Kesihatan

Menyedari Punca Lebam Mudah

Lebam atau lebam biasanya berlaku apabila badan dipukul dengan teruk oleh sesuatu. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mengalami lebam dengan hanya kesan ringan atau tidak memberi kesan sama sekali. Untuk lebih memahami punca lebam, pertimbangkan ulasan berikut!

Lebam berlaku apabila saluran darah kecil pecah, memungkinkan sel darah di dalamnya merembes dan mengendap di bawah permukaan kulit. Ini menyebabkan kemunculan warna kemerahan atau keunguan pada kulit.

Secara semula jadi, sel platelet (platelet) dalam darah akan bekerjasama dengan faktor pembekuan darah untuk membentuk bekuan untuk menghentikan pendarahan ini. Kemudian sel darah akan diserap semula oleh badan dengan perlahan dan lebam akan pudar.

Beberapa Punca Lebam Mudah

Sebilangan besar lebam atau lebam disebabkan oleh kecederaan fizikal, dan akan sembuh sendiri dalam beberapa hari. Namun, jika lebam sering terjadi tanpa sebab yang jelas atau muncul secara tiba-tiba, ia mungkin disebabkan oleh penyakit atau keadaan perubatan tertentu, seperti:

1. Kekurangan faktor pembekuan darah

Faktor pembekuan darah adalah protein dalam darah yang membantu platelet menghentikan pendarahan. Apabila badan tidak mempunyai faktor pembekuan, lebam dan pendarahan spontan (tidak dapat dijelaskan), seperti gusi berdarah, mimisan, atau lebam pada sendi, sangat mudah terjadi.

Contoh penyakit yang boleh menyebabkan lebam mudah kerana kekurangan faktor pembekuan adalah penyakit hemofilia dan penyakit von Willebrand. Kedua-duanya adalah penyakit genetik atau keturunan yang menyebabkan penderita kekurangan faktor pembekuan darah tertentu.

2. Kekurangan platelet atau platelet

Keadaan ini boleh disebabkan oleh penurunan pengeluaran platelet di sumsum tulang akibat jangkitan virus, kesan sampingan ubat, atau barah darah (leukemia dan limfoma).

Selain itu, kekurangan platelet juga dapat terjadi akibat platelet diserang oleh sel pertahanan tubuh sendiri (autoimun), seperti pada penyakit purpura trombositopenik idiopatik (ITP); atau kerana penggunaan platelet yang berlebihan oleh tubuh, seperti pada penyakit purpura trombositopenik trombotik (TTP).

3. Penyakit hati

Lebam yang mudah boleh menjadi gejala hati. Hati atau hati adalah organ yang berfungsi menghasilkan protein yang membentuk faktor pembekuan darah. Kerosakan hati akibat pengambilan alkohol, jangkitan, atau sirosis yang berlebihan dapat mengganggu pengeluaran protein ini dan membuat lebam menjadi lebih mudah.

4. Kesan sampingan ubat dan makanan tambahan

Ubat antikoagulan dan antiplatelet yang dikenali sebagai pengencer darah, seperti aspirin, warfarin, dan clopidogrel, berfungsi untuk mencegah pembekuan darah. Ubat ini sering digunakan untuk merawat strok dan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, salah satu kesan sampingan ubat ini adalah lebam yang mudah.

Kortikosteroid, yang banyak digunakan untuk menghilangkan keradangan pada asma, alergi, atau eksim, dapat menipis kulit, menjadikan seseorang lebih mudah memar.

Penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen dan celecoxib, dan suplemen minyak ikan dan ginkgo juga dapat menyebabkan lebam lebih cenderung.

5. Kekurangan atau kekurangan vitamin

Selain lebam dengan mudah, kekurangan vitamin K, vitamin B12, vitamin C, atau folat dapat menyebabkan lebam memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh. Oleh itu, jika badan terdedah kepada lebam, disarankan untuk makan lebih banyak makanan yang mengandungi vitamin K, vitamin C, dan folat. Kekurangan vitamin K ini cenderung lebih berisiko untuk bayi baru lahir. Kerana itu, suntikan vitamin K biasanya diberikan kepada bayi baru lahir.

6. Usia tua

Orang tua mempunyai tisu kulit yang lebih tipis dan lapisan lemak di bawah kulit, menjadikannya lebih mudah lebam setelah terkena. Selain itu, kapilari pada orang tua juga lebih rapuh, sehingga mudah pecah. Ini berlaku kerana penghasilan kolagen menurun seiring bertambahnya usia.

7. Senaman yang berterusan

Senaman yang berterusan dapat menjadikan otot-otot badan berfungsi lebih banyak, menyebabkan terkoyak atau pecahnya saluran darah halus di bawah kulit. Perkara ini berlaku terutamanya bagi orang yang sering melakukan angkat berat dan maraton.

Tidak semua lebam adalah tanda amaran yang memerlukan perlakuan khas. Namun, berhati-hati jika lebam sangat kerap atau disertai dengan penurunan berat badan, pembengkakan badan, dan sakit di tempat lebam.

Sekiranya anda mengalami lebam atau lebam, langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah memampatkan kawasan lebam dengan kompres sejuk. Sekiranya lebam di lengan atau kaki, angkat kawasan lebam semasa berbaring.

Sekiranya lebam tidak sembuh dalam 2 minggu, disertai dengan pendarahan di bahagian badan yang lain, atau muncul terlalu kerap dengan ukuran yang besar, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur