dapat meningkatkan risiko pertumbuhan sel barah.

3. Menurunkan kadar gula dalam darah

Hazelnut juga berguna untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Asid oleik yang terkandung dalam kacang hazel dapat meningkatkan kepekaan sel tubuh terhadap hormon insulin, sehingga tubuh dapat menyerap gula dengan lebih optimum. Dengan cara itu, risiko anda menghidap diabetes akan dikurangkan.

4. Mengurangkan keradangan di badan

Keradangan yang berlaku dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan penyakit kronik, seperti kegemukan dan penyakit jantung. Namun, ini dapat dicegah dengan memakan hazelnut secara berkala. Kepekatan lemak sihat yang tinggi dalam kacang hazel dapat mencegah dan mengurangkan keradangan di dalam badan.

5. Menurunkan kadar kolesterol

Manfaat lain dari kacang hazel adalah bahawa ia membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Kandungan sebatian fenolik dalam kacang hazel dapat mengurangi kolesterol total, kolesterol jahat (LDL), dan meningkatkan kolesterol baik (HDL) dalam darah. Dengan cara itu, anda akan mengelakkan penyakit kardiovaskular, seperti strok.

Itulah khasiat dan faedah kacang hazel yang anda dapat. Walau bagaimanapun, memandangkan kacang hazel mengandungi kalori tinggi, bahagian penggunaannya mesti dipertimbangkan. Daripada membawa manfaat, pengambilan kacang hazel yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Di samping itu, anda juga harus berhati-hati jika anda mempunyai alergi terhadap kacang-kacangan, seperti kacang tanah, kerana anda juga cenderung mengalami alergi terhadap kacang hazel.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan, misalnya mengenai pengambilan kacang hazel dan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda sehingga mereka dapat mengetahui sama ada kacang ini selamat untuk anda konsumsi atau tidak.